12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPrimele amenzi pentru clădiri nerenovate, în valoare de 13.000 lei, pentru Casa...

Primele amenzi pentru clădiri nerenovate, în valoare de 13.000 lei, pentru Casa cu Lei și Casa Manicatide din Constanța

Două societăți comerciale au fost amendate de polițiștii constănțeni pentru că au încălcat legea privind protejarea monumentelor istorice. Polițiștii din Constanţa au anunțat că au aplicat două amenzi, de 7.000, respectiv 6.000 de lei, pentru „încălcarea obligațiilor proprietarului”.

Concret, este vorba despre Casa cu Lei și Casa Manicatide, clădiri emblematice aflate, ambele, în zona peninsulară a municipiului Constanța, ambele deținute de firme care aparțin omului de afaceri Gabriel Comănescu.

Responsabilul de comunicare al firmelor sale, Radu Petrescu, a precizat că a aflat din presă despre amenzi. „Noi nu am primit nici un proces-verbal în legătură cu această speță”, a precizat acesta, punctând faptul că administratorii celor două societăți comerciale au fost invitați pentru a purta discuții la o comisie constituită în acest scop.

„Ne bucură această acțiune care se dorește a fi un exemplu, dar suntem contrariați că singurele persoane juridice/fizice verificate și posibil sancționate sunt societăți deținute de familia Comănescu. Așteptăm cu interes să vedem aceleași inițiative și pentru celelalte 692 de imobile aflate pe lista monumentelor istorice publicată pe site-ul Ministerului Culturii. De asemenea, suntem interesați de celelalte demersuri întreprinse de autoritatea locală, în afară de verificarea situației imobilelor deținute de societăți ale familiei Comănescu, cu atât mai mult cu cât, încă din 2006, a fost sesizată de către noi în legătură cu problema majoră a deteriorării malului, problemă ce face imposibilă realizarea unor lucrări de consolidare pentru cele două imobile. Neconsolidarea malului pune în pericol și alte clădiri istorice din Constanța, dar și siguranța cetățenilor orașului”, a precizat Radu Petrescu. Acesta afirmă că ambele imobile au fost conservate și se află permanent sub pază, astfel încât să nu genereze prejudicii.

Recent, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădau, a afirmat că, începând cu luna aprilie, proprietarii de imobile și terenuri abandonate și/sau părăsite din municipiul Constanța vor plăti un impozit de până la cinci ori mai mare. Primele amenzi se vor da unui număr de aproximativ 25 de proprietari, după încuviințarea Consiliului Local Municipal care se va întruni în luna aprilie.

Cea mai renumită ruină din municipiul Constanța este Cazinoul, care se află în paragină de peste un deceniu. „România liberă“ a solicitat conducerii IPJ Constanța să comunice de câte ori au fost amendați administratorii Cazinoului, în ultimii zece ani, dar până la ora redactării acestui articol nu am primit un răspuns.

În Constanța sunt inventariate de către Ministerul Culturii 692 de monumente istorice.

OBLIGAȚII. Ce spune legea

Legea monumentelor istorice prevede mai multe obligații pentru proprietarii unor astfel de clădiri. De exemplu, să asigure paza, integritatea și protecția monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii, dar și să înștiințeze de urgență, în scris, direcția pentru cultură, culte și patrimoniul cultural național județeană, respectiv a municipiului București, precum și primarul orașului ori al comunei respective despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deținute și aflate în teritoriul unității administrativ-teritoriale.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă