6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieGuvernatorul BNR: Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă

Guvernatorul BNR: Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă

S-ar putea să avem problemele din anii 90”, atrage atenția Mugur Isărescu

După alegeri, noul guvern trebuie să vină cu un program care să ducă la reducerea deficitului fiscal, spune guvernatorul Isărescu.

„Ne așteptăm la un program de corecție coerent, bineînțeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecție, orice ajustare, înseamnă pe undeva o strângere a curelei, să reduci deficitul extern, deficitul public, înseamnă să adaptezi consumul intern la nivelul producției. Pe de altă parte, știm foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă, se poate concepe și o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, să mă exprim așa, și atunci și durerea este mai mică și efectul este mai bun. Acest mix de politici fiscal-bugetare și de venituri îl așteptăm. Și în funcție de el, vom defini politica monetară. Pentru că combinație politică monetară-politică fiscală nu se discută la general, dacă ai politica fiscală mai relaxată, întărești politica monetară”, a precizat Isărescu.

Mugur Isărescu atrage atenția că, în perioada următoare, nu vor mai putea avea loc creșteri salariale, salariul mediu net a crescut cu 14% în august față de anul anterior, stimulat de creșterile de salarii din domeniul bugetar, de circa 20%.

Deficitul fiscal mare explică și cea mai mare inflație și cele mai mari dobânzi din UE, spune guvernatorul BNR.

„8% este deja un deficit extern foarte mare. Țara poate să trăiască, dar mai chinuit sau mult mai chinuit, cu deficite externe de asemenea natură. Pe de altă parte, noi putem să concepem, mă refer la noi, românii, un program de ajustare care să fie treptată. Am văzut că este parte a proiectului, ajustarea 0,7% pe an e ceva mai mică decât creșterea economică, undeva, la 2% pe an, care să se poată îmbina la nivel global cu o evitare a scăderii nivelului de trai. Dar nu cu creșteri de 16% a veniturilor brute sau nete sau reale. Aia nu se mai poate face!” a precizat Isărescu.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
00:00:34

Video Întrevederea oficială dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán

Discuții strategice despre aderarea României la spațiul Schengen, proiecte de infrastructură și consolidarea relațiilor bilaterale Pe 22 noiembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...
00:00:34

Video Întrevederea oficială dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán

Discuții strategice despre aderarea României la spațiul Schengen, proiecte de infrastructură și consolidarea relațiilor bilaterale Pe 22 noiembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat...
Ultima oră
Pe aceeași temă