5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialReţeta zilei: Adevăratul sos de roşii

Reţeta zilei: Adevăratul sos de roşii

Sosul de roşii este, de secole, unul dintre sosurile de bază ale bucătăriei europene, deşi primii care l-au preparat au fost străvechii sud-americani. Se crede eronat că acest sos a fost piesa de rezistenţă a gastronomiei italiene imediat ce roşiile au ajuns pe continent, în secolul XVI, pentru că primele reţete din peninsulă în care a fost folosit au apărut abia 100 de ani mai târziu.

Practica de a combina sosul de roşii cu paste a apărut abia la sfârşitul secolului XVIII. Pe la jumătatea secolului XIX, ketchup-ul a devenit condimentul favorit al americanilor, folosindu-se apoi pe întreaga planetă. Iată aici reţeta sosului de roşii simplu şi perfect.

INGREDIENE:

  • 800 g de roşii foarte bine coapte
  • două linguri de ulei de măsline
  • o ceapă mică, tocată fin
  • doi căţei de usturoi, zdrobiţi
  • o lingură de zahăr, preferabil brun
  • câteva picături de oţet din vin roşu
  • câteva fire de busuioc proaspăt
  • sare
  • piper
  • ulei extravirgin pentru servire, opţional

MOD DE PREPARARE:

Pune un vas cu apă la clocotit, cu puţină sare. Crestează puţin roşiile la un capăt şi aruncă-le în apă când clocoteşte. Lasă-le pe foc un minut, maximum două, până vezi că se desprinde uşor pieliţa. Scoate-le, scurge-le şi curăţă-le de pieliţă. Apoi, toacă-le nu prea mărunt.

Încălzeşte uleiul într-o tigaie pe foc mediu şi adaugă ceapa tocată. Las-o între cinci şi şapte minute să se înmoaie, până devine transparentă dar nu se colorează. Adaugă usturoiul şi mai coace încă două minute.

Pune roşiile şi mai rupe-le cu o spatulă de lemn dacă e nevoie. Adaugă apoi zahărul, oţetul şi firele de busuioc fără frunze. Mai pune puţină sare şi piper şi adu compoziţia în punctul de fierbere. Apoi fă focul foarte mic şi lasă sosul să fiarbă pentru 45 de minute, amestecând din când în când.

Potriveşte de sare şi piper, adaugă frunzele de busuioc rupte bucăţi şi toarnă puţin ulei extravirgin înainte de a servi.

Poţi folosi acest sos cu orice doreşti: cu carne, cu legume, cu chiftele din carne sau vegetale, cu paste etc.

Pornind de la această reţetă de bază, poţi adăuga tot felul de mirodenii, unt, brânzeturi şi poţi face orice combinaţie îţi place.

Poftă bună!

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă