24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiCIA vrea să recruteze informatori din China, Iran și Coreea de Nord

CIA vrea să recruteze informatori din China, Iran și Coreea de Nord

Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a inițiat o campanie menită să recruteze informatori din China, Iran și Coreea de Nord, transmite BBC.

Campania a fost anunțată miercuri pe rețelele sociale, inclusiv platforme precum X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram și LinkedIn, mesajele fiind redactate în mandarină, farsi și coreeană.

În cadrul acestei campanii, CIA oferă instrucțiuni detaliate pentru persoanele interesate să o contacteze în siguranță, recomandând utilizarea rețelelor private virtuale (VPN) criptate și a browserului Tor pentru a accesa dark web-ul. Purtătorul de cuvânt al CIA a subliniat deschiderea agenției față de regimurile autoritare, afirmând: „Vrem să ne asigurăm că indivizii din alte regimuri autoritare știu că suntem deschiși pentru afaceri”.

Acest efort survine în urma unei campanii similare de recrutare în rândul rușilor, considerată un succes după invazia Ucrainei. Totuși, experți precum Mason Richey, profesor asociat la Universitatea de Studii Străine Hankuk din Seul, își exprimă scepticismul privind eficiența acestei campanii în Coreea de Nord, unde accesul la internet este limitat. El sugerează că SUA ar putea ținti comercianții nord-coreeni care au acces la rețele VPN datorită activităților peste granița cu China.

Serviciile secrete americane consideră că cele trei țări vizate – Coreea de Nord, Iran și China – reprezintă „ținte dificile” pentru colectarea de informații din cauza supravegherii stricte și represiunea statală. Acțiunea CIA reprezintă o adaptare la noile condiții de represiune și supraveghere globală, afirmă un purtător de cuvânt al agenției.

China spune că încercările CIA vor eșua lamentabil

În ciuda provocărilor, serviciile de informații americane își mențin optimismul, crezând că pot atrage suficienți cetățeni dispuși să furnizeze informații utile. Directorul adjunct al CIA, David Cohen, a declarat pentru Bloomberg că există disidenți în China care ar putea fi interesați să colaboreze cu SUA pentru a influența direcția regimului Xi.

Răspunsul Chinei nu s-a lăsat așteptat, cu Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei chineze, acuzând SUA de o campanie organizată de dezinformare și susținând că încercările de a dezbina poporul chinez de Partidul Comunist vor eșua inevitabil.

Dr. Richey a remarcat că prin astfel de acțiuni, SUA arată cum își percepe provocările de securitate națională, subliniind confruntarea nu doar cu state individuale, ci cu un bloc emergent de state asemănătoare, ceea ce amintește de perioada Războiului Rece.

Fost analist CIA, acuzat de spionaj pentru Coreea de Sud

Oficialii sud-coreeni i-ar fi oferit fostului analist în jur de 37.000 de dolari, sugerând că ar putea ascunde originea fondurilor, într-un cont de „cadou”

Sue Mi Terry a fost membră a Consiliului de Securitate Națională al SUA și a acționat pentru prima dată ca agent străin, în iunie 2013, precizează CNN. Fost analist CIA, ea a fost acuzată de un juriu din New York, pentru că a lucrat în secret pentru guvernul sud-coreean în schimbul unor produse de designer, mese cu stele Michelin și 37.000 de dolari.

„La îndrumarea oficialilor guvernului din Republica Coreea, Terry a susținut poziții de politică din Republica Coreea, inclusiv în articolele publicate și în timpul aparițiilor în mass-media, a dezvăluit informații confidențiale ale guvernului SUA ofițerilor de informații din Republica Coreea și a facilitat accesul oficialilor guvernului Republicii Coreea la oficialii guvernului SUA”, se arată în rechizitoriu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...

Rawhi Mushtaha, șeful guvernului Hamas din Gaza, a fost ucis de Israel

Șeful guvernului Hamas din Gaza a fost ucis, a afirmat armata israeliană, potrivit Sky News. Rawhi Mushtaha a fost „eliminat” alături de înalții oficiali de...

Care sunt avantajele abordării holistice a sănătății?

Ai auzit vreodată de medicina integrativă? Dacă nu, ar trebui să știi că aceasta se bucură de o popularitate tot mai mare de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă