4.1 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecial10 metode să-ți păstrezi creierul activ până la bătrânețe

10 metode să-ți păstrezi creierul activ până la bătrânețe

O alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume, cu foarte puțin zahăr, grăsimi saturate sau alcool contribuie la buna funcționare a creierului. La acest lucru contribuie activitatea fizică regulată și respectarea celor șapte ore de somn pe noapte.

Însă, în afara acestor reguli, există activități care împiedică îmbătrânirea creierului, informează Huffington Post. Iată care sunt acestea:

1. Lecții de dans

Dansul scade riscul demenței. Un studiu din anul 2003 a arătat că bătrânii care au dansat de trei sau patru ori pe săptămână au avut un risc cu 75% mai mic de a dezvolta demență.

„Dansul este o activitate complexă. Îmbunătățește circulația sangvină la nivelul creierului, ceea ce duce la îmbunătățirea conexiunilor din creier”, a explicat cercetătorul Joe Verghese.

Citește și: Memoria îți joacă feste? Află posibilele cauze și ce pericole denotă!

2. Învățarea unui instrument

Cercetătorii au descoperit că studierea unui instrument timp de cel puțin un deceniu are efecte pozitive asupra memoriei. Dintre persoanele în vârstă testate, cei care au cântat la un instrument și-au păstrat o memorie foarte bună, în comparație cu celelalte persoane.

Alte cercetări au demonstrat că și simpla ascultare a muzicii contribuie la menținerea puterii creierului. Una dintre aceste cercetări a arătat că ascultarea muzicii clasice, de tip baroc, a unor compozitori precum Vivaldi sau Bach, au îmbunătățit atenția și capacitatea de memorare.

3. Învățarea unei limbi străine

Cercetătorii au arătat că persoanele bilingve au un risc mai scăzut de demență precoce. Indivizii care vorbesc mai multe limbi au dezvoltat demență cu cinci ani mai târziu decât cei care au cunoscut o singură limbă.

Alte studii au demonstrat că poligloții sunt mai buni la desfășurarea mai multor activități simultan și au atenție distributivă.

Citește și: Cum să îți îmbunătățești imunitatea

4. Șahul

Șahul și jocurile de cărți pot ajuta creierul să se mențină în formă. În anul 2013, câțiva cercetători francezi au arătat că oamenii care joacă șah sau jocuri cu cărți prezintă un risc cu 15% mai mic de a dezvolta demență.

5. Cititul

Cititul este benefic pentru creier. Însă cercetătorii au arătat că cititul unui număr mai mic de cărți sau articole ajută la mai buna concentrare asupra informației.

„Creierele noastre nu se descurcă foarte bine cu prea multă informație. Este mai bine să citești unul sau două articole, pe care să le analizezi în detaliu, decât să citești 20 de articole fără să te gândești la semnificațiile lor”, a explicat directorul Centrului de Sănătate Cerebrală a Univeristății din Texas, Sandra Bond Chapman.

6. Scrisul de mână

Deși scrisul pe laptop sau pe tabletă este mai rapid, scrisul de mână este cel benefic pentru creier. Studii recente au arătat că studenții învață mai bine atunci când își scriu de mână conspecte ale materialelor. Motivul este că studenții sunt obligați să proceseze informația pe care o scriu.

7. Jocurile video

Jocurile video antrenează creierul și, astfel, îi îmbunătățesc funcționarea pe termen lung. Un studiu al Uiversității din Florida a demonstrat că oamenii care au jucat Portal 2 au avut rezultate mai bune la diverse teste. Alte studii au arătat că jocul Tetris crește volumul materiei cenușii din creier.

8. Socializarea

Petrecerea unui timp îndelungat alături de prieteni și familie, mai ales pe măsură ce îmbătrânești, este extrem de benefică pentru sănătatea creierului.

„Socializarea este corelată cu agilitatea minții”, a explicat un specialist american.

Citește și: Descoperiri uimitoare despre beneficiile somnului asupra sănătății

9. Reprizele scurte de somn

Puiul de somn în timpul zilei energizează creierul. Un grup de cercetători germani a observat îmbănătățiri ale memoriei la oamenii care obișnuiesc să doarmă cel puțin șase minute atunci când simt nevoia. Rezultatele au fost și mai bune pentru cei care au dormit mai mult.

10. Spălatul vaselor

Spălatul vaselor, curățenia și gătitul sunt activități simple care scad riscul demenței. Câteva studii au arătat că oamenii care au prea puține activități fizice au un risc de două ori mai mare de a dezvolta Alzheimer, comparativ cu persoanele active.

Cele mai citite

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă