10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn căutarea noilor forme ale spaţiilor deschise de locuit

În căutarea noilor forme ale spaţiilor deschise de locuit

Proiectul de arhitectură „Das Haus – Interiors on Stage”  a fost susţinut  anul acesta de către designerul  newyorkez Todd Bracher, Guest of Honnor al târgului de amenajări interioare imm cologne.  Trei zone diferite care se întrepătrund sunt structurate şi mobilate  corespunzător cerinţelor contemporane.

De ce locuim astfel şi nu altfel? De ce au locuinţele noastre colţuri? De câţi pereţi avem nevoie pentru a ne simţi bine şi de ce preferăm un anumit mobilier? Ce priorităţi avem referitor la funcţionalitate, estetică şi tradiţii? Ce culori şi materiale ne conferă un sentiment plăcut şi care rezistă în timp? Ce rol joacă locuinţa astăzi, mâine, poimâine?

Aceste întrebări sunt deseori adresate arhitecţilor, designerilor şi sociologilor. Însă foarte rar se regăsesc proiecte prin care designerii pot experimenta în practică ceva cu adevărat nou faţă de conceptele uzuale, care rareori prezintă idei de locuit. Deasemenea,  în timp ce vizitatorii târgurilor şi expoziţiilor  se aşteaptă la idei noi, constructorii impun în activitatea de zi cu zi condiţii cadru restrânse referitoare la convenţii estetice, cerinţe normative, rentabilitate şi mediu.

Proiectul    „Das Haus – Interiors on Stage”  oferă platforma ideală prin care   designerii aleşi să îl materializeze pun sub semnul întrebări viziunea asupra  a ce presupune locuitul contemporan prin regândirea conceptelor de bază care definesc căminul şi analizarea corespondenţei acestora cu cerinţelor lumii actuale.

Reprezentând un eveniment de  design experimental intuitiv cu perspective interesante  asupra legăturii strânse dintre locuit şi viaţă, proiectul lui  Todd Bracher de la ediţia din acest an a expoziţiei imm a confirmat pe deplin acest lucru.

Todd Bracher, designerul desemnat să realizeze proiectul Das Haus anul acesta este considerat una dintre personalităţile de top a scenei de design  americane. În vârstă de 41 de ani, a absolvit studiile de design la renumitul Pratt Institute, în timp ce o călătorie unică prin diversele culturi şi tradiţii ale lumii  vechi i-a definitivat concepţiile proprii de design în care accentul este pus pe funcţionalitate şi minimalism, realizând în acelaşi timp o punte între stilul de viaţă american şi cel european.

A lucrat ca profesor de design la L’ESAD în Reims şi ca Art Director al mărcii de lux  daneze Georg Jensen înainte de a se reîntoarce din nou în 2007 la New York şi a  pune bazele propriului său studio în Brooklyn, unde lucrează cu mărci de design de  top din toată lumea, printre care Cappellini, Fritz Hansen, Herman Miller,  Humanscale, Issey Miyake, Swarovski, Zanotta şi 3M.

„Noţiunea de acasă reprezintă o sinteză elementară dintre cerinţe şi funcţii foarte exact adaptate pentru a-i susţine pe locuitorii săi în viaţa lor de zi cu zi şi în dezvoltarea lor”, astfel descrie Todd Bracher proiectul său expus în luna ianuarie la imm şi care urmăreşte urmăreşte consecvent  principiul de reducere a complexităţii la elementele şi  funcţiile  cele mai simple, forme contemporane pentru o viaţă modernă. El se poziţionează astfel complet în spiritul designului clasic, care conduce constant spre soluţii neaşteptat de elegante, indiferent dacă este vorba despre o masă, un scaun de birou, o sticlă de parfum sau un element de iluminat de efect pe bază de LED.

Găsind inspiraţia atât din natură cât şi din tehnică, proiectul său oferă în acelaşi timp soluţii pentru probleme contemporane şi îmbracă în forme  noi şi agreabile apropierea uneori îngrijorătoare dintre locuit şi lucru.

Sub un acoperiş suspendat se află două corpuri complet diferite care se  întrepătrund. Pe de o parte, un spaţiu mare format din pereţi cu rafturi având un înveliş semitransparent, iar pe de alta, un cub negru în care pare să strălucească o minge ca o lună plină.

În colţul corpului spaţial se regăseşte o zonă de baie cu duş. Bracher contrapune conceptelor tradiţionale (trei camere, bucătărie, hol de intrare, baie şi, respectiv, de succesiune a spaţiilor) o viziune a zonelor care se întrepătrund: masă, relaxare şi igienă.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă