Capacitatea de memorare şi de reţinere a informaţiilor pentru o perioadă îndelungată poate fi îmbunătăţită prin adoptarea a şase obiceiuri banale, prezentate de site-ul huffingtopost.com.
1. Fă exerciţii fizice
Mişcarea îmbunătăţeşte memoria, conform rezultatelor unui studiu făcut de cercetători de la Universitatea din Texas la Dallas. Specialiştii au arătat că bătrânii care fac exerciţii fizice au o memorie mai bună decât sedentarii. În plus, oamenii de ştiinţă au demonstrat că, odată ce încep să facă mişcare, memoria bătrânilor sedentari se îmbunătăţeşte.
Citeşte şi: 10 metode să-ți păstrezi creierul activ până la bătrânețe
2. Evită alcoolul
Un studiu recent a arătat că bărbaţii de vârstă medie care beau mai mult de două sau trei pahare cu alcool pe zi au pierderi de memorie şi probleme cognitive cu şase ani mai devreme decât cei care consumă alcool cu moderaţie.
3. Dormi
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au arătat că studenţii care dorm pentru câteva zeci de minute după ce învaţă îşi aduc mai bine aminte ce au studiat.
În plus, somnul ne ajută să procesăm informaţiile şi să ne consolidăm amintirile, iar lipsa somnului reduce capacitatea de concentrare.
Citeşte şi: Descoperiri uimitoare despre beneficiile somnului asupra sănătății
4. Evită rutina
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, intrăm mai mult în rutină, care dăunează memoriei. Neurologii spun că experienţele noi ajută creierul să reţină mai bine informaţia.
„Creierele noastre decid continuu ce este destul de important să ne amintim şi ce poate fi dat uitării. Când te afli într-o situaţie nouă, creierul tău presupune că informaţia va fi importantă şi că trebuie să o reţii. Astfel, reţinem mai bine ceea ce se întâmplă imediat după o experienţă nouă”, a spus cercetătorul Institutul Naţional de Sănătate din Maryland, R. Douglas Fields.
5. Mănâncă legume
Alimentele bogate în substanţe nutritive, cum sunt legumele, îmbunătăţesc memoria. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a arătat că femeile care consumă multe legume, dar mai ales salată şi alte verdeţuri, au mai puţine şanse să aibă probleme de memorie.
Citeşte şi: STUDIU. Google modifică percepția oamenilor asupra propriei inteligențe
6. Bea cafea sau ceai cu cafeină
Cafeina îmbunătăţeşte memoria, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins. Participanţii la studiul lor, care au primit 200 de mg de cafeină au obţinut rezultate mai bune la teste de memorie decât cei care au primit o pilulă placebo.