30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSocialRecord de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un sfert din această cantitate a fost returnată. Potrivit datelor furnizate de RetuRO, rata de colectare a ambalajelor a crescut semnificativ, de la sub 20% în primele luni la 78% în august.

În prezent, în țară există aproximativ 4.000 de automate de returnare a ambalajelor (RVM), iar cozile din fața acestora devin tot mai mari, înregistrându-se noi recorduri lunare pentru returnarea PET-urilor, sticlelor și dozelor.

Deși interesul pentru returnarea ambalajelor a crescut, nu se așteaptă o expansiune semnificativă a numărului de automate disponibile.

Câte ambalaje au fost returnate prin SGR

Sistemul a fost lansat pe 30 noiembrie 2023, iar de atunci, s-au returnat 1,87 miliarde de ambalaje, dintre care 533 milioane doar în luna august, ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de iulie.

Rata de colectare în august a fost de 76% pentru plastic, 82% pentru metal și 77% pentru sticlă. Românii au dus, în medie, 17 milioane de ambalaje pe zi la automate, în creștere față de 10 milioane pe zi în iunie.

În luna august, comercianții au introdus pe piață 682 milioane de ambalaje, iar RetuRO a predat 109.000 de tone de ambalaje către reciclatori de la începutul sistemului.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...
Ultima oră
Pe aceeași temă