13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPoliticianul satului, Dan Voiculescu: Scuipaţii varanului de Jilava | ACADEMIA CAȚAVENCU

Politicianul satului, Dan Voiculescu: Scuipaţii varanului de Jilava | ACADEMIA CAȚAVENCU

În captivitate, chiar şi cei mai feroce carnasieri îşi pierd calităţile de prădători de succes. Pentru că nu mai vânează în libertate, în mediul lor natural, li se tocesc simţurile. Unora le cad dinţii, altora le mai dispare din miros, altora li se diminuează acuitatea vizuală.

Deşi e unul din cei mai temuţi prădători ai Planetei, varanu’ de Komodo nu face excepţie. Dacă e ţinut prea mult închis într-o grădină zoologică, se înmoaie cu totul.

Spre deosebire de el, varanu’ de Jilava îşi păstrează calităţile de vânător rapace al banului public: tupeul, agresivitatea, ipocrizia, aura de histrion al naţiunii.

Doar varanu’ de Jilava este capabil să reziste în captivitate, închizând pur şi simplu ochii şi imaginându-şi că e în libertate. Chiar dacă, de la prea mult stat cu ochii închişi, îl dor ploapele. Sau îi cade câte o lentilă de la ochelarii de soare. Pentru că diferenţa dintre varanu’ de Komodo şi varanu’ de Jilava este că cel de-al doilea poartă ochelari de soare. Cărora le mai cade din când în când lentila.

O altă deosebire este că varanu’ de Komodo primeşte un bazin cu apă de la conducerea grădinii zoologice, în timp ce varanu’ de Jilava n-a primit mare lucru de la conducerea penitenciarului. Aşa că a fost nevoit să-şi imagineze că trăieşte într-un acvariu, nu într-o celulă. Chiar dacă în penitenciar mai erau închişi şi „peşti”, rechini imobiliari, peşti mici şi mari ai corupţiei etc.

Mai sunt şi alte diferenţe. Doar varanu’ de Jilava are tupeul să susţină că i s-au furat trei ani din viaţă, deşi nu s-a stabilit cu exactitate ce s-a întâmplat cu banii Securităţii lui Ceauşescu din firma Crescent.

Doar varanu’ de Rahova ameninţă cu lupte pe viaţă şi pe moarte împotriva celor care ar fi săvârşit „abuzuri” împotriva sa, la doar câteva minute după părăsirea spitalului, nu a penitenciarului. Noroc cu ocluzia intestinală, că varanu’ de Jilava n-a fost nevoit să dea declaraţii de pe treptele puşcăriei şi să-şi strice, astfel, imaginea. De acum, varanu’ de Jilava e liber să otrăvească spaţiul public românesc cu umorile sale, aşa cum varanu’ de Komodo îşi ucide victimele muşcându-le şi inoculându-le saliva sa toxică. Deosebirea e că scuipaţii varanului de Jilava sunt vedete.

Felix Lache

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă