23.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăMediuCercetătorii anunță un nou vortex polar. Cum ne afectează

Cercetătorii anunță un nou vortex polar. Cum ne afectează

Vortexul Polar, un fenomen atmosferic esențial care influențează vremea de iarnă în emisfera nordică, începe să se dezvolte în stratosfera deasupra Polului Nord odată cu scăderea temperaturilor în timpul toamnei.

Un nou vortex polar

În acest an, conform Sever Weather Europe, formarea Vortexului Polar are loc mai lent decât de obicei, ceea ce ar putea avea efecte asupra condițiilor meteorologice din lunile următoare, inclusiv asupra iernii 2024-2025.

Pe măsură ce ne înaintăm în toamnă, regiunile polare se răcesc considerabil, deoarece Soarele ajunge mai rar și la un unghi mai mic peste Polul Nord.

În schimb, zonele subtropicale și temperate rămân relativ calde, creând un contrast de temperatură.

Această diferență declanșează o circulație ciclonală puternică, cunoscută sub numele de vortex polar, care se extinde din straturile inferioare ale atmosferei până în stratosferă.

Vortexul polar are un impact semnificativ asupra iernii în emisfera nordică, inclusiv în Statele Unite, Canada și Europa. Atunci când acest vortex rămâne puternic și bine organizat, el împiedică aerul rece polar să coboare spre latitudini mai joase, ceea ce poate duce la ierni mai blânde.

Însă, dacă vortexul începe să slăbească sau chiar să se „prăbușească” la mijlocul sezonului (așa cum s-a întâmplat în trecut), acest lucru poate declanșa o eliberare masivă de aer rece către latitudini mai sudice, generând ierni extrem de reci și ninsori abundente.

În ultimii ani, prăbușirea vortexului polar a fost observată în mai multe ierni, provocând episoade de frig intens și furtuni de zăpadă.

Deși dezvoltarea lentă a vortexului în acest an sugerează o dinamică atmosferică diferită, rămâne de văzut cum va evolua și ce impact va avea asupra vremii din această iarnă.

Un vortex polar puternic și stabil, așa cum se preconizează în acest an, indică o circulație polară solidă, care ține aerul rece bine închis în Cercul Arctic. Aceasta înseamnă că iarna pentru Statele Unite și Europa ar putea fi mai blândă, cu mai puține incursiuni de aer rece extrem din regiunile polare.

Vortexul polar din acest an este mai rece decât în mod normal, semnalând o răcire accelerată în regiunea polară.

Prognozele pentru următoarele 16 zile indică o scădere suplimentară a temperaturii în stratosferă, ceea ce sugerează că vortexul va deveni mai puternic în perioada care urmează.

Aceasta ar putea contribui la o iarnă mai blândă în Europa și America de Nord, dacă vortexul își menține stabilitatea.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

O apreciată doctoriță din Iași, găsită decedată în camera de hotel. Decesul este învăluit în mister

O apreciată doctoriță din Iași, care era și profesoară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a fost găsită decedată în camera unui...

De ce utilizatorii Apple rămân fideli brandului? Top 3 motive care explică succesul companiei americane

Cu siguranță ai văzut până acum cel puțin o dată logo-ul cu mărul lui Steve Jobs. Compania Apple este unul dintre cele mai cunoscute...

AFP: Superbacteriile rezistente la medicamente ar putea ucide 39 de milioane de oameni până în 2050

Infecțiile cu superbacterii rezistente la medicamente ar putea ucide aproape 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani, a prezis o analiză...
Ultima oră
Pe aceeași temă