22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieIntegritatea รฎn achiziศ›ii publice sub lupฤƒ: ANI emite 13 avertismente

Integritatea รฎn achiziศ›ii publice sub lupฤƒ: ANI emite 13 avertismente

Agenศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Integritate a verificat ศ™i 28% dintre contractele finanศ›ate din fonduri europene

Potrivit unui comunicat al ANI, รฎn perioada iulie – septembrie 2024, Agenลฃia a analizat, prin intermediul sistemului informatic PREVENT, รฎn vederea prevenirii conflictului de interese, un numฤƒr de 5.850 de proceduri de achiziลฃie publicฤƒ. Aproximativ 28% se referฤƒ la contracte finanลฃate din fonduri europene. Totodatฤƒ, o treime din totalul procedurilor conลฃin 22.662 de contracte subsecvente (loturi).

รŽn aceeaลŸi perioadฤƒ, au fost emise 13 avertismente de integritate pentru potenลฃiale conflicte de interese รฎn proceduri de achiziลฃie publicฤƒ, รฎn valoare totalฤƒ de 465.451.696 lei (aproximativ 93,5 milioane de euro).

รŽn analiza PREVENT au fost luate รฎn considerare date ลŸi informaลฃii cu privire la 1.572 autoritฤƒลฃi contractante, 9.531 de operatori economici ลŸi 213.415 persoane, reprezentanลฃi ai instituลฃiilor publice ลŸi ai ofertanลฃilor, scrie Agerpres.

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfรขrลŸitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese รฎn procedura de atribuire a contractelor de achiziลฃie publicฤƒ, prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaลฃiilor care pot genera conflicte de interese รฎn cadrul procedurilor iniลฃiate prin sistemul electronic de achiziลฃii publice, astfel รฎncรขt acestea sฤƒ fie รฎnlฤƒturate fฤƒrฤƒ a fi afectate acele proceduri.

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul cฤƒ acesta poate identifica, รฎn mod automat, prezumtivele relaลฃii ce pot exista รฎntre persoane din autoritatea contractantฤƒ ลŸi persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanลฃi รฎn cadrul procedurilor de achiziลฃie iniลฃiate de cฤƒtre o autoritate contractantฤƒ.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...

Franศ›a: Un avion de mici dimensiuni a cฤƒzut peste o casฤƒ

Un accident aviatic a avut loc luni รฎn localitatea La Bretonniรจre-la-Claye, Franศ›a, unde un avion de mici dimensiuni s-a prฤƒbuศ™it รฎn zidul unei case....

Fiul lui Victor Cornea, prezent la aniversarea fiicei Andreei Bฤƒlan

Andreea Bฤƒlan a organizat o petrecere specialฤƒ pentru fiica sa, Ella, care a รฎmplinit 8 ani, sฤƒrbฤƒtorind รฎntr-un mod memorabil alฤƒturi de familie ศ™i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ