4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialCine sunt haiducii moderni: cele mai celebre atacuri ale hackerilor Anonymous

Cine sunt haiducii moderni: cele mai celebre atacuri ale hackerilor Anonymous

Gruparea de hackeri Anonymous a scris, deja, câteva volume de istorie şi pare că nu se va opri curând. România nu a fost ocolită de furia organizaţiei anonime, care a ţintit, în ultima vreme, site-ul biroului FMI din România, site-ul Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi care s-a adresat românilor pe Youtube: „voi cei cărora v-a fost interzisă libertatea de exprimare vreme de 42 de ani, 42 de ani de cenzură, sunteţi gata să pierdeţi încă o dată cel mai preţios drept al vostru”, au spus hackerii, referindu-se la tratatul ACTA.

„Aveţi un rege. Credem că regele vostru iubeşte România mai mult decât o fac toţi politicienii la un loc”, a declarat gruparea anonimă, afirmând, în final, că „nu milităm pentru monarhie, militam pentru adevăratele valori”.

„Hacktivismul” este o formă de protest de ultimă generaţie prin care programatori de top îşi pun la bătaie priceperea pentru a lupta împotriva nedreptăţii sociale şi politice. Deşi nu sunt violente, majoritatea acţiunilor kackerilor sunt ilegale. Cu toate acestea, în momentul în care există grupuri mari de oameni care consideră că legislaţia nu garantează o justiţie fermă şi respectarea drepturilor omului, hackerii devin nişte eroi care-şi folosesc abilităţile pentru a lupta pentru binele public.

Care sunt cele mai celebre „lovituri” ale hackerilor anonimi, conform lifeslittlemysteries.com?

Atacul la adresa Bisericii Scientologice

Grupul şi-a câştigat notorietatea internaţională în 2008, datorită campaniei „Project Chanology”, care a durat mai multe luni şi care era îndreptată împotriva Bisericii Scientologice. Hackerii au atacat site-urile Bisericii şi creat faxuri negre care consumau toată cerneala din imprimante. Una dintre metodele de atac s-a numit „Google bombing” şi presupunea legarea cuvântului „scientologie” de termeni precum „pericol” sau „cult”, astfel încât căutările pe Google ale cuvântului duceau la rezultate distorsionate.

Descoperirea Darknet

În octombrie 2011, Anonymous a primit laudele opiniie publice după ce a atacat peste 40 de site-uri cu pornografie infantilă. Membrii grupului au descoperit lista site-urilor după ce au cercetat un site secret, denumit Hidden Wiki, care conţinea adresele a sute de adrese invizibile pentru motoarele de căutare. Anonymous a dezvăluit faţa ascunsă a Internetului, intitulată „Darknet”, care este greu de accesat de către utilizatorii obişnuiţi şi este ascunsă deliberat prin criptarea datelor.

Războiul cu BART

Pe 11 august 2011, sistemul de transport subteran rapid din San Francisco, intitulat BART, şi-a închis serviciul de telefonie mobilă subterană, înăbuşind protestele care urmau să aibă loc în staţii în acea zi. Protestatarii doreau să oprească funcţionarea trenurilor ca răspuns la uciderea unui pasager neînarmat cu o lună înainte. Fără posibilitatea de a colabora cu ajutorul telefoanelor mobile, protestatarii nu s-au putut organiza. Media a reacţionat prompt, criticând acţiunile BART. Anonymous a reacţionat la fel de repede, intrând, iniţial, în bazele de date ale miilor de utilizatori ai site-ului mybart.org şi publicând numele, adresele de mail şi parolele acestora. Ulterior, hackerii au spart site-ul departamentului de poliţie al BART, publicând numele şi adresele zecilor de poliţişti. Totodată, hackerii au organizat o serie de proteste pe peroanele staţiilor în săptămânile următoare. După ce purtătotul de cuvând al BART, Linton Johnson, a refuzat să recunoască faptul că închiderea serviciului de telefonie mobilă a fost o greşeală, Anonymous a postat online fotografii nud cu acesta.

Cybergate

În februarie 2011, Aaron Barr, preşedintele executiv al companiei de securitate cibernetică HBGary Federal, a anunţat că firma sa s-a infiltrat în cadrul grupării Anonymous şi va dezvălui informaţii despre membrii acesteia la următoarea conferinţă. Anonymous a ripostat şi a câştigat. Hackerii au atacat site-ul companiei şi au înlocuit imaginea de homepage cu logo-ul lor şi cu un mesaj de avertisment. Au doborât sistemul intern de telefonie al companiei, au extras peste 70.000 de mesaje din sistemul de e-mail şi au creat o bază publică de date cu adresele de mail ale angajaţilor, postând un link către aceasta de pe contul de Twitter al lui Aaron Barr. E-mail-urile au scos la iveală o serie întreagă de informaţii incriminatoare legate de companie. Acesta plănuia să atace site-ul WikiLeaks şi să desfăşoare o amplă campanie publică de dezinformare.

Primăvara Arabă

Anonymous a orchestrat o serie de atacuri la adresa site-urilor guvernamentale în Egipt, Tunisia şi Iran în timpul „Primăverii Arabe”. Ei au publicat, totodată, adresele de e-mail şi parolele unor înalţi oficiali din Bahrain, Egipt, Iordania şi Maroc care se opuneau protestelor populaţiei. La începutul lunii august, hackerii au atacat site-ul ministerului Apărării din Siria, udne au postat un simbol al mişcării democratice şi un mesaj prin care soldaţilor sirieni li se cerea să-i apere pe protestatari.

Atacul la adresa instituţiilor federale

După ce, pe 19 ianuarie 2011, FBI a închis MegaUpload, un site de hosting, pentru încălcarea drepturilor de autor şi a arestat o parte dintre angajaţii top ai companiei, hackerii au doborât site-urile RIAA (Industria de Înregistrări a Americii) şi MPAA (Motion Picture Association of America), două dintre cele mai puternice companii de lobby în domeniul media din SUA.

Cele mai citite

Amprenta anuală de carbon anuală a TikTok ar putea fi mai mare decât cea a Greciei

TikTok se confruntă cu critici legate de impactul său asupra mediului, o analiză recentă dezvăluind că amprenta sa de carbon anuală ar putea fi...

Sistemul biometric de trecere a frontierei, pregătit pentru lansare în UE în 2025

Uniunea Europeană va lansa în 2025 noul sistem biometric de trecere a frontierei, Entry/Exit System (EES), destinat cetățenilor din afara blocului comunitar care călătoresc...

România, țara numerarului: de la bancomate puține la banii „de la saltea”

Utilizarea numerarului rămâne o componentă esențială a economiei României, în ciuda avansului digitalizării Conform unei analize a Băncii Naționale a României, apetitul pentru cash al...
Ultima oră
Pe aceeași temă