O cercetătoare din Cluj a impus o nouă temă de reflecție în comunitatea științifică

de Claudiu Padurean , 25 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:18, 25 ianuarie 2016
O cercetătoare din Cluj a impus o nouă temă de reflecție în comunitatea științifică


O tânără cercetătoare de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ a reușit să impună o nouă temă de reflecție în comunitatea științifică internațională: modul în care schimbările climatice afectează energiile regenerabile. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă „Nature Communications“.

Concret, acest studiu evaluează modul în care energia fotovoltaică va fi afectată de schimbările climatice care vor avea loc în acest secol. Reprezentanții Universității „Babeș-Bolyai“ au fost impresionați de impactul studiului „The impact of climate change on photovoltaic power generation in Europe“, realizat de către lect.univ. dr. Blanka Bartok, din cadrul Facultăţii de Geografie. ”Studiul publicat în revista «Nature Communications» evaluează vulnerabilitatea producției de energie fotovoltaică (PV) faţă de schimbările climatice proiectate pentru secolul al ­XXI-lea în Europa.

PV este una din energiile regenerabile strategice în Europa, având în vedere potenţialul ridicat de resurse de energie solară, în special în țările mediteraneene. Dezvoltarea spectaculoasă a sectorului PV este proiectată şi în cele mai ambițioase planuri de dezvoltare durabilă. După cum se arată în studiu, deși schimbările climatice vor modifica condițiile atmosferice, inclusiv nebulozitatea la scară locală, această situație nu reprezintă un risc pentru dezvoltarea fotovoltaică în Europa; producția energiei fotovoltaice nu va fi afectată în mod semnificativ de schimbările climatice; nici în ceea ce privește producția medie, nici în ceea ce privește variabilitatea sa temporală (zilnică, intra-anuală sau inter-anuală), care este crucială pentru a asigura stabilitatea producţiei”, spun reprezentanții universității clujene.

Îndemn la prudență

Ei adaugă că schimbările climatice aduc și un grad ridicat de incertitudine. ”În acelaşi timp, trebuie să menţionăm şi incertitudinea care afectează acest tip de studii. Bazele de date analizate includ diferite scenarii ale schimbărilor climatice și diferite simulări în cadrul acestor scenarii care permit caracterizarea mai robustă a schimbărilor și reducerea incertitudinilor asociate cu estimările pentru viitor”, mai spun reprezentanții universității clujene.  

 

Dr. Blanka Bartók a reușit să publice un studiu interesant ­într-una dintre cele mai importante reviste științifice din lume

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design