20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportFotbalAndres Iniesta se retrage din fotbal la 40 de ani!

Andres Iniesta se retrage din fotbal la 40 de ani!

Legendarul mijlocaș al Barcelonei, Andres Iniesta, își va anunța retragerea oficială din fotbalul profesionist pe 8 octombrie, la vârsta de 40 de ani.

După o carieră remarcabilă de peste două decenii, Andres Iniesta, unul dintre cei mai mari mijlocași din istoria fotbalului, a decis să își încheie cariera. Fostul jucător al Barcelonei, care a fost liber de contract după despărțirea de Emirates Club din Emiratele Arabe Unite, va face anunțul oficial al retragerii sale într-un eveniment special organizat pe data de 8 octombrie.

Iniesta, simbolul numărului 8

Data aleasă pentru retragerea lui Iniesta nu este întâmplătoare. De-a lungul întregii sale cariere, el a purtat numărul 8 la cele trei echipe pentru care a evoluat: FC Barcelona, Vissel Kobe (Japonia) și Emirates Club (Emiratele Arabe Unite).

Cariera lui Andres Iniesta a început la FC Barcelona, unde a fost legitimat încă din 1996, la vârsta de doar 12 ani. A debutat în fotbalul mare pe 29 octombrie 2002, într-un meci din grupele Ligii Campionilor împotriva belgienilor de la Club Brugge, sub comanda lui Louis van Gaal. De-a lungul celor 16 ani petrecuți la echipa de seniori a Barcelonei, Iniesta a evoluat în 674 de partide, marcând 57 de goluri și oferind 137 de pase decisive.

Mijlocaș creativ și viziune de joc remarcabilă, Iniesta a fost unul dintre pilonii echipei Barcelonei, contribuind decisiv la succesele echipei în era modernă. În palmaresul său impresionant figurează 4 trofee UEFA Champions League, 9 titluri în La Liga și 7 Cupe ale Regelui Spaniei. Iniesta a fost parte integrantă a echipei ce a definit „tiki-taka”, stilul de joc emblematic al Barcelonei și al echipei naționale a Spaniei.

Performanțe de neuitat

La nivel internațional, Iniesta și-a lăsat amprenta prin contribuțiile sale la echipa națională a Spaniei. A făcut parte din echipa care a câștigat Campionatul Mondial din 2010, unde a marcat golul decisiv în finala împotriva Olandei, și a ajutat Spania să cucerească două Campionate Europene (2008, 2012). Cu un total de 131 de selecții, Iniesta este al cincilea cel mai selecționat jucător din istoria echipei naționale.

În 2018, după plecarea de la Barcelona, Iniesta a continuat cariera în Japonia, unde a evoluat pentru Vissel Kobe. Aici, a câștigat Cupa Japoniei în 2019 și Supercupa Japoniei în 2020, iar în 2023, echipa a reușit să devină campioană în J1 League.

După experiența din Japonia, Andres Iniesta a încheiat cariera la Emirates Club, în Emiratele Arabe Unite, unde a jucat în 23 de meciuri, înscriind 5 goluri și oferind o pasă decisivă. Echipa a retrogradat în Liga a 2-a la finalul sezonului trecut, marcând astfel încheierea aventurii sale fotbalistice.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Când își va depune Marcel Ciolacu candidatura la alegerile prezidențiale

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunţat faptul că, joi, 3 octombrie, Marcel Ciolacu își va depune candidatura la președinție. Semnăturile necesare pentru candidatura la alegerile...

Oțelul Galați a transferat un mijlocaș belgian!

Oțelul Galați a anunțat transferul mijlocașului belgian Samy Bourard, un jucător cu experiență internațională, care a semnat un contract până la sfârșitul sezonului. Oțelul Galați...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă