28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecial"Mama nu-mi acceptฤƒ independenลฃa"

„Mama nu-mi acceptฤƒ independenลฃa”

Neputinลฃa pฤƒrinลฃilor de a se împฤƒca cu gândul cฤƒ pot fi depฤƒลŸiลฃi de copiii lor poate duce la relaลฃii conflictuale în care apar frecvent jigniri ลŸi umilinลฃe.

 

Rivalitatea dintre pฤƒrinลฃii ลŸi copiii de acelaลŸi sex începe pe la vârsta de 3 ani, când cei mici încearcฤƒ sฤƒ-ลŸi identifice apartenenลฃa la sex. Într-o primฤƒ fazฤƒ, aceastฤƒ concurenลฃฤƒ este normalฤƒ ลŸi se regฤƒseลŸte în situaลฃia în care bฤƒieลฃelul vrea sฤƒ doarmฤƒ cu mama, dar tatฤƒl se opune în mod firesc. Psihoterapeutul Augustin Cambosie oferฤƒ alte exemple ale acestei faze de dezvoltare a copiilor, care se încheie pe la 5 ani, în cazul bฤƒieลฃilor, sau în adolescenลฃฤƒ, în cazul fetelor: „O colegฤƒ povestea cฤƒ se întorcea cu soลฃul ei de la cumpฤƒrฤƒturi cu mâinile pline de sacoลŸe. Ajungând acasฤƒ, fetiลฃa deschide braลฃele ลŸi se repede spre ei. Mama lasฤƒ sacoลŸele jos, dar fetiลฃa o dฤƒ la o parte ลŸi-ลŸi îmbrฤƒลฃiลŸeazฤƒ tatฤƒl. Un alt tatฤƒ se uita la meci, iar fetiลฃa stฤƒtea pe genunchii lui. Mama iese din bucฤƒtฤƒrie ลŸi o întreabฤƒ de când îi place ei fotbalul. Fetiลฃa îi rฤƒspunde: «Lasฤƒ-ne pe noi! Tu du-te la bucฤƒtฤƒrie»”.

Un anumit grad de rivalitate între copii ลŸi pฤƒrinลฃi se menลฃine aproape tot timpul, dar ea rฤƒmâne în limite normale atâta vreme cât nu afecteazฤƒ relaลฃia dintre ei. „ Concurenลฃa e normalฤƒ ลŸi bunฤƒ pentru viaลฃa socialฤƒ. La cei care vin ลŸi le spun pฤƒrinลฃilor cฤƒ au fฤƒcut bungee jumping sau la cei care se mândresc cฤƒ au cฤƒlฤƒtorit prin toatฤƒ lumea se observฤƒ nevoia de recunoaลŸtere emoลฃionalฤƒ în cadrul familiei. Cu alte cuvinte, ลŸi-au depฤƒลŸit pฤƒrinลฃii”, spune ลŸi psihologul Bogdan Lucaciu.

Un alt exemplu de rivalitate menลฃinutฤƒ la cote normale este ลŸi atunci când copilul copiazฤƒ stilul pฤƒrintelui de acelaลŸi sex. „Tatฤƒl i-a spus mereu cฤƒ trebuie sฤƒ fie sportiv ลŸi ambiลฃios. Copilul vede cฤƒ acesta este drumul spre independenลฃa masculinฤƒ ลŸi copiazฤƒ modelul. Totodatฤƒ, apare ลŸi rivalitatea: copilul vrea sฤƒ fie mai bun decât tatฤƒl ลŸi sฤƒ-l învingฤƒ”, mai spune Lucaciu.

Complexe ลŸi depresii

Problemele apar atunci când pฤƒrinลฃii nu acceptฤƒ ideea de a fi depฤƒลŸiลฃi de copii, iar tensiunile dintre ei duc la jigniri ลŸi umilinลฃe. Bฤƒieลฃii care rฤƒmân în conflict cu taลฃii lor pot menลฃine o atitudine defensivฤƒ faลฃฤƒ de orice înseamnฤƒ autoritate ลŸi le va fi mereu teamฤƒ de ลŸefi sau poliลฃie, ori vor elabora o modalitate agresivฤƒ de a se apฤƒra de aceastฤƒ fricฤƒ. „Un tatฤƒ care-ลŸi jigneลŸte fiul aratฤƒ cฤƒ nu poate accepta cฤƒ bฤƒiatul poate sฤƒ-l întreacฤƒ. E ca ลŸi cum ar vrea sฤƒ îngheลฃe o situaลฃie de ierarhie. Asta vine din relaลฃia proastฤƒ cu propriul tatฤƒ. La rândul lor, mamele care nu-ลŸi lasฤƒ fetele sฤƒ-ลŸi dezvolte feminitatea trฤƒiesc cu teama cฤƒ ar ieลŸi ele din ecuaลฃie ลŸi le spun ba cฤƒ nu le stฤƒ bine în rochie, ba cฤƒ au picioare urâte”, mai spune Cambosie.

Rivalitatea patologicฤƒ poate sฤƒ aparฤƒ ลŸi atunci când pฤƒrintele este o celebritate într-un domeniu anume. Este cazul unui celebru matematician care era foarte nemulลฃumit cฤƒ fiul sฤƒu n-a reuลŸit niciodatฤƒ sฤƒ-l ajungฤƒ. Fiul a dezvoltat o depresie pânฤƒ a reuลŸit sฤƒ se desprindฤƒ ลŸi sฤƒ-ลŸi gฤƒseascฤƒ drumul.

„Dacฤƒ-i agฤƒลฃam o fustฤƒ, se producea un scandal monstru”

Elena (29 ani) spune cฤƒ s-a simลฃit dintotdeauna mai aproape de tatฤƒl ei. Fฤƒceau temele împreunฤƒ ลŸi avea rฤƒbdare sฤƒ-i explice când nu înลฃelegea ceva. „Întotdeauna m-a încurajat în ce am vrut sฤƒ fac. Mama a fost genul foarte restrictiv: rezolva totul cu bฤƒtaie, când eram micฤƒ, apoi în adoles¬cenลฃฤƒ singura ei grijฤƒ era sฤƒ nu rฤƒmân însฤƒrcinatฤƒ. În plus, cu mama mereu m-am certat pe haine ca ลŸi cum am fi fost douฤƒ adolescente. Nu suporta sฤƒ nu-ลŸi gฤƒseascฤƒ fardurile la locul lor sau sฤƒ iau ceva ลŸi sฤƒ nu pun înapoi. Dacฤƒ se întâmpla sฤƒ agฤƒลฃ o fustฤƒ, se producea un scandal monstru”, povesteลŸte Elena. Într-o perioadฤƒ când erau mai apropiate, îi povestea mamei ei despre iubiลฃii de atunci, dar crede cฤƒ nu a fost o idee bunฤƒ. „Pฤƒrinลฃii ลฃin la tine ลŸi tind sฤƒ te încurajeze sฤƒ renunลฃi la cineva dacฤƒ simt cฤƒ îลฃi face cel mai mic rฤƒu”, mai spune Elena. Acum relaลฃia lor este un dezastru: „Eu mi-am definit personalitatea, iar ea nu acceptฤƒ cฤƒ eu sunt un om independent. I-ar plฤƒcea sฤƒ dicteze tot ea, ceea ce nu se mai poate”.

Soluลฃia pe care o propun psihologii este un curs de psihopedagogie pentru pฤƒrinลฃi ลŸi unul de psihoterapie pentru copii. „Puลฃin probabil ca pฤƒrinลฃii sฤƒ accepte un asemenea curs. Copiii trebuie sฤƒ înveลฃe sฤƒ fie indiferenลฃi la asemenea atitudini agresive”, spune Cambosie.

Bฤƒieลฃii care rฤƒmân în conflict cu taลฃii lor pot menลฃine o atitudine defensivฤƒ faลฃฤƒ de orice înseamnฤƒ autoritate.

Cele mai citite

Fostul dinamovist Mihai Popescu a avut prima conferinศ›ฤƒ la FCSB! Ce a declarat

Mihai Popescu, la prima conferinศ›ฤƒ dupฤƒ semnarea cu FCSB. Mihai Popescu, fundaศ™ul central รฎn vรขrstฤƒ de 31 de ani, proaspฤƒt transferat de la Farul, a...

Prima victimฤƒ รฎn atacul de la liceul din Georgia ar fi o profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ

O profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ ar fi una dintre victimele atacului armat produs ieri la un liceu din statul american Georgia. Informaลฃia venitฤƒ din...

Kamala Harris propune majorarea impozitului pe cรขศ™tigurile de capital la 28% รฎn faศ›a presiunii din campania electoralฤƒ

Kamala Harris a propus majorarea impozitului pe cรขศ™tigurile de capital pe termen lung la 28% pentru cei mai bogaศ›i americani, รฎn cadrul unui compromis...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ