18.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
Acasฤƒศ˜tirile zileiLiber la evaziune! Ce a decis azi CCR

Liber la evaziune! Ce a decis azi CCR

Pe 17 decembrie, Instanลฃa supremฤƒ a decis sesizarea CCR în legฤƒturฤƒ cu neconstituลฃionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaลฃilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea ลŸi combaterea evaziunii fiscale, care prevede cฤƒ se poate aplica o amendฤƒ în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscalฤƒ de pânฤƒ la 100.000 de euro care achitฤƒ integral prejudiciul.

Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituลฃionalitate priveลŸte actul normativ în întregime, reลฃinându-se de cฤƒtre Secลฃiile Unite cฤƒ se impune a se examina de cฤƒtre Curtea Constituลฃionalฤƒ dacฤƒ adoptarea actului normativ în discuลฃie s-a fฤƒcut cu încฤƒlcarea dispoziลฃiilor art. 61 alin. (2) ลŸi ale art. 75 din Constituลฃie referitoare la principiul bicameralismului, în coordonatele trasate prin Decizia nr. 679/2020 a CCR, dar ลŸi prin jurisprudenลฃa anterioarฤƒ a acesteia, întrucât forma adoptatฤƒ de Camera Deputaลฃilor (Camerฤƒ decizionalฤƒ) modificฤƒ substanลฃial obiectul de reglementare ลŸi configuraลฃia legii adoptate de Senat, în calitate de Camerฤƒ de reflecลฃie.

Totodatฤƒ, sesizarea priveลŸte neconstituลฃionalitatea dispoziลฃiilor articolului unic pct. 4 (art. 10 alin. (12) din Legea nr. 241/2014) în raport cu prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentalฤƒ, sub aspectul exigenลฃelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu în jurisprudenลฃa CCR ลŸi a Curลฃii Europene a Drepturilor Omului, întrucât, contrar cerinลฃelor impuse de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentalฤƒ, dispoziลฃiile textului de lege arฤƒtat nu permit stabilirea, în mod clar, precis ลŸi previzibil, care sunt inculpaลฃii care beneficiazฤƒ de dispoziลฃiile art. 10 din Legea nr. 241/2015.

Proiectul adoptat de Camera Deputaศ›ilor prevede doar amendฤƒ pentru evaziunea pânฤƒ ฤƒn 100.000 euro

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaลฃilor ลŸi prevede cฤƒ se poate aplica pedeapsa cu amendฤƒ ลŸi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscalฤƒ pânฤƒ la 100.000 de euro care achitฤƒ integral prejudiciul:

* art. 10, alin. (1): În cazul sฤƒvârลŸirii unei infracลฃiuni de evaziune fiscalฤƒ prevฤƒzute la art. 8 ลŸi 9, dacฤƒ în cursul urmฤƒririi penale sau al judecฤƒลฃii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depฤƒลŸeลŸte 100.000 euro, în echivalentul monedei naลฃionale, se poate aplica pedeapsa cu amendฤƒ. Dacฤƒ prejudiciul cauzat ลŸi recuperat în aceleaลŸi condiลฃii este de pânฤƒ la 50.000 euro, în echivalentul monedei naลฃionale, se aplicฤƒ pedeapsa cu amendฤƒ.

* în cazul sฤƒvârลŸirii uneia dintre infracลฃiunile prevฤƒzute la art. 8 ลŸi 9, dacฤƒ în cursul urmฤƒririi penale sau în cursul judecฤƒลฃii, pânฤƒ la pronunลฃarea unei hotฤƒrâri judecฤƒtoreลŸti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugฤƒ dobânzile ลŸi penalitฤƒลฃile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseลŸte, fฤƒcându-se aplicarea dispoziลฃiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedurฤƒ penalฤƒ, cu modificฤƒrile ลŸi completฤƒrile ulterioare.

* dispoziลฃiile prezentului articol se aplicฤƒ tuturor inculpaลฃilor, chiar dacฤƒ nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevฤƒzut la alin. (1) ลŸi (1 prim).

Nu este prima oarฤƒ când proiectul ajunge la CCR

Potrivit MJ, proiectul a fost avizat negativ de Guvern ลŸi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecลฃiunile de neconstituลฃionalitate ลŸi declarând proiectul neconstituลฃional în ansamblul sฤƒu.

Astfel, iniลฃial, legea a fost adoptatฤƒ de Camera Deputaลฃilor pe 19 decembrie 2018, însฤƒ a fost atacatฤƒ de PNL, PMP ลŸi USR la Curtea Constituลฃionalฤƒ, care a admis obiecลฃiunile de neconstituลฃionalitate prin Decizia nr. 147/2019.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaลฃii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracลฃiuni de evaziune fiscalฤƒ.

ลži Avocatul Poporului a înaintat Curลฃii Constituลฃionale o sesizare asupra actului normativ.

 

 

 

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Elias Charalambous, mulศ›umit de victoria lui FCSB: โ€žDisciplina ศ™i atitudinea au fฤƒcut diferenศ›aโ€

FCSB a obศ›inut o victorie importantฤƒ รฎn Europa League, รฎnvingรขnd PAOK cu 1-0, deศ™i a jucat รฎn inferioritate numericฤƒ din minutul 56. Antrenorul Elias...

Cea mai aศ™teptatฤƒ funcศ›ie pentru Spotify: Offline Backup

Spotify a anunศ›at lansarea unei funcศ›ii noi, numitฤƒ Offline Backup, disponibilฤƒ exclusiv pentru utilizatorii Premium. Offline Backup, funcศ›ie nouฤƒ pentru Spotify Aceastฤƒ funcศ›ie le permite utilizatorilor...

Probleme uriaศ™e pentru Garth Brooks, cรขntฤƒreลฃul country

Cรขntฤƒreศ›ul country Garth Brooks, considerat o legendฤƒ รฎn muzica country americanฤƒ, se confruntฤƒ cu acuzaศ›ii grave de viol! Garth Brooks este acuzat de viol Artistul este...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ