De-a lungul timpului, materialele și soluțiile Saint-Gobain au contribuit la construcția, consolidarea și restaurarea unora dintre cele mai importante clădiri din lume. Datorită materialelor sale de construcție care sunt o parte integrantă a arhitecturii, Grupul a devenit o companie de top ce a contribuit în mod semnificativ la evoluția noastră ca societate. Cu o preocupare constantă pentru inovație, învățare din experiențele trecutului și anticiparea viitorului, Saint-Gobain a înțeles că arhitectura definește atât civilizația și cultura, cât și peisajul deopotrivă.
Portofoliul Saint-Gobain include clădiri vechi și legendare, zgârie-nori impresionanți, clădiri de birouri cu un design revoluționar, școli sigure și viu colorate, case durabile, confortabile şi multe altele, fiind parte a proiectelor arhitecturale semnificative din fiecare colț al lumii – de la Palatul Versailles la centrele moderne de cercetare din Nordul înghețat al Europei.
«De la primii pași făcuți în lumea arhitecturii, Saint-Gobain a continuat pe calea evoluției continue și a inovației. Luvrul, Teatrul Balșoi, Statuia Libertății, Stadionul Maracana, aeroportul internațional din Copenhaga sunt doar câteva dintre cele mai importante clădiri ale lumii la care Saint-Gobain a contribuit cu materiale», a declarat Constantin Hariton, Delegat General Adjunct al Grupului Saint-Gobain din România.
Reperele istoriei Saint-Gobain în lumea arhitecturii
A început spre sfârșitul secolului al XVIII-lea cu așa numitele Immeubles classiques (clădiri clasice), într-o perioadă caracterizată de fenomenul concentrării urbane. Materialele și soluțiile Saint-Gobain au contribuit la înfrumusețarea interioarelor datorită oglinzilor mari și construcțiilor pe mai multe etaje, considerate un semn distinctiv al nobilității. Unul dintre cele mai bune exemple este Sala Oglinzilor de la Versailles. Oglinzile joacă în această faimoasă încăpere din palat un rol impresionant. Cele 375 de oglinzi au fost create de către Saint-Gobain în 1684, fiind una dintre primele sale comenzi şi, fără îndoială, cea mai importantă de la acea epocă.
Schimbările profunde produse în arhitectura mondială la începutul secolului XX au găsit compania Saint-Gobain pregătită să răspundă noilor solicitări. Materialele și soluțiile produse şi propuse de aceasta fiind folosite în proiectele-simbol ale epocii, cum ar fi faimoasa Vila Savoye a arhitectului Le Corbusier, sau clădirea Woolworth din New York a arhitectului Cass Gilbert, una din primele clădiri (1913) „zgârie-nori” realizate. De altfel, Saint-Gobain a contribuit în SUA la construirea unora dintre cele mai vechi și mai semnificative clădiri de tip “zgârie-nori”.
În secolul arhitecturii moderne, putem găsi o serie de alte clădiri construite de Le Corbusier în care s-au folosit materialele termoizolatoare ISOVER, un simbol al acestui tip de construcții fiind La Cité Radieuse din Marsilia.
Pe măsură ce tendințele în arhitectură s-au schimbat, interesul pentru materiale și soluții de vârf ce oferă protecţie fonică s-a dezvoltat din ce în ce mai mult. Acest interes a coincis și cu perioada lucrărilor de construcție la Palais de Festival, clădirea ce a găzduit prima ediție a Festivalului de la Cannes în 1939.
Sub presiunea imperativelor perioadei, dezvoltarea durabilă, economiile energetice şi protejarea resurselor şi a mediului, arhitectura contemporană a fost direcționată într-o măsură mult mai mare spre inovație și soluții tehnice şi estetice revoluționare.
În cadrul strategiei Habitat a Grupului Saint-Gobain a fost dezvoltat conceptul caselor Multi-Confort, clădiri ce au avantajul unui consum redus de energie, al unui confort termic, acustic şi estetic foarte bun, al unui climat intern perfect sănătos (lumină naturală şi aer curat). Pe lângă confortul asigurat prin utilizarea materialelor ultra-performante de la aproximativ 15 mărci Saint-Gobain, aceste construcții produc mai multă energie decât consumă. Asemenea clădiri sunt exemplare, deoarece respectă toate reglementările legale privind eficiența energetică și garantează obţinerea unui real confort pentru familiile ce le locuiesc. În 2011 conceptul a fost lansat cu succes și în România (casa de locuit în complexul Universității Politehnica București).
Casele viitorului au fost imaginate de către câțiva dintre cei mai buni arhitecți din lume. Pentru Matti Suuronen, celebrul artist finlandez, acestea au un singur lucru în comun: sunt construite cu materiale și soluții Saint-Gobain. Casele “verzi” ale viitorului vor trebui să fie mult mai inovatoare, având în comun factori precum: utilizarea energiei regenerabile, dimensiuni compacte, mobilitate și număr scăzut al deșeurilor. Integrarea caselor inteligente ale viitorului cu alte elemente urbane precum Internet of Things va reprezenta o îmbunătățire semnificativă a calității vieții și o sustenabilitate urbană sporită.
Beneficiind de rezultatele îndelungatei prezenţe a Saint-Gobain în lumea arhitecturii, de efortul constant de a inova şi dezvolta soluţii, produse şi servicii, companiile reprezentând Saint-Gobain în România au fost în măsură să ofere soluțiile cele mai bune pentru cele mai importante proiecte de restaurare a clădirilor legendare din București și alte orașe din România. Muzeul Național de Artă, fostul Palat Regal, a beneficiat de restaurarea plafoanelor decorative cu materiale și soluții Rigips, în timp ce la renovarea Ambasadei Franței în București au fost folosite vitraje cu sticlă SGG Planiclear si SGG Planitherm 4S Evolution. Palatul de Justiție proiectat de către arhitectul francez A. Ballu și construit sub îndrumarea arhitectului Ion Mincu a beneficiat, de asemenea, de recondiționarea decorațiunilor din holul și galeriile principale cu materiale Saint-Gobain Rigips, la fel ca și Ateneul Român. La Muzeul Național de Artă Contemporană s-au folosit pentru compartimentări și pereți plăci de gips-carton Saint-Gobain Rigips, la fel ca în cazul lucrărilor de reabilitare de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași sau Teatrul Național București.
Alături de prezenţa în marile proiecte de restaurare, Saint-Gobain a mai furnizat soluțiile şi produsele sale celor mai reprezentative clădiri nou construite în România în ultimii 25 de ani:
World Trade Center, maternitatea Regina Maria, spitalul Grigore Alexandrescu, Camera Notarilor, București, clădirile de birouri: Sky Tower, Floreasca Park, City Gate, S-Park, Crystal Tower, hotelurile: Athénée Palace Hilton, Pullman, JW Marriott Bucharest, Cişmigiu, Hotel Continental Sibiu, Central Plaza Piatra Neamț și mall-urile: Plaza România, Băneasa Shopping City, Promenada Mall, Shopping City Ploiești şi multe altele.