12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialProgramul de Fertilizare in Vitro a înregistrat prima sarcină

Programul de Fertilizare in Vitro a înregistrat prima sarcină

Prima sarcină obţinută prin Programul Naţional de Fertilizare in Vitro din România, a fost înregistrată la Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal Timişoara. Părinţii sunt un cuplu de muncitori din judeţul Arad care au încercat mai mulţi ani la rând, fără succes, să aibă un copil. Ei sunt fericiţi acum că îşi vor întemeia o familie, de anul viitor.

O şansă nesperată

“Putem spune că, în sfârşit, am încheiat şase ani de umblat pe la medici. Programul acesta a fost şansa noastră. Am făcut două inseminări, în 2009, dar nu au reuşit. Ştiam că şansele sunt mici. Programul acesta a fost şansa noastră, deoarece doctorul ne-a spus că numai prin fertilizare in vitro vom putea avea un copil, iar bani pentru această procedură nu aveam. Abia am reuşit să strângem circa jumătate din sumă”, a povestit viitoarea mamă.

O fertilizare in vitro costă 2.000 de euro, în timp ce prin programul naţional oferit de Ministerul Sănătăţii manevra medicală este gratuită. Familiei îi revine doar cheltuiala cu tratamentul hormonal de stimulare ovariană, care costă aproximativ 700 de euro.

Centrul Gynatal Timişoara este singurul din vestul României inclus în Programul Naţional de Fertilizare în Vitro şi Embriotransfer, astfel că la specialiştii de aici apelează cupluri din mult mai multe zone ale ţării.

“Când a venit la noi, pacienta prezenta sterilitate primară, adică nu a reuşit niciodată să rămână însărcinată. Ce a urmat a fost protocolul lung de stimulare ovariană, care a durat nouă zile, răspunsul ovarian a fost bun, iar în final, embriotransferul a fost făcut cu trei blastocişti”, a explicat medicul Cezara Mureşan, cea care s-a ocupat de fertilizarea cuplului.

Pacient va fi atent monitorizată pe tot parcursul sarcinii, până în luna iulie a anului viitor, când va veni pe lume bebeluşul.

Pentru fiecare procedură realizată, Ministerul Sănătăţii, prin Autoritatea de Sănătate Publică, decontează sumă de 4.920 de lei după efectuarea fertilizării şi încă 1.230 de lei în cazul unui rezultat cu sarcină. Vârsta medie a cuplurilor acceptate în program, la Timişoara, este de 32 de ani. Ponderea majoritară o deţin cuplurile din judeţul Timiş, urmate de cele din judeţele Arad şi Mehedinţi.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă