Mâncarea gătită în casă este cea mai sigură pentru sănătate pentru că ştii exact ce ingrediente conţine.
Te trezeşti dimineaţa, bei cafeaua pe stomacul gol şi pleci în grabă la serviciu. Cumperi rapid un sandviş de la metrou, îl înghiţi pe nerăsuflate şi până seara te mai mulţumeşti cu o cafea. Cina e un meniu uriaş, plin de grăsimi şi maioneze. Poate că nu ştiai, dar rişti să te îmbolnăveşti de diabet.
Sunt seri în care ajunge acasă şi după ora 21.00, dar, pentru Raluca, bucătăreala este o formă de relaxare. De cele mai multe ori, ea şi soţul ei preferă să mănânce acasă. La serviciu mănâncă tot din ce-şi găteşte, iar uneori le aduce şi colegilor să guste. La firmele de catering apelează foarte rar, piureul din fulgi de cartofi sau şniţelele din semipreparate fiind sub standardele ei.
Pentru Raluca, gătitul este o pasiune apărută şi dezvoltată încă din copilărie. A crescut într-o familie numeroasă, în care copiii se adunau zgomotoşi şi bucuroşi la masa preparată de părinţi, bunici şi mătuşi. „Am avut primele experienţe în şcoala generală, iar în liceu deja găteam eu pentru familia mea. Apoi am început să citesc, să descopăr noi reţete, noi feluri de mâncare. Am mers mai departe, am căutat istoria şi poveştile din spatele diferitelor bucătării ale lumii şi am descoperit o lume fascinantă. Gusturile mi s‑au diversificat şi rafinat când am început să călătoresc în străinătate, în facultate”, spune tânăra de 33 de ani. Raluca nu crede că lipsa timpului este un motiv pentru care oamenii nu gătesc, ci mai degrabă o scuză. „Trebuie să ştii să te organizezi. O salată puţin mai elaborată nu-ţi ia mai mult de 10-15 minute, iar un fel principal lejer se poate prepara în jumătate de oră”, explică ea.
„N-am timp să gătesc ca mama”
Alina, o tânără de 27 de ani, are un regim de viaţă total diferit. Nu ratează niciodată micul-dejun, dar la serviciu mănâncă, de cele mai multe ori, ce apucă, uneori doar biscuiţi sau sticksuri. Alteori comandă ceva de la restaurant, iar meniul de seară preferat include cartofi prăjiţi, cu ou, friptură şi salată pe care şi le prepară singură. „Ştiu că nu mănânc sănătos, dar n-am timp şi răbdare să gătesc ca mama. Pur şi simplu prefer să fac altceva decât să stau la cratiţă”, spune Alina.
Laura şi Paul gătesc doar o dată pe săptămână, mai mult de amuzament. Caută reţete pe internet şi aleg mâncărurile mai puţin cunoscute. „Mie îmi place să fac mai mult ciudăţenii, precum pară cu prosciuto la cuptor, calamari sau struţ la cuptor. Lui Paul îi plac mai mult mâncărurile obişnuite, paste, varză călită sau pilaf”, spune Laura. În rest, se bazează pe mâncarea de la părinţi sau pe cea cumpărată de la magazin ori restaurant. „Chiar dacă nu aş fi avut ajutorul alor noştri, nu cred că aş fi stat să gătesc. Doar dacă ieşeam de la serviciu măcar la 17.00-18.00, poate că aş fi gătit. Dar să vii la 20.00-21.00, să te apuci să cureţi chestii ca ultima gospodină, nici o şansă”, se justifică Laura.
Obezii de mâine
Dacă Laura şi Paul sunt salvaţi de fripturile, sarmalele, pilaful şi salatele de la părinţi, Alina se află în trendul care a cuprins numeroşi tineri ocupaţi cu meseriile lor şi care îngroaşă coada de la cabinetele medicilor. „Tinerilor nu le place să gătească şi preferă mâncarea de la fast-food sau de la restaurant. Omul vine acasă la ore târzii, la job nu prea mănâncă, iar seara mănâncă mult şi prost. Din această cauză, rata obezităţii a crescut foarte mult”, afirmă nutriţionistul Mihaela Ionescu. Tot din acest motiv, numărul tinerilor cu diabet de tip 2 a crescut şi el îngrijorător. „Diabetul de tip 2 la tineri era extrem de rar. Acum avem frecvent tineri de 30 de ani cu această boală. Este extraordinar ce se întâmplă: părinţii au diabet diagnosticat la 50 de ani, iar copiii, pentru că vorbim şi de o zestre genetică, la 30 de ani”, spune şi Eduard Adamescu, medic nutriţionist şi diabetolog. Acesta mai spune că cea mai proastă alegere este să nu mâncaţi la prânz: „Viaţa are alt ritm şi nu le mai poţi pretinde tinerilor să gătească. Mulţi lucrează 12 ore, încep programul mai târziu şi termină mai târziu. Pauza de prânz trebuie să fie însă obligatorie, pentru că altfel seara devastaţi tot ce prindeţi în farfurie”.
Mâncaţi pui la rotisor
Cei care preferă să mănânce de la firmele de catering sau din hipermarketuri ar fi bine să ocolească produsele prăjite, pentru că există riscul ca uleiurile să fie refolosite, sau tocăturile, pentru că pot conţine resturi de carne. Recomandarea este valabilă şi pentru cei care mănâncă la restaurant. „Când mă duc la restaurant, vizitez mai întâi bucătăria şi în foarte multe dintre ele am văzut lucruri care nu au de-a face cu igiena: faianţă murdară, uleiuri dubioase, mizerie la masa de gătit. Nu poţi să găteşti friptură pe masa pe care ai preparat peşte fără să o cureţi mai întâi cu oţet. Uneori am fost refuzată când am avut această solicitare şi atunci am părăsit restaurantul”, spune medicul Mihaela Ionescu.
Dacă preferaţi să mâncaţi de la hipermarket, alegeţi puiul la rotisor, ciorbele şi salatele fără maioneze. „Sandvişurile de la automate au o calitate îndoielnică. Înfiin¬ţaseră un automat şi la noi la institut şi nu mi s-au părut suficient de proaspete. Excesul de condimente şi sare maschează gusturile dubioase”, spune Mihaela Ionescu.
Pasiunea Ralucăi, pe internet
Pasiunea pentru gătit a Ralucăi a determinat-o să facă un site de profil, www.farfuridi.ro. A vrut să împartă cu alţi oameni ce se întâmplă în bucătărie şi să-i îndemne să gătească acasă. „Gătitul nu trebuie privit ca o corvoadă, o obligaţie sau ca ceva înjositor, dimpotrivă. Poţi să te relaxezi, să experimentezi, să te joci fără limită. E frumos când le poţi oferi altora chiar şi bucurii simple, cum ar fi o pâine abia scoasă din cuptor. Iar masa ar trebui să devină un fel de ritual”, spune Raluca.
BUCĂTĂRIA ON-LINE
http://www.farfuridi.ro
http://prajitura-tort.ro
http://bucatariaelenei.blogspot.com
http://ophelia1983.blogspot.com
http://cumimiinbucatarie.blogspot.com
http://mmihalache.blogspot.com
http://carmen-retete.blogspot.com