Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud
Proiectul construirii unui cablu energetic submarin de peste 1.000 de kilometri în Marea Neagră devine un punct de interes și pentru Serbia. Proiectul își propune să interconecteze rețele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cele ale Europei continentale și să aducă în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova, energie regenerabilă produsă în zona caspică.
Perspectiva de includere și a Serbiei în proiect, alături de Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjan, deschide calea și pentru Bulgaria, care ar putea fi cooptată în curând. Ideea a fost discutată recent de ministrul Energiei de la Belgrad, Dubravka Đedović Handanović, cu omologul său din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, scrie Balkan Green Energy News, citat de profit.ro.
Recent, operatorii de transport și sistem din Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjan au semnat acordul, în vederea înființării companiei joint-venture (JV) de proiect, Green Energy Corridor Power Company. O primă etapă a studiului de fezabilitate, tehnico-economică, a fost finalizată deja de firma italiană CESI, contractată în acest scop de către operatorul sistemului energetic din Georgia, care a transmis că rezultatele sunt încurajatoare. Urmează studii geotehnice și geofizice cu privire la platforma continentală a Mării Negre, plus studii de impact de mediu și social, pentru care operatorul a contractat un împrumut de peste 32 milioane euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), anunță sursa citată.
Potrivit unei estimări preliminare a Georgiei, valoarea totală a investiției necesare pentru construirea cablului submarin ar putea depăși 2 miliarde de euro, iar punerea în funcțiune ar putea avea loc la finalul anului 2029.