16.1 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInternaționalUE sancționează Iranul pentru livrarea de rachete balistice Rusiei

UE sancționează Iranul pentru livrarea de rachete balistice Rusiei

Uniunea Europeană a anunţat luni că a decis să adopte sancţiuni împotriva Iranului, ţară acuzată de livrare de rachete balistice pentru Rusia în războiul acesteia contra Ucrainei, relatează AFP.

Miniştrii de externe ai statelor UE, reuniţi la Luxemburg, au decis sancţionarea a şapte entităţi şi şapte persoane din Iran, printre care compania aeriană Iran Air, pentru că au livrat sau au facilitat livrarea de rachete balistice pentru Rusia, au precizat Cei 27 într-un comunicat.

SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania au adoptate deja sancţiuni similare contra Teheranului la jumătatea lunii septembrie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat pe platforma X adoptarea acestor sancţiuni europene, dar a cerut să se facă ”mai mult” pentru a apăra Ucraina.

Pe măsura apropierii sezonului rece, forţele ruse şi-au multiplicat loviturile contra infrastructurii energetice, dar şi oraşelor ucrainene.

În afară de Iran Air, alte două companii aeriene iraniene au fost sancţionate: Saha Airlines şi Mahan Air. Printre cele şapte oficialităţi iraniene sancţionate se află viceministrul apărării iranian, Seyed Hamzeh Ghalandari. Două societăţi iraniene acuzate că au furnizat combustibil utilizat de rachetele balistice se află pe lista celor şapte entităţi sancţionate.

Aceste sancţiuni prevăd îngheţarea activelor din UE şi o interdicţie de a se deplasa pe teritoriul Uniunii Europene.

În 11 septembrie, SUA au anunţat că au adoptat, împreună cu Franţa, Regatul Unit şi Germania, sancţiuni împotriva a şase companii iraniene care au furnizat drone şi rachete balistice Rusiei în cadrul unui contract semnat la finalul lui 2023, precum şi împotriva a zece angajaţi şi oficialităţi.

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni condamnând cu ” fermitate și fără echivoc” acest atac lansat de regimul de la Teheran împotriva Israelului, potrivit caleaeuropeana.ro.

“Am decis să impunem sancţiuni împotriva Iranului, am vrut să transmitem un mesaj clar” după atacul asupra Israelului, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel după prima zi a unui summit extraordinar la Bruxelles, ultimul înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

În concluziile adoptate, Consiliul European condamnă cu fermitate și fără echivoc atacul Iranului asupra Israelului și își reafirmă solidaritatea deplină cu poporul israelian și angajamentul față de securitatea Israelului și față de stabilitatea regiunii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Indicatorul de Încredere Macroeconomică în România a scăzut semnificativ în septembrie

Asociația CFA România a anunțat o scădere de 6,7 puncte a Indicatorului de Încredere Macroeconomică în luna septembrie, ajungând la valoarea de 40,1 puncte....

Scandal rasist în derby-ul polonez de Handbal! Tensiuni majore între Wisla Plock și Kielce

Derby-ul polonez de handbal masculin dintre Wisla Plock și Kielce a degenerat într-un conflict marcat de violență, rasism și comportament nesportiv. Evenimentul s-a soldat...

Israelul a interceptat trei proiectile lansate din Liban

Milioane de israelieni s-au grăbit să se adăpostească luni, când sirenele au sunat ca răspuns la proiectilele trase din Liban, a anunțat armata, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă