14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialTartă cu mascarpone, curmale și whiskey

Tartă cu mascarpone, curmale și whiskey

Ingrediente: 

Crusta/blatul de patiserie: 180 g făină pentru prăjituri;  125 g unt rece, tăiat cuburi; 2 gălbenușuri; 15 ml apă rece.

Umplutura: 400 g. curmale fără sâmburi, hidratate peste noapte; 250 g. mascarpone; 2 ouă ușor bătute; 2 linguri zahăr pudră; 1 lingură făină de porumb.

Mod de preparare:

Blatul: Combinăm făina cu untul de la frigider tăiat în cuburi, într-un procesor de alimente până obținem o textură de nisip fin. Adăugăm gălbenușurile și apa, și amestecăm până când toate ingredientele se combină. Mutăm compoziția pe un blat de lucru presărat cu făină și frământăm până se omogenizează. Se dă forma unei bile, se învelește în folie alimentară, se aplatizează ușor și se lasă la rece minimum 30 de minute. Scurgem curmalele de excesul de apă și le stropim cu 2 linguri de whiskey, pe care le lăsăm la o parte să împrumute din aromă, cât timp ne ocupăm de restul detaliilor. Dacă au trecut cele 30 minute, scoatem aluatul din frigider și întindem o foaie pentru a acoperi suprafața unei tăvi de tartă cu diametrul de 23 cm. Dacă aluatul se rupe la întins, înseamnă că a stat prea mult la frigider, dacă se lipește foarte tare, nu a stat suficient la rece. Montăm foaia de patiserie în tava unsă cu unt în prealabil și lăsăm la frigider  încă 20 de minute.

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade și pregătim o hârtie de copt și boabe de fasole, năut sau orice altceva care blochează creșterea inegală a aluatului. Scoatem tava din frigider, o acoperim cu hârtie de copt și presărăm o cantitate generoasă de boabe. Introducem tava în cuptor 10 min. Scoatem forma, îndepărtăm hârtia și coacem aluatul încă 5 minute, apoi îl lăsăm deoparte să se răcorească.

Umplutura: Batem ouăle ușor și adăugăm mascarpone. Mixăm câteva secunde împreună cu restul ingredientelor. Curmalele le-am scurs de orice urmă de whiskey, au împrumutat destul aroma de care aveam nevoie. Le împrăștiem pe suprafața blatului și turnăm amestecul de brânză. Dăm 20 de minute la cuptor și tarta este gata. Poate fi servită, opțional, cu o cupă, două de înghețată alături.   

Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă