17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Francezul acuzat într-un proces de viol în grup spune că fosta...

VIDEO Francezul acuzat într-un proces de viol în grup spune că fosta sa soție „nu merita asta”


Un francez judecat pentru drogarea soției sale pentru a o viola și apoi pentru a o oferi unor străini în timp ce era inconștientă a cerut marți iertare în fața instanței.

„Sunt vinovat de ceea ce am făcut. Îmi implor soția, copiii, nepoții… să accepte scuzele mele. Cer iertare”, a declarat Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani. Principalul acuzat într-un proces de viol în grup care a șocat Franța a spus marți că este un „violator”, adăugând că și ceilalți 50 de co-inculpați pe care i-ar fi recrutat pentru a o viola pe fosta sa soție în timp ce era drogată sunt la fel.

„Sunt un violator ca și ceilalți din această sală. Toți știau, nu pot spune contrariul”, a spus Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, în primul său testament în fața instanței de când a început procesul pe 2 septembrie.

Bărbat și femeie ieșind din clădire
Gisele Pelicot părăsește tribunalul din Avignon alături de avocatul său, Stephane Babonneau (stânga), purtând un buchet de flori pe care l-a primit în dar la ieșirea din sala de judecată, în timpul procesului fostului ei partener, Dominique Pelicot, acuzat că a drogat-o timp de aproape zece ani și că a invitat străini să o violeze la domiciliul lor din Mazan, un mic oraș din sudul Franței, în Avignon, pe 17 septembrie 2024. – Un tribunal din orașul sudic Avignon îl judecă pe Dominique Pelicot, un pensionar de 71 de ani, pentru că și-a violat în mod repetat soția și a recrutat zeci de străini pentru a o viola, în timp ce aceasta era puternic sedată, în propriul ei pat, pe parcursul unui deceniu. Alți cincizeci de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 74 de ani, sunt, de asemenea, judecați pentru presupusa lor implicare, într-un caz care a șocat Franța. Procedurile judiciare, care se desfășoară până în decembrie, sunt deschise publicului la cererea fostei soții a lui Dominique Pelicot și victimă. (Fotografie de Christophe SIMON / AFP)

Vorbind despre fosta sa soție, Gisele Pelicot, în vârstă de 71 de ani, el a spus: „Nu merita asta”.

„Sunt un violator”: Un francez mărturisește în procesul de viol în masă al soției sale

„Sunt un violator”, a spus un francez acuzat că și-a drogat soția pentru ca el și zeci de străini să o agreseze sexual, în prima sa mărturie într-un proces care a șocat Franța.

Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, s-a sprijinit de un baston marți, în timp ce a intrat încet în sala de judecată din orașul sudic Avignon, unde fosta sa soție era prezentă pentru mărturia dureroasă.

„Sunt un violator, la fel ca ceilalți din această sală”, a spus Pelicot, referindu-se la ceilalți 50 de inculpați din acest proces colectiv – bărbați pe care i-ar fi recrutat online pentru a-și viola soția de atunci, Gisele Pelicot.

„Toți știau” că îi invita să o violeze, a spus el.

Dar a adăugat: „Ea nu merita asta”.

Dominique Pelicot este acuzat că i-a administrat Giselei medicamente anxiolitice pe o perioadă de aproape un deceniu, între 2011 și 2020.

El este acuzat că a violat-o în timp ce era inconștientă și că a recrutat zeci de alți bărbați pe care i-a întâlnit online pentru a face același lucru.

Dominique Pelicot a recunoscut acuzațiile, dar marți a fost prima dată când a vorbit pe larg de la începutul procesului, pe 2 septembrie.

El a vorbit despre copilăria sa „dificilă”, spunând că părinții săi „se agresau reciproc”.

A menționat pe scurt ceea ce a descris ca fiind două episoade „traumatizante”, când a fost victima unui viol la vârsta de nouă ani și a altui incident pe un șantier în timpul uceniciei sale.

„Am purtat mereu cu mine aceste evenimente traumatizante”, a spus el, cu ochii în lacrimi și cu vocea tremurândă.

„Nu te naști așa, devii așa”, a adăugat.

„Sunt vinovat”

Fosta sa soție, Gisele Pelicot, care a obținut divorțul de el luna trecută, a rămas stoică în timp ce acesta vorbea, apoi a urcat ea însăși pe podium.

„Nici măcar o secundă nu am avut vreo îndoială despre acest bărbat”, a spus ea.

Fostul său soț și-a cerut apoi iertare de la ea și de la ceilalți.

„Sunt vinovat de ceea ce am făcut. Îmi implor soția, copiii, nepoții… să accepte scuzele mele. Cer iertare”, a spus el.

De asemenea, și-a cerut scuze unei alte femei implicate în acest caz, al cărei soț este acuzat că a violat-o în timp ce era puternic sedată, urmând același mod de operare.

Principalul acuzat a fost scuzat de la audierile de săptămâna trecută și nu s-a prezentat luni.

Avocata sa, Beatrice Zavarro, a declarat pentru AFP că acesta suferea de „un cheag în vezică” și de începutul unei infecții renale.

Cu toate acestea, un examen medical ordonat de judecătorul prezidant a constatat că Pelicot era apt pentru a apărea în instanță, evitând o amânare a procesului de săptămâni sau chiar luni.

S-au făcut ajustări în „structurarea audierilor”, iar Dominique Pelicot va beneficia de „odihnă regulată”, a spus Zavarro, adăugând că problemele de sănătate nu reprezintă o încercare a clientului său de a scăpa de justiție.

„Rușinea trebuie să schimbe taberele”

Mărturia lui Dominique Pelicot este de așteptat să fie decisivă pentru ceilalți 50 de bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 74 de ani care sunt judecați, patru dintre cazurile acestora urmând să fie audiate în zilele următoare.

Unii dintre inculpați au recunoscut că le-a spus că își droga soția de atunci, în timp ce alții susțin că au crezut că participă la fantezia unui cuplu de swingeri.

Anchetatorii au identificat 72 de bărbați suspectați că au participat la abuzarea Giselei Pelicot, în afară de soțul ei, dar au reușit să identifice doar 50 dintre aceștia.

Toți cei 50 sunt judecați. Printre aceștia se numără un pompier, un asistent medical, un gardian de închisoare și un jurnalist.

Șaptesprezece dintre aceștia se află în arest, la fel ca Dominique Pelicot, în timp ce 32 de inculpați participă la proces în stare de libertate.

Un co-inculpat este judecat în lipsă.

Gisele Pelicot a cerut ca procesul să fie deschis publicului pentru a crește conștientizarea despre utilizarea drogurilor în comiterea abuzurilor sexuale.

Cazul a provocat indignare în toată Franța, mii de oameni manifestând în orașe în weekend pentru a cere încetarea violurilor și pentru a sprijini Gisele Pelicot.

„Rușinea trebuie să schimbe taberele”, au spus mai multe pancarte, repetând cuvintele Giselei Pelicot că violatorii – nu victimele lor – ar trebui să fie cei care se simt rușinați.

Gisele le-a mulțumit protestatarilor luni.

„Datorită vouă am forța de a duce această luptă până la capăt”, a spus ea.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă