14 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalUrsula von der Leyen propune o reformă majoră a finanțelor Uniunii Europene

Ursula von der Leyen propune o reformă majoră a finanțelor Uniunii Europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își propune să efectueze o reorganizare semnificativă a finanțelor Uniunii Europene, care ar putea avea un impact considerabil asupra bugetului agricol. Această inițiativă ar putea reprezenta cea mai mare modificare a gestionării bugetare a UE din istorie, conform publicației Agrarheute.

În cadrul celui de-al doilea său mandat, Ursula von der Leyen intenționează să schimbe fundamental politica bugetară a Uniunii. Noul model ar putea simplifica distribuirea celor aproximativ 142 de miliarde de euro alocate anual, oferind statelor membre o mai mare autonomie în gestionarea fondurilor.

Cu toate acestea, Comisia Europeană va menține controlul final asupra alocării și utilizării resurselor financiare, având „controlul exclusiv asupra banilor”, conform G4Food.ro.

Impact asupra sectorului agricol

Un aspect îngrijorător pentru sectorul agricol este integrarea bugetului de 41,6 miliarde de euro destinat agriculturii într-un buget mai extins, care va include și politica structurală și de coeziune, totalizând 58,1 miliarde de euro.

Această schimbare ar putea reduce specificitatea și importanța fondurilor dedicate agriculturii, care au fost o prioritate bugetară majoră pentru Uniune până în prezent.

Concentrarea fondurilor în bugetele naționale

O caracteristică notabilă a reformei este crearea unui singur buget național pentru fiecare dintre cele 27 de state membre. În prezent, fondurile sunt gestionate prin peste 500 de programe diferite, iar acest sistem fragmentat ar urma să fie înlocuit cu un plafon național unic.

Această modificare va permite guvernelor naționale să aloce fondurile mai flexibil, fără constrângerile programelor actuale.

Implementarea noului sistem este planificată pentru următorul cadru financiar multianual (CFM), care va începe în 2028. „Aceasta va face gestionarea bugetului mai simplă și mai concentrată”, a afirmat von der Leyen.

Planuri naționale pentru accesarea fondurilor

Conform FAZ, ajutoarele pentru agricultură și dezvoltare structurală vor fi transferate statelor membre împreună cu majoritatea fondurilor UE, aplicându-se modelul fondului de redresare post-pandemică. Statele vor trebui să prezinte Comisiei Europene planuri

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Dinamo, învinsă de PSG după un final tensionat în Liga Campionilor!

Dinamo București a fost foarte aproape de o victorie importantă pe terenul celor de la PSG, dar a pierdut la limită, scor 35-32, în...

Anunț public pentru autorizație de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social în Bucureşti Sectorul 4, Bulevardul MĂRĂŞEŞTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, înregistrată cu număr...

Absență importantă la CFR Cluj înaintea meciului cu Petrolul Ploiești

Dan Petrescu se confruntă cu probleme de efectiv înaintea meciului de sâmbătă, 19 octombrie, împotriva Petrolului Ploiești, în urma accidentării grecului Panagiotis Tachtsidis. Panagiotis Tachtsidis,...
Ultima oră
Pe aceeași temă