19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCorbii si susele...

Corbii si susele…

Degradarea programelor tv si, in special, a buletinelor informative se amplifica de la o zi la alta. Nici o televiziune nu mai acorda atentie unei stiri culturale. Un accident sau un deces starnesc in valuri corbii gata sa savureze momentul. Nici postul public nu e mai prejos si tot felul de suse ii umplu programul.

Experimentul de la Geneva cu acceleratorul de particule a preocupat intens, doar o zi televiziunile, in special pe cele de nisa. "Fizica si sfarsitul lumii" titra Realitatea TV. Brusc, asa-zisii ziaristi devenisera si oameni de stiinta. Li se incurca limba in gura rostind tot felul de termeni de al caror sens habar n-aveau, dar anuntau posibilul sfarsit al lumii. Acesta… nu s-a produs si au revenit la vechile obiceiuri, la subiectele preferate: accidente, crime si violuri. Dar nu trecu mult timp si a intrat in spital ca apoi sa plece din lumea pamanteana, actorul stefan Iordache si repede s-au aruncat precum corbii pe acest "subiect" cei de la televiziunile de nisa, dar si slujitorii "generalistelor" nationale. Daca tot au transmis in direct ore in sir inmormantarea interlopului Caiac, de ce sa nu se ocupe si de un actor, despre care insa nu stiau mai nimic. Trancaneau aiurea, croncaneau informatii inexacte fara pic de rusine. Cu imbecilitate cineva comenta ca si… Leopoldina Balanuta a venit la Teatrul National sa-si ia ramas bun de la cel trecut in nefiinta! Incredibile au fost aceste transmisii ce terfeleau pana la urma imaginea unui om de cultura. Cat sunt in viata nici o televiziune nu-i baga in seama pe ARTISTI. Televiziunile, de nisa sau generaliste, de stat sau comerciale, in buletinele informative nu difuzeaza niciodata o stire culturala. Numai cand moare un artist ii acorda atentie. Premiere teatrale si cinematografice, concerte, vernisaje sunt ignorate. Doar un deces ii face pe reporteri sa se arunce precum corbii si sa-l devoreze. Gestul lor ne arata ca neacordandu-se atentie culturii si ei devin victime, pentru ca n-au calcat niciodata in vreo sala de teatru sau de concert, habar n-au ce se intampla acolo.

Andreea Pekala ne-a transmis un e-mail in care incerca sa ne atentioneze ca si televiziunile straine "nu sunt mai breze". Da drept exemplu: "CNN, BBC si TV5 Monde, acelasi gen de reportaj de prost gust cu un «trimis special» in orasul unde se asteapta sa loveasca uraganul, care transmitea prin ploaie si vant, purtand o manta". Goana dupa senzational o intalnim, desigur, si acolo, numai ca functioneaza o anumita decenta, o limita in relatari, impusa prin lege. Se respecta dreptul la imagine a omului, informatia nu este dublata de comentarii desantate, iar buletinele informative mai strecoara si stiri culturale. "Ati auzit ca in India o fata de 16 ani s-a sinucis pentru ca in presa s-a speculat prea mult venirea sfarsitului lumii (…)?" Cazul din India, amintit de cititoarea noastra, este doar un exemplu, unde poate duce deformarea unei stiri.

Revoltat ca nu s-a comentat la nivelul meritat experimentul de la Geneva, ing. Alexandru Dumitru ne citeaza o constatare:  "Romania, privita prin ecranul TV, iti lasa impresia unei tari unde fotbalul, sexul si divertismentul de maidan sunt problemele cele mai arzatoare ale romanilor". Cele aratate de dansul sunt o trista realitate. Pana si postul public caruia ii platim constiincios lunar, obligatoriu, o taxa, a ajuns sa uite ca nu este o televiziune comerciala si are obligatia respectarii unui statut din care nu trebuie sa lipseasca educatia si cultura. Numai ca… statutul nu exista! Neavand ce sa difuzeze ca productie proprie, TVR a continuat sa ne sufoce cu tot felul de festivaluri, dupa Cerbul cel naparlit. Disparitia lui Stefan Iordache i-a facut, totusi, pe cei de la TVR 1 sa-si aduca aminte ca a produs candva "Travelling circular", o excelenta emisiune cu interviuri luate unor personalitati artistice. Repede au scotocit prin arhiva si au scos de la naftalina "in memoriam", un interviu cu regretatul disparut pe care l-au transmis spre miezul noptii. "Travelling circular", iata ca e bun la ceva, chiar daca a fost sters din grila.

Vrand sa ne arate cat de culturala este aceasta amarata de televiziune de stat, lunea trecuta, la ora 21.10 ne-a delectat cu… "Concursul National de Modele", ca apoi sa transmita, tot spre miez de noapte, "in memoriam", filmul "Cel mai iubit dintre pamanteni". Ca nuca-n perete era aceasta programare. Acordam in prime time importanta fatucelor in bikini si trecem, cand se culca lumea, la un film cu menire culturala. Sabrina Manoliu cu o voce de mata calcata pe coada prezenta "Concursul National de Modele", o emisiune realizata de Dan Manoliu. Ni se sublinia ca s-au inscris la concurs 1.500 de aspirante la glorie, de fapt fatuci adolescente ce se viseaza modele ca sa calce pe urmele lui Moni (Columbeanu). "Un analist de moda" infatuat comenta aparitiile adolescentelor slabute si uratele, purtate prin insula Corfu ca sa-si etaleze oasele, puse de un "fotoreporter specialist" sa se cracaneze pe stanci. Atentionam ca si "Discovery" are o emisiune cu lectii pentru a incerca sa devii fotomodel. Nu e cazul sa vedeti prezentarea fetelor  de la "Discovery" pentru ca le-ati trimite repede pe ale noastre sa puna mana pe carte si sa se lase de fataieli la postul public. Transmiterea unui astfel de "concurs" demonstreaza nivelul la care a ajuns televiziunea publica.

 

 

ileana.lucaciu@romanialibera.ro

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă