22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDoi cosmonauți ruși au revenit pe ISS, după o misiune de cinci...

Doi cosmonauți ruși au revenit pe ISS, după o misiune de cinci ore în afara stației

Doi cosmonauţi veterani ruşi au revenit la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), după înlocuirea unor echipamente destinate testării modului în care mostre de materiale şi biologice se comportă în condiţiile vitrege din spaţiu, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Yuri Malenchenko şi Sergey Volkov, din cadrul Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), ingineri de bord ai Expediţiei 46 de pe staţia spaţială, au părăsit avanpostul orbital miercuri la ora 07:55 EST (12.55 GMT), urmând să efectueze o misiune cu o durată estimată la cinci ore şi jumătate, transmisă în direct de televiziunea Agenţiei spaţiale americane (NASA). 

Cei doi cosmonauţi au terminat misiunea cu 45 de minute mai devreme şi au revenit la avanpostul orbital, situat la o altitudine de 420 de kilometri deasupra Pamântului. 

Malenchenko şi Volkov şi-au început misiunea aruncând în spaţiu un flash drive cu mesaje înregistrate şi materiale video de la cea de-a 70-a aniversare a Zilei Victoriei, dedicate victoriei fostei Uniuni Sovietice împotriva Germaniei naziste. Flash drive-ul va re-intra în cele din urmă în atmosfera terestră şi va arde. 

Pentru Malenchenko, această misiune a fost cea de-a şasea acţiune de acest gen, iar pentru colegul său, Volkov, cea de-a patra.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă