10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSUA ar putea menţine mai mulţi militari în Afganistan

SUA ar putea menţine mai mulţi militari în Afganistan

SUA ar putea menține mai mulți militari în Afganistan, în 2016, au declarat oficiali americani citați de AP, conform Mediafax.

Astfel, administraţia Barack Obama renunţă la planurile de a reduce numărul forţelor americane în Afganistan la 5.500 până la sfârşitul anului.

În timp ce nu s-a luat încă nicio decizie finală privind numărul trupelor, oficialii susţin că administraţia ar putea încetini retragerea şi probabil le va permite multora dintre cei 9.800 de militari americani să rămână în Afganistan şi în anul următor.

Sunt, de asemenea, discuţii despre menţinerea unui număr stabil de trupe specializate în combaterea terorismului în 2015, inclusiv opţiunea ca unii să rămână în ţară şi după 2016.

În prezent, circa 2.000 de militari desfăşoară misiuni de contraterorism, iar liderii militari au argumentat că aceştia vor trebui să continue să urmărească rămăşiţele Al-Qaida şi să monitorizeze militanţii Statului Islamic care încearcă să recrutereze agenţi în Afganistan.

Oficialii susţin că preşedintele Obama se va folosi probabil de o vizită la Washington a preşedintelui afgan Ashraf Ghani în această lună ca moment pentru a-şi anunţa decizia privind noul calendar al retragerii.

Oficiali americani familiari cu dezbaterea au declarat că nu este clar încă dacă administraţia va fi de acord cu o scădere mică, simbolică până la sfârşitul anului sau va insista pentru o reducere de proporţii. Ei subliniază că există o opoziţie puternică faţă de orice schimbare, în principal din partea consilierului pentru securitate internă, Susan Rice.

În ultimele săptămâni, liderii de la Pentagon, inclusiv secretarul Apărării Ash Carter, au recunoscut că discuţiile despre încetinirea ritmului retragerii trupelor. Dar ei sunt tot mai încrezători că armata va menţine o forţă substanţială în Afganistan şi după 2015.

Administraţia nu s-a arătat însă dispusă să meargă dincolo de 2016, această dată fiind considerată un obiectiv de securitate crucial din punct de vedere politic pentru Obama, care a promis retragerea tuturor trupelor până la încheierea preşedinţiei sale.

Planul iniţial anunţat de Obama în 2014 presupune reducerea numărului de militari americani la 5.500 până la sfârşitul lui 2015 şi retragerea tuturor militarilor cu excepţia unei forţe de securitate obişnuite la ambasadă până la sfârşitul lui 2016. Misiunile de securitate de la ambasade variază ca mărime în lume, dar acestea ar putea totaliza 1.000 de militari.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă