3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialSTUDIU. Google modifică percepția oamenilor asupra propriei inteligențe

STUDIU. Google modifică percepția oamenilor asupra propriei inteligențe

O echipă de cercetători americani a demonstrat că oamenii care folosesc Google sau alte motoare de căutare pentru a-și clarifica anumite nelămuriri au o percepție distorsionată asupra propriei inteligențe. „Generația Google” nu diferențiază cunoștințele proprii de informațiile pe care le poate găsi online. Prin urmare, oamenii cred că sunt mai deștepți decât sunt în realitate, informează Daily Mail.

Citește și: 10 metode să-ți păstrezi creierul activ până la bătrânețe

„Internetul este un mediu foarte puternic, în care poți pune orice întrebare și în care poți avea acces ușor la cunoștințele omenirii. Astfel, devine foarte ușor să îți confunzi cunoștințele cu informațiile online. Atunci când oamenii nu au acces la internet, își dau seama cât de mult depind de informațiile pe care le găsesc online”, a spus cercetătorul care a condus studiul, doctorandul în psihologie la Universitatea Yale, Matthew Fisher.

Într-o serie de experimente, oamenii care au avut voie să caute informații online au crezut că știu mai multe despre anumite subiecte, decât oamenii dintr-un grup fără acces la internet.

În plus, persoanele care au folosit motoarele de căutare s-au simțit mai siguri de ei înșiși decât ceilați, chiar și după ce nu au găsit informațiile necesare pe internet.

Citește și: Cum poți influența coeficientul de inteligență al copilului în timpul sarcinii

De asemenea, persoanele care au folosit motoarele de căutare au considerat că au creiere mai active decât cei din grupul fără acces la rețea.

Însă, atuci când grupul cu acces la internet a primit un singur link ca să răspundă unor întrebări, nu au demonstrat că au mai multe cunoștințe proprii decât ceilalți.

Oamenii ar trebui să își caute informațiile în cărți și să discute cu experții atunci când au nevoie de lămuriri, conform cercetătorului.

„Dacă nu știi răspunsul la o întrebare, este nevoie să investești timp și să depui efort ca să găsești răspunsul. Dacă folosești internetul, bariera dintre ceea ce știi și ceea ce crezi că știi devine neclară”, a spus Fisher.

Utilizarea din ce în ce mai intensă a smartphone-urilor, care ușurează accesul la informațiile online, agravează problema percepției distorsionate a propriei inteligențe, potrivit profesorului de psihologie la Universitatea Yale, Frank Keil. 

Citește și: STUDIU. O oră de somn la prânz poate avea efecte benefice asupra memoriei copiilor

De asemenea, efectele ar putea fi mult mai grave pentru copiii care cresc cu dependența de informațiile online.

O siguranță exagerată în propriile cunoștințe ar putea fi periculoasă în domeniul politic sau în alte domenii care implică luarea unor decizii foarte importante, potrivit lui Fisher.

„În situațiile în care deciziile pot avea consecințe grave, este important ca oamenii să distingă cunoștințele proprii și să nu presupună că știu anumite lucruri când, de fapt, nu le cunosc”, a explicat Fisher.

Cele mai citite

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real, care va transforma modul în care oamenii comunică în întâlnirile online. Această funcție...

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul – Mii de credincioși, așteptați la Mănăstirea Bistriţa

Mii de credincioși sunt așteptați miercuri, 20 noiembrie 2024, la Mănăstirea Bistrița din comuna Costești, pentru a sărbători pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cu...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă