19.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒDeficit bugetar de 10 miliarde lei รฎn august 2024, acoperit din datorii:...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei รฎn august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul Romรขniei a รฎncasat 44,2 miliarde de lei รฎn luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuศ›ii sociale ศ™i impozite pe venit ศ™i profit, dar a cheltuit 54 miliarde de lei, generรขnd un deficit bugetar de 10 miliarde de lei, acoperit prin รฎmprumuturi, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Datele publicate de Ministerul Finanศ›elor aratฤƒ o รฎncetinire atรขt a veniturilor, cรขt ศ™i a cheltuielilor bugetare รฎn luna august.

Veniturile au รฎnregistrat o creศ™tere modestฤƒ de 4% faศ›ฤƒ de aceeaศ™i perioadฤƒ din 2023, รฎn timp ce cheltuielile au crescut cu 17%, deศ™i รฎntr-un ritm mai lent decรขt รฎn luna precedentฤƒ.

Acest dezechilibru a dus la un deficit cumulat de 81 miliarde de lei dupฤƒ primele opt luni din 2024, echivalentul a 4,6% din PIB.

Guvernul opereazฤƒ รฎn prezent cu o estimare de deficit de 6,9% din PIB pentru finalul anului, conform rectificฤƒrii bugetare.

รŽn comparaศ›ie, รฎn luna iulie 2024, veniturile รฎnregistrau o creศ™tere semnificativ mai mare de 23%, dar ศ™i cheltuielile avansau cu 35%.

รŽncasฤƒrile totale la buget au ajuns la 44,2 miliarde de lei รฎn august, cu o creศ™tere de 4% faศ›ฤƒ de 42,5 miliarde de lei รฎn aceeaศ™i lunฤƒ din 2023.

Din TVA, guvernul a obศ›inut 11 miliarde de lei, o creศ™tere de 25% faศ›ฤƒ de august 2023, susศ›inutฤƒ de majorarea consumului intern ศ™i a importurilor, deศ™i aceastฤƒ dinamicฤƒ nu s-a reflectat รฎn creศ™terea economicฤƒ generalฤƒ.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Accidentare gravฤƒ pentru Lixandru! Mijlocaศ™ul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocaศ™ul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru ศ™ase luni dupฤƒ accidentarea suferitฤƒ รฎn meciul cu PAOK Salonic, ratรขnd astfel a doua convocare consecutivฤƒ...

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...

Accidentare gravฤƒ pentru Lixandru! Mijlocaศ™ul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocaศ™ul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru ศ™ase luni dupฤƒ accidentarea suferitฤƒ รฎn meciul cu PAOK Salonic, ratรขnd astfel a doua convocare consecutivฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ