9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRușii s-au grăbit să cumpere toate telefoanele iPhone din magazine. Vezi motivul

Rușii s-au grăbit să cumpere toate telefoanele iPhone din magazine. Vezi motivul

Retailerii din Rusia au anunţat că au rămas fără telefoane iPhone după ce consumatorii s-au grăbit să le achiziţioneze, transmite Bloomberg citată de Agerpres.

Rușii se tem că preţurile vor fi ajustate pentru a reflecta deprecierea record a rublei în raport cu dolarul.

“Ne confruntăm cu lipsa celor mai simple modele iPhone 6 deoarece nu am putut face faţă cererii luna aceasta, în special în ultimele două zile, când declinul rublei a stimulat vânzările”, a declarat Maria Zaikina, purtător de cuvânt al retailerului Svyaznoy, care deţine peste 2.800 de magazine în Rusia. 

Rubla s-a depreciat în ultimele zile până la un nivel minim record faţă de dolar, din cauza declinului preţului ţiţeiului, principalul produs de export al ţării, şi a sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. Miercuri, moneda Rusiei a scăzut cu 1,8%, la 80,156 ruble pentru un dolar – depăşind precedentul nivel minim record înregistrat în 16 decembrie 2014, de 80,10 ruble pentru un dolar, care a forţat Banca Centrală a Rusiei să majoreze de urgenţă rata dobânzii. Joi, moneda s-a tranzacţionat la 86 ruble pentru un dolar, faţă de 61 ruble pentru un dolar, în octombrie 2015. 

Grupul american Apple permite retailerilor din Rusia să vândă cu discount modele mai vechi iPhone pentru a stimula cererea, afectată de recesiune. 

Declinul rublei în 2014 a determinat clienţii să achiziţioneze masiv produse electronice şi alte dispozitive, în timp ce retailerii au încercat să menţină stabile preţurile în ruble. 

“Unele magazine nu mai au modele iPhone 6 cu 64 gigabiţi deoarece cererea a depăşit aşteptările noastre. Cererea pentru iPhone şi MacBooks a fost în creştere în ultimele două zile din cauza declinului rublei”, a declarat Lyudmila Semushina, purtător de cuvânt al retailerului re:Store. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă