18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialIeșirea Marii Britanii din blocul comunitar va implica riscuri pentru domeniul nuclear

Ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar va implica riscuri pentru domeniul nuclear

Comisia Parlamentară britanică a avertizat că intenția Marii Britanii de a părăsi Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică (Euratom) în momentul ieșirii țării din Uniunea Europeană va afecta grav cercetarea în domeniul nuclear și va periclita resursele energetice, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un raport publicat marți, Comisia pentru strategii în domeniile industrial, energetic și al afacerilor a menționat că golul apărut între momentul ieșirii Marii Britanii din Euratom și cel al stabilirii unor acorduri alternative va afecta cercetarea, comerțul cu produse nucleare și resursele de energie nucleară.

''Guvernul nu a reușit să țină cont de potențialele consecințe grave ale obiectivelor Brexit pentru sectorul nuclear'', a declarat parlamentarul laburist Iain Wright, președinte al comisiei respective.

Euratom este cadrul UE pentru siguranța și dezvoltarea energiei nucleare, creând o piață europeană a bunurilor și serviciilor nucleare și stabilind respectarea standardelor internaționale pentru controlul folosirii uraniului și plutoniului. Deși este separată juridic de UE, Euratom are aceiași membri și este guvernată de instituțiile UE.

Marea Britanie a încheiat acorduri internaționale de cooperare nucleară cu țări din afara UE, care au la bază punerea în practică a unor mecanisme de siguranță ale Euratom. De asemenea, sunt necesare noi înțelegeri comerciale pentru combustibili nucleari. Stocul de plutoniu al Marii Britanii la obiectivul său nuclear de la Sellafield este cel mai mare din lume, fiind supravegheat de oficiali Euratom.

''Împărtășim temerea că noile acorduri pentru reglementarea activității nucleare vor dura mai mult de doi ani'', menționează raportul, făcând referire la calendarul negocierilor privind Brexit-ul. De aceea, recomandăm guvernului să încerce să amâne ieșirea din Euratom, dacă este necesar, pentru a fi siguri că la data ieșirii noastre din UE vor fi în vigoare noi acorduri'', adaugă documentul citat.

Cele mai citite

Banii pentru plata pensiilor înaintea Sărbătorilor Pascale, virați integral către Poșta Română

Ministerul Muncii a anunțat că sumele necesare pentru plata pensiilor înaintea Sărbătorilor Pascale au fost transferate, de către Casa Naţională de Pensii Publice, Poştei...

Coaliția trebuie să reziste pentru planurile strategice de călătorie ale șefului statului

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis luptă pentru menținerea coaliției formate din Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL), măcar până își...

Un atac rus cu rachete a dus la moartea a cel puțin patru persoane și rănirea altor 28 la Odesa

Un atac rus cu rachete a provocat luni moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 28, în oraşul portuar Odesa, în sud-vestul...
Ultima oră
Pe aceeași temă