14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriBăncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor

Mai multe bănci din România au anunțat recent reduceri semnificative ale dobânzilor la credite și depozite, în contextul unor măsuri economice menite să încurajeze creditarea și să susțină relansarea economiei. Aceste decizii vin pe fondul scăderii dobânzii de politică monetară de către Banca Națională a României, precum și al inflației în scădere, care a creat un climat favorabil pentru reducerea costurilor de finanțare.

Pentru credite, ratele dobânzilor au fost ajustate, în unele cazuri cu până la 1-1,5 puncte procentuale, oferind astfel posibilitatea de refinanțare sau contractare a unor împrumuturi noi, la costuri mai avantajoase. În același timp, însă, dobânzile oferite pentru depozite au fost reduse semnificativ, unele bănci ajungând să ofere randamente minime pentru economiile clienților. Acest lucru vine ca o consecință a lichidității ridicate din sistemul bancar și a scăderii cererii de finanțare pe termen scurt.

Dobânzile din piață au scăzut de la 6% în iunie la 5,8% în iulie, 5,6% în august și 5,5% în septembrie, atât pentru tranzacțiile pe baza cărora se calculează IRCC, cât și pentru media ROBOR la 3 luni.

Cei care intenționează să acceseze un credit pot profita de costurile mai scăzute, dar cei care au depozite, sunt dezavantajați de scăderea randamentelor. Această dinamică pune presiune pe deponenți, să caute alternative de investiții cu randamente mai mari.

Dobânda medie efectivă la creditele ipotecare noi a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele luni, conform datelor publicate de Banca Națională a României. Această evoluție este rezultatul reducerii dobânzii de politică monetară și al competiției crescute între bănci, care încearcă să atragă noi clienți pe piața imobiliară. Scăderea dobânzilor oferă oportunități avantajoase pentru cei care doresc să-și achiziționeze o locuință, contribuind astfel la o creștere a cererii pentru creditele ipotecare și la revigorarea sectorului imobiliar.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă