13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportReacția președintelui Iohannis, după ce Băsescu și Tăriceanu au susținut că avea...

Reacția președintelui Iohannis, după ce Băsescu și Tăriceanu au susținut că avea probleme cu Justiția când a candidat la Primăria Sibiului și la prezidențiale: Asta e din capitolul „hoțul strigă hoții”. Nu am fost niciodată, în nicio calitate, urmărit penal

Președintele Klaus Iohannis a precizat, joi seara, după ceremonia de numire în funcție a noului ministru al Fondurilor Europene, că nu a fost urmărit penal, în contextul în care fostul președinte Traian Băsescu și șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că șeful statului avea probleme cu Justiția atunci când a candidat pentru un mandat la primăria Sibiului și la alegerile prezidențiale.

Întrebat de jurnaliști cu privire la declarațiile făcute, în ultimele zile de șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și fostul președinte Traian Băsescu, la adresa sa, Klaus Iohannis a explicat că nu a fost urmărit penal.

„Asta e din capitolul hoțul strigă hoții. Dacă vă referiți la dosare pe care cică le-aș fi avut, pot să vă confirm că nu am fost niciodată, în nicio calitate, urmărit penal. Este o coaliție anti-justiție formată din câțiva penali celebri. Nu am fost urmărit penal, nu am avut probleme. Așadar rămân la părerea mea: cei cu dosare nu au ce căuta în vârful politicii”, a precizat el.

Președintele a mai susținut că nu crede că se va ajunge la o situație în care să se discute despre o suspendare a sa, după alegerile parlamentare, dacă va refuza să numească la conducerea Guvernului un premier care are probleme cu Justiția.

Joi, Călin Popescu-Tăriceanu a susținut că președintele Iohannis era urmărit penal când a candidat la alegerile prezidențiale.

„Din ce știu eu, în România există numai două categorii — cei care sunt nevinovați și cei asupra cărora instanța a stabilit printr-o decizie definitivă vinovăția. Așadar, cred că în România, așa cum și pentru președintele Iohannis se pare că a funcționat, prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze pentru toată lumea. Vreau să readuc aminte că președintele Iohannis a candidat la alegerile prezidențiale din poziția de penal, așa cum folosește el această stupidă expresie, cum atribuie această calitate unora dintre cei care participă la procesul electoral. Deci Iohannis a fost penal și s-ar putea încă să fie considerat ca atare, pentru că știu că a făcut uz de o cale de atac excepțională care până de curând nu era accesibilă tuturor cetățenilor români și sigur că are o problemă în plus față de noi, că el este și condamnat. Așa încât i-aș recomanda președintelui să fie mai rezervat și să nu mai folosească dubla măsură", a afirmat şeful Senatului.

Totodată, președintele PMP, Traian Băsescu, l-a acuzat, miercuri seara, pe Klaus Iohannis că face „o demonstrație de demagogie”.

„Ce face domnul Iohannis este o demonstrație de demagogie. Dânsul a candidat pentru funcția de primar al Sibiului având dosare de inculpat, inclusiv în 2008. Astăzi are un dosar în care a pierdut o locuință, în condițiile în care  este acuzat de fals în semnături. Deci eu cred că, în momentul de față, soluția corectă este să funcționeze prezumpția de nevinovăție până la o decizie (…) Sunt oameni care își pierd drepturile electorale printr-o condamnare. Problema e dacă respectăm sau nu Constituția României. Când nu și-ai pierdut drepturile electorale, ești un om liber să le ai. Nu putem fi mai catolici decât papa”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, miercuri seara, la B1 TV.

Traian Băsescu a susținut că președintele Iohannis a fost inculpat în două dosare penale la DNA, în 2006 și 2007, și a fost disjuns în 2010. „Deci a candidat în 2008 cu două dosare penale. Avea două dosare penale <<pe cocoașă>>”, a mai spus Traian Băsescu, care susține că „problema e de onestitate”.

„Până în 2014, România nu a fost în genunchi. Dacă o pun acum în genunchi actualii bugetari, sub oblăduirea președintelui Iohannis care, repet, și-a făcut toate campaniile – și de primar și de președinte – sub acuzare de inculpat. Inclusiv cea de președinte din 2014, sub acuzare de incompatibil. Ne dă lecții de dimineața până seara. Problema e la poporul român care nu înțelege ce i se întâmplă”, a mai spus el.

Și la începutul lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că după alegeril din 11 decembrie nu va desemna un premier condamnat sau urmărit penal. „În niciun caz nu voi desemna (premier, n.r.) o persoană urmărită penal sau condamnată penal sau care nu respectă criteriile de integritate. Eu, preşedinte României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal'', a precizat șeful statului.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă