27.8 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, se întâlnesc...

VIDEO Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, se întâlnesc la New York

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, la New York, marcând a treia lor întâlnire bilaterală din acest an. Potrivit lui Zelenski, relația dintre Ucraina și India evoluează dinamic, ambii lideri lucrând pentru a consolida cooperarea în diverse sectoare. Principalul subiect al discuției lor a fost îmbunătățirea colaborării pe platforme internaționale, precum ONU și G20, avansarea Formulei Păcii și pregătirile pentru al doilea Summit al Păcii.

Zelenski în SUA pentru a explica planul de război lui Biden, Harris și Trump

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică în Statele Unite pentru o vizită crucială în care va prezenta planul Kievului pentru a pune capăt celor doi ani și jumătate de război cu Rusia.

Zelenski își va prezenta propunerile — pe care le numește „planul victoriei” — președintelui Joe Biden, precum și candidaților la președinție Kamala Harris și Donald Trump.

Vizita are loc după o vară de lupte intense: Moscova avansează rapid în estul Ucrainei, în timp ce Kievul menține controlul asupra unor părți ale regiunii Kursk din Rusia.

De asemenea, vizita vine în contextul în care Kievul a cerut timp de câteva săptămâni Occidentului să-i permită să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din adâncul Rusiei – până acum fără succes.

Când se vor întâlni la Casa Albă, joi, Zelenski este așteptat să încerce să-l convingă pe Biden să-și schimbe poziția.

În prima etapă a vizitei sale în SUA, președintele Ucrainei a vizitat duminică o fabrică din Pennsylvania care produce obuze de artilerie de 155 mm, extrem de necesare.

„Am început vizita mea în Statele Unite exprimându-mi recunoștința față de toți angajații de la fabrică”, a scris Zelenski duminică într-o postare pe X, fosta platformă Twitter.

Postarea includea fotografii în care Zelenski dă mâna cu muncitorii din fabrică, unde a spus că producția a fost intensificată.

„În locuri ca acesta poți simți cu adevărat că lumea democratică poate triumfa”, a scris el.

Următoarele destinații ale sale sunt New York și Washington.

Zelenski a spus că săptămânile următoare vor decide cum se vor încheia cei peste 30 de luni de luptă, care au ucis mii de oameni.

„Acum se decide ce moștenire va lăsa generația actuală de lideri de stat. Cei care ocupă cele mai înalte funcții”, a declarat el.

În comentariile făcute înaintea călătoriei sale, Zelenski a spus că Statele Unite și Regatul Unit nu au permis Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor de escaladare, dar a lăsat să se înțeleagă că nu și-a pierdut speranța.

„Am avut câteva decizii în istoria relației noastre cu Biden — dialoguri foarte interesante și dificile”, a spus Zelenski la începutul acestei săptămâni, adăugând: „Mai târziu și-a schimbat punctul de vedere.”

Moscova a declarat că consideră o astfel de permisiune drept un semn că țările NATO sunt „în război” cu Rusia.

  • ‘Pace echitabilă și stabilă’ –

Un consilier apropiat al lui Biden a spus în această lună că liderul SUA va folosi timpul rămas în mandatul său pentru a „pune Ucraina în cea mai bună poziție posibilă pentru a învinge”.

Niciun detaliu despre planul Ucrainei nu a fost făcut public.

Zelenski a spus că Biden va fi primul lider străin care va vedea planul „în întregime” — adăugând că acesta va fi prezentat și „tuturor liderilor țărilor noastre partenere”.

Zelenski intenționează să prezinte propunerile Congresului SUA, Kamalei Harris și lui Trump. Casa Albă a spus că se va întâlni separat cu vicepreședintele democrat Harris, iar Zelenski a declarat că se așteaptă să se întâlnească cu Trump joi sau vineri.

Harris a indicat că va continua politicile lui Biden privind Ucraina, în timp ce Trump a fost extrem de critic la adresa pachetelor masive de ajutor oferite de Washington Kievului.

Zelenski a spus la începutul acestei săptămâni că planul prevede că „războiul nu se va întoarce la noi într-un val și mai mare” în anii care vor urma.

El a declarat că Kievul intenționează să organizeze întâlniri pe tot parcursul toamnei și că „întregul plan” va fi gata „la începutul lunii noiembrie”.

Propunerile, a declarat el presei vineri, prevăd „pași rapizi și concreți din partea partenerilor noștri strategici”.

  • ‘Loc clar pentru Ucraina’ –

Unul dintre acești pași, a spus el, este „legat de consolidarea capacităților de arme ale Ucrainei”, în timp ce altul cere un „loc clar pentru Ucraina în arhitectura globală de securitate”.

Zelenski a spus, de asemenea, că intenționează să invite Rusia la un posibil al doilea summit internațional al păcii în noiembrie.

Însă Moscova a declarat în acest weekend că nu va participa și a reiterat condițiile președintelui Vladimir Putin pentru a începe negocierile: ca Ucraina să cedeze patru dintre regiunile sale.

„Cred că ambele părți încă mizează pe posibilitatea unei victorii militare”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru CNN, duminică.

Atacurile rusești asupra Ucrainei au ucis șase persoane — inclusiv doi copii — în acest weekend, în timp ce un atac asupra orașului Harkov a rănit 21 de persoane într-un cartier rezidențial.

Ucraina a declarat că a lovit două depozite de arme din Rusia, armata Kievului spunând că a lovit o bază de depozitare a munițiilor cheie, importantă pentru logistica armatei ruse în invazie.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Plaja de la Costinești va fi extinsă. Va avea o lățime de 100 de metri

Vești bune pentru turiști: plaja de la Costinești va fi extinsă, similar cu cea din Mamaia. Vor fi construite diguri pentru a lărgi și...

Prognoză meteo octombrie. Temperaturile se vor situa peste cele obișnuite

Meteorologii prognozează că în luna octombrie 2024 temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite, iar cantitățile de precipitații vor varia în funcție de...

Regula hențului în careu, schimbată din nou de UEFA!

Regula hențului în suprafața de pedeapsă a fost modificată din nou de UEFA și a stabilit noi criterii pentru acordarea penalty-ului. UEFA a decis să...
Ultima oră
Pe aceeași temă