0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăGDPRCâte vaccinuri faci copilului în primii ani de viaţă

Câte vaccinuri faci copilului în primii ani de viaţă

Unii medici propun doar schema obligatorie, alţii adaugă şi vaccinuri facultative, iar părinţii nu ştiu de multe ori ce să aleagă.

Vaccinarea copiilor preşcolari îi pune pe părinţi în dificultate, în condiţiile în care astăzi, pe piaţa farmaceutică din România, există atât vaccinuri obligatorii, cât şi facultative. Dacă acum 30 de ani, copiii făceau cam 3-4 vaccinuri, astăzi părinţii au la dispoziţie zeci de produse pentru a-şi proteja micuţii de bolile copilăriei sau de altele mai grave cum sunt meningita, pneumonia. În România, printre vaccinurile obligatorii se numără cele contra hepatitei B, tuberculozei, poliomielitei, pojarului, rubeolei, oreionului, difteriei, tusei convulsive. Cele facultative includ imunizările contra meningitei, laringitei severe, pneumoniei, enterocolitelor, virusurilor gripale, hepatitei A.

Câte vaccinuri faci copilului în primii ani de viaţă

Unii părinţi preferă să meargă pe varianta clasică şi să îşi imunizeze micuţii doar cu vaccinurile oferite gratuit de Ministerul Sănătăţii. Alţii combină schemele de vaccinare şi fac copiilor atât vaccinurile obligatorii, cât şi pe cele facultative. Foarte mulţi nu ştiu însă care este procedura corectă, deoarece medicii de familie ori pediatrii se rezumă la a prezenta anumite produse, fără să dea „verdictul”. „Am un băieţel de şase luni pe care l-am vaccinat până acum după schema obligatorie. Medicul mi-a spus că există şi un vaccin suplimentar, dar nu m-a lămurit dacă este bine sau nu să i-l fac copilului. A zis că este la alegerea mea, ceea ce nu prea mi se pare în regulă. Din moment ce consult un specialist, aş vrea să ştiu părerea lui”, spune Maria, o tânără mămică în vârstă de 30 de ani.

Vaccinuri facultative, de frica spitalelor

În situaţia ei s-au aflat şi alţi părinţi, care au trecut prin această experienţă cu aproape un an în urmă. „Noi am mers pe schema de la stat şi copilul a răspuns foarte bine la vaccinare. Ştim şi alte familii care şi-au protejat fetiţele şi cu «facultative», dar tot bolnăvicioase sunt. Lucrurile stau foarte diferit de la un copil la altul”, spune Olga Drăghici, adăugând că a renunţat la vaccinurile facultative şi din motive financiare. Aproximativ pe acelaşi principiu a mers şi Florentina Ţebea (35 de ani) din Bucureşti. „Eu nu i-am făcut fetiţei mele vaccinuri facultative de frică. Am mers pe varianta clasică, fiindcă nu vreau să fac experimente pe fetiţa mea. Pediatra noastră a agreat această variantă în condiţiile în care căţelul dânsei a paralizat de la un vaccin facultativ”, a exemplificat Florentina.

Georgiana Neacşu şi Andreea Simionescu au trecut peste temeri şi şi-au imunizat copiii inclusiv cu vaccinuri mai noi, necuprinse în schema de la stat. „Când i-am făcut vaccinurile obligatorii băiatului meu, ţin minte că am avut probleme: i s-a umflat piciorul, a avut febră. La cele facultative, de generaţie mai nouă, nu am avut nici o problemă”, precizează ea. Andreea a ales un singur vaccin facultativ pentru că îi este teamă de spitale. „Nu am un copil bolnăvicios, dar mereu când te internezi în spital capeţi şi alte boli, aşa că am decis să îl feresc pe băiatul meu de asta”, spune Andreea.

„Nu recomand hipervaccinarea”

Printre doctori părerile privind imunizările facultative sunt, de asemenea, împărţite. Cei mai mulţi spun că nu recomandă hipervaccina­rea, dar sunt şi medici care susţin că „ceea ce este denumit în România ca facultativ există în alte ţări la capitolul obligatoriu”. „Sunt ţări europene care consideră prevenţia mai uşoară şi mai ieftină, în comparaţie cu tratarea bolilor respective”, afirmă medicul pediatru Alexis Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului din Bucureşti. Medicul de familie Tereza Franciuk din Bucureşti spune că se orientează după „sensibilitatea” fiecărui pacient în parte, dar şi după ce se întâmplă de la un sezon la altul. „Anul acesta am avut foarte mulţi bebeluşi cu varicelă şi am decis să vaccinez mai mulţi copii contra acestei boli. Am mai recomandat şi vaccinul contra rotavirusurilor, după ce am avut mai multe cazuri de copii cu enterocolite foarte agresive”, a exemplificat medicul. Înainte de înscrierea la grădiniţă, medicul Tereza Franciuk recomandă şi imunizarea contra hepatitei A. „E un virus foarte frecvent, iar la intrarea în colectivităţi e jale cu el”, spune doctorul. Medicul de familie Călin Ciubotaru le propune părinţilor, pe lângă schema obligatorie de vaccinare, maximum două produse suplimentare. „Judec în funcţie de riscuri. Recomand vaccinul contra hepatitei A, iar la fetiţe şi vaccinul antivariolă, mai mult din motive estetice”, arată medicul.

Cele mai citite

Radu Drăgușin se accidentează în meciul cu Nottingham Forest! Probleme pentru fundașul român

Radu Drăgușin a ieșit accidentat în minutul 87 al meciului Tottenham - Nottingham Forest, o partidă care s-a încheiat cu victoria echipei oaspete, scor...

Casa din „Home Alone” a fost achiziționată chiar de Crăciun, la 7 luni după listare

Casa care a devenit un simbol al filmului „Home Alone/Singur acasă” și-a găsit un cumpărător, la doar câteva zile după sărbători, potrivit USA Today. Situată...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă