18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialRusia şi China cer SUA să înceteze exerciţiile militare din proximitatea Peninsulei...

Rusia şi China cer SUA să înceteze exerciţiile militare din proximitatea Peninsulei Coreea

Liderii Rusiei şi Chinei cer SUA să înceteze exerciţiile militare din proximitatea Peninsulei Coreea pentru a reduce tensiunile, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică despre care se presupune că ar putea atinge teritoriul statului american, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit Mediafax.

Rusia şi China au anunţat că îşi vor uni eforturile diplomatice pentru a cere Coreei de Nord să-şi suspende progamul nuclear şi pentru a determina SUA şi Coreea de Sud să fie de acord să înceteze exerciţiile militare, care au contribuit la creşterea tensiunilor din Peninsula Coreea.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut, marţi, o întâlnire bilaterală cu Xi Jinping, preşedintele Chinei. Cei doi şi-au exprimat intenţia de a lucra împreună pentru a rezolva pe cale paşnică profunda criză cauzată de dezvoltarea programului nuclear nord-coreean. Preşedinţii celor două state au susţinut o declaraţie comună ce a scos în evidenţă o viitoare colaborare strategică aprofundată a celor două ţări, care vine pe fondul comportamentului impredictibil al Administraţiei Trump.

Xi Jinping şi Vladimir Putin au declarat că au convenit asupra colaborării pentru a ajunge la un acord cu Coreea de Nord bazat pe dialog şi negociere.

Cooperarea dintre Rusia şi China ar urma să se extindă şi la alte domenii. Liderul chinez a afirmat că cele două state o să intensifice cooperarea bilaterală pentru a asigura suveranitatea şi securitatea naţională şi pentru a proteja interesele de dezvoltare ale Rusiei şi Chinei.

După câteva luni de tensiuni între Washington şi Phenian şi după mai multe acţiuni sfidătoare ale regimului nord-coreean, Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală despre care se presupune că ar avea capacitatea de a atinge statul american Alaska. Acest test a fost efectuat la câteva zile după ce preşedintele american, Donald Trump, a discutat cu Moon Jae-in, preşedintele Coreei de Sud, sancţiuni suplimentare pe care ar urma să le impună regimului de la Phenian. Donald Trump a declarat, cu ocazia întâlnirii cu omologul său sud-coreean, că ”epoca răbdării strategice cu regimul de la Phenian a eşuat.”

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă