10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMApN vrea să restrângă atribuțiile președintelui României. Se propune desființarea gradului de...

MApN vrea să restrângă atribuțiile președintelui României. Se propune desființarea gradului de MAREȘAL, pe care îl acordă doar șeful statului

Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de lege care, dacă va fi aprobat de Parlament, va reduce atribuțiile președintelui țării, în contradicție cu legea fundamentală. Astfel, potrivit actului normativ privind "statutul cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor", aflat în dezbatere publică, MapN propune desființarea gradului de mareșal din ierarhia militară a României. Motivația prezentată pentru această decizie este aceea că "în condiţiile contemporane pare fie vetust, fie sovietic".

Doar că, dincolo de tradiția istorică a României, care a avut trei mareşali, apare și o incompatibilitate de ordin juridic. Chiar Constituția României prevede, la Articolul 94, că președintele țării "acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral". 

Cine au fost mareșalii României

Trei ofițeri români au primit, de-a lungul secolului XX, gradul de mareșal. Aceștia au fost Constantin Prezan și Alexandru Averescu, pentru faptele lor de arme din Primul Război Mondial, precum și Ion Antonescu.

Generalul Antonescu a fost avansat mareșal în august 1941, prin decret al regelui Mihai, în timp ce Armata Română era angajată în războiul împotriva URSS.

De asemenea, toți regii României – Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai – au deținut, în mod onorific, gradul de mareșal. Regele Mihai este singurul mareșal român în viață.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă