12.4 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 20 octombrie 2024
AcasฤƒOp & EdPoduri sau ziduri?

Poduri sau ziduri?

Moldova se uitฤƒ รฎn oglindฤƒ azi ศ™i รฎศ™i vede nu doar chipul, ci ศ™i reflexia speranศ›elor ศ™i a fricilor de mรขine. รŽntre rฤƒdฤƒcini ศ™i visuri, existฤƒ o poveste istoricฤƒ. Dacฤƒ sunt acum pe valul schimbฤƒrii sau se vor รฎneca รฎntr-un curs de apฤƒ care nu poate fi deviat, asta vom vedea dupฤƒ alegerile ศ™i referendumul de astฤƒzi. E un test al รฎncrederii รฎn structurile democratice ศ™i รฎn ceea ce รฎnseamnฤƒ puterea poporului de a alege pentru el รฎnsuศ™i. Alegerile ศ™i referendumul sunt un ritual colectiv prin care se decide ce fel de poveste vor scrie moldovenii mai departe, un test al identitฤƒศ›ii, dar ศ™i al curajului de a schimba direcศ›ia.

Astฤƒzi, Moldova pluteศ™te รฎntre โ€žce a fostโ€ ศ™i โ€žce va fi de mรขineโ€, iar ziua de dupฤƒ aceste alegeri va fi ca o dimineaศ›ฤƒ รฎn care norii se risipesc ศ™i lasฤƒ loc unei lumini noi, fie ea mai strฤƒlucitoare, fie mai difuzฤƒ. Oare vom vedea o Moldovฤƒ รฎn care dorinศ›a de schimbare prinde aripi ศ™i ridicฤƒ ศ›ara spre un nou orizont? Sau poate cฤƒ vom descoperi o ศ›arฤƒ care alege sฤƒ rฤƒmรขnฤƒ aproape de ceea ce cunoaศ™te, de rutina unui trai greu, dar ศ™tiut, fฤƒrฤƒ teamฤƒ de curenศ›i imprevizibili?

Miza alegerilor de astฤƒzi din Republica Moldova este una profundฤƒ, cu implicaศ›ii care depฤƒศ™esc graniศ›ele ศ›ฤƒrii ศ™i care se resimt รฎn ecourile geopolitice ale regiunii. รŽntr-o ศ›arฤƒ ce se aflฤƒ la intersecศ›ia dintre Vest ศ™i Est, alegerea de azi รฎnclinฤƒ ori spre valorile europene, ori spre o รฎntoarcere รฎn sfera de influenศ›ฤƒ a Rusiei. Moldova nu este doar o piesฤƒ pe tabla de ศ™ah a regiunii, ci un teren de luptฤƒ รฎntre douฤƒ viziuni: o ศ›arฤƒ ancoratฤƒ รฎn democraศ›ie, transparenศ›ฤƒ ศ™i modernizare sau una care รฎศ™i pฤƒstreazฤƒ legฤƒturile istorice ศ™i economice cu Rusia.

Pentru Rusia, miza acestui scrutin este una strategicฤƒ. Moldova este pentru Kremlin un tampon รฎmpotriva expansiunii NATO ศ™i a Uniunii Europene. O Moldovฤƒ care se apropie mai mult de Occident reprezintฤƒ o pierdere semnificativฤƒ pentru strategia Rusiei de a menศ›ine controlul asupra fostelor republici sovietice. De aceea, orice semnal de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeanฤƒ sau de NATO poate fi privit ca o ameninศ›are la adresa ambiศ›iilor geopolitice ruse.

Implicarea Rusiei รฎn alegerile din Moldova nu este doar una teoreticฤƒ. Moscova foloseศ™te o gamฤƒ largฤƒ de instrumente pentru a-ศ™i menศ›ine influenศ›a, de la sprijinirea politicienilor care favorizeazฤƒ legฤƒturile tradiศ›ionale cu Rusia, pรขnฤƒ la utilizarea resurselor energetice ca pรขrghii de presiune. Gazul rusesc, care รฎncฤƒ alimenteazฤƒ mare parte din Moldova, devine adesea un mijloc de ศ™antaj politic รฎn perioada alegerilor, iar Moscova nu ezitฤƒ sฤƒ joace aceastฤƒ carte pentru a รฎnclina balanศ›a รฎn favoarea sa.

Alegerile de astฤƒzi au, astfel, un ecou mult mai larg decรขt conturul micii republici de peste Prut. Ele sunt, de fapt, un test de rezistenศ›ฤƒ al democraศ›iei moldoveneศ™ti ศ™i un indicator pentru direcศ›ia pe care o va urma ศ›ara. Deznodฤƒmรขntul va fi privit atent la Bruxelles ศ™i Washington, dar ศ™i la Moscova, unde fiecare vot este vฤƒzut ca un pas รฎnainte sau รฎnapoi รฎn jocul de putere al regiunii.

Pentru moldoveni, miza este viitorul lor. Este despre stabilitatea economicฤƒ, despre oportunitฤƒศ›ile tinerilor, dar ศ™i despre identitatea naศ›ionalฤƒ ศ™i felul รฎn care se raporteazฤƒ la vecinii lor. Este un moment de rฤƒscruce รฎn care se decid nu doar alianศ›ele externe ale ศ›ฤƒrii, ci ศ™i direcศ›ia internฤƒ de dezvoltare, nivelul de libertate ศ™i democraศ›ie pe care moldovenii ศ™i-l doresc pentru generaศ›iile urmฤƒtoare. Iar pentru ruศ™i, fiecare vot reprezintฤƒ un posibil cรขศ™tig sau o pierdere pe o tablฤƒ de ศ™ah geopoliticฤƒ din ce รฎn ce mai complicatฤƒ.

Fiecare alegฤƒtor e un sculptor, iar votul sฤƒu este dalta. Cu fiecare decizie, contureazฤƒ o figurฤƒ a Moldovei care va sta รฎn faศ›a lumii. Iar ziua de mรขine va arฤƒta fie ca o statuie mai aproape de idealurile moderne ศ™i europene, fie ca una care reรฎnvie spiritul unui trecut de care nu se poate despฤƒrศ›i.

Indiferent de ce vor decide moldovenii, pentru noi rฤƒmรขn fraศ›i, pentru cฤƒ Prutul nu poate despฤƒrศ›i ceea ce inima continuฤƒ sฤƒ uneascฤƒ.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

Bursa de la Bucureศ™ti a scฤƒzut รฎn fiecare zi a sฤƒptฤƒmรขnii

Indicele de referinลฃฤƒ BET al Bursei de Valori BucureลŸti a รฎnregistrat a cincea sesiune consecutivฤƒ de scฤƒderi รฎn 7 zile Dinamica indicelui a fost determinatฤƒ...

Sorin Grindeanu despre tronsonul cu tuneluri de pe A1: Este o ruศ™ine pentru Romรขnia

Ministrul s-a arฤƒtat optimist cฤƒ lucrฤƒrile vor fi terminate mult mai devreme, decรขt termenul contractual din 2026 Sorin Grindeanu a mers pe ลŸantierul tronsonului cu...

Maia Sandu: ศšara mea, Moldova, e urmฤƒtoarea ศ›intฤƒ a Rusiei

Vladimir Putin e hotฤƒrรขt sฤƒ ne zdrobeascฤƒ tรขnฤƒra democraศ›ie, iar dacฤƒ Ucraina va cฤƒdea va continua cu noi, a afirmat Maia Sandu PreลŸedinta pro-occidentalฤƒ Maia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ