21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAmnistia fiscală stârnește suspiciuni din cauza grabei și lipsei de comunicare, avertizează...

Amnistia fiscală stârnește suspiciuni din cauza grabei și lipsei de comunicare, avertizează experții

Amnistia fiscală recent adoptată de guvern continuă să ridice semne de întrebare, în special din cauza grabei cu care a fost aprobată și a lipsei unei comunicări clare.

Alin Negrescu, tax partner la KPMG, a declarat la emisiunea ZF Live că suspiciunile legate de amnistia fiscală sunt justificate, având în vedere că nu a existat o consultare adecvată cu mediul de afaceri, iar informațiile oferite publicului au fost limitate.

Este rezonabil să apară suspiciuni. Această comunicare s-a făcut extrem de deficitar şi, dincolo de scopul acestei măsuri pentru persoanele fizice, era necesar ca autorităţile fiscale să vină şi cu explicaţii cu privire la măsurile de noutate care apar cu privire la reducerea obligaţiei fiscale restante„, a spus Negrescu.

„Comunicarea, consultarea cu mediul de afaceri, cu publicul căruia i se adresează, cu persoanele fizice autorizate, comunicarea legată de scopul, de utilitatea şi de oportunitatea amnistiei este una extrem de importantă”, a adăugat acesta, conform Ziarului Financiar.

Cum ar putea fi percepută măsura adoptată de guvern

De asemenea, acesta a atras atenția că măsura, deși prezentată ca o modalitate de a aduce 9 miliarde de lei în buget, ar putea fi percepută de unii beneficiari ca parte a unui ciclu repetitiv de amnistii fiscale.

Ordonanța de urgență, publicată recent în Monitorul Oficial, prevede ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice care depășesc 5.000 de lei, inclusiv a accesoriilor, dacă plata se face până pe 25 noiembrie.

Totuși, lipsa unui dialog transparent cu publicul vizat riscă să alimenteze neîncrederea în scopul real al măsurii.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

MAE: Avertizare de călătorie pentru Ungaria

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului Dunării în zilele următoare În contextul inundaţiilor recente,...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă