11.7 C
București
miercuri, 16 octombrie 2024
AcasăEconomieCriza laptelui aruncă în aer prețul la unt

Criza laptelui aruncă în aer prețul la unt

La poarta fermei, laptele se vinde și cu 30% mai mult

În luna iulie, litrul de lapte se vindea cu 2 lei și 20 de bani, acum costă cu un leu mai mult. Și laptele care vine din import s-a scumpit cu 30%, iar procesatorii plătesc pe un litru de lapte adus din Europa de Vest, 3 lei și 60 de bani. De vină ar fi cererea crescută, dar şi lipsa laptelui de pe piață, atât din România cât și din întreaga Europă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a confirmat la Antena 3 că laptele este în plafonarea adaosului comercial, iar „dacă fermierii români au majorat prețul la poarta fermei, asta înseamnă că acela e costul corect pentru fermieri, ca să își achite datoriile”. 

Lipsa laptelui scumpește și untul care acum se tranzacționează pe bursele mondiale la prețuri record. La finalul lunii septembrie, tona de unt se vindea cu 8.706 dolari, cu 83% mai scump față de anul precedent, arată datele Comisiei Europene.

Furnizorii de lactate de la noi au trimis deja magazinelor liste cu prețuri majorate la smântână și iaurt, cașcaval și brânză topită. Lipsa laptelui a ridicat prețul untului la valori istorice. Pe burse se tranzacționează untul cu peste 8.000 de dolari tona.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

SUA dă Israelului o lună să îmbunătățească situația din Gaza. Ce se întâmplă cu ajutorul militar

Administrația Biden a transmis Israelului că are la dispoziție o lună pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza, altfel riscă să-și piardă sprijinul militar...

Fost jurnalist, condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru întreținerea de relații sexuale cu doi minori

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat definitiv la doi ani și opt luni de închisoare pentru întreținerea de relații sexuale cu doi minori aflați...

VIDEO 130 de percheziții în toată țara: DIICOT și Poliția Română acționează împotriva grupărilor de crimă organizată

Poliţiştii şi procurorii DIICOT efectuează, miercuri dimineaţă, peste 130 de percheziţii în toată ţara, în cadrul a 40 de acţiuni operative pentru destructurarea unor...
Ultima oră
Pe aceeași temă