EXCLUSIVITATE. Primarul cu pârtie de 7 milioane euro la Bistrița schiază în Austria. Ovidiu Crețu a plecat în excursie pe banii comunității

de Razvan Pritulescu , 03 mai 2017 - stire actualizata la ora 13:01, 03 mai 2017

Ovidiu Crețu, primarul PSD al orașului Bistrița, a devenit celebru după ce a îndatorat pe 20 de ani comunitatea locală pentru o pârtie de schi de milioane de euro. În același timp, edilul merge la schi în Austria, costurile cel puțin ale uneia dintre excursii fiind suportate, în parte, de către bistrițeni.

Primăria Bistrița a luat un credit de 20 de milioane de lei, pe 20 de ani, a mai pus 7 milioane de lei de la buget și a construit pârtia, deși societatea civilă a avertizat în mod repetat că proiectul nu e fezabil, zona fiind de joasă altitudine, cu zăpadă puțină. În fapt, proiectul a fost ambiția primarului Ovidiu Crețu, care – după ce și-a construit o pârtie de 7 milioane de euro în oraș – continuă să schieze în Austria. 

Surse din cadrul Primăriei Bistrița au precizat, pentru „România liberă“, că, în perioada 25 februarie–6 martie, Ovidiu Crețu a fost într-o astfel de excursie, în localitatea austriacă Gollin an der Salzach, însoțit de aproximativ 40 de funcționari din primărie și familiile acestora. Aceleași surse susțin că o parte din costurile aferente acestei vacanțe au fost plătite din bugetul local. De fapt, autocarul cu care s-a făcut deplasarea în Austria aparține firmei Transmixt, care asigură transportul în comun în orașul Bistrița.

Inițial, Biroul de Presă al Primăriei Bistrița a transmis RL că “niciun angajat al instituției noastre nu a efectuat o delegație în Austria în perioada 25 februarie–5 martie 2017”. Apoi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu reporterul RL, primarul Ovidiu Crețu a recunoscut că a fost în Austria în perioada respectivă, dar că “a fost o excursie privată, plătită din banii mei, în care am fost doar eu și familia mea”. Întrebat dacă nu e cel puțin nepotrivit ca un primar care a plătit 7 milioane de euro pe o pârtie la el în oraș să meargă să schieze în Austria, Ovidiu Crețu a răspuns că pârtia a costat, de fapt, 4 milioane de euro „după renegociere“, că, deși investiția a fost aprobată în 2010 de Consiliul Local, pârtia nu e funcțională nici astăzi și, în final, că nivelul domniei sale în ceea ce privește schiatul este mult prea avansat pentru o pârtie atât de mică precum cea din Bistrița.

Apoi, confruntat cu informațiile parvenite RL din interiorul Primăriei Bistrița – inclusiv cu fotografiile din momentul plecării spre Austria –, primarul Ovidiu Crețu a recunoscut că nu a fost în excursie doar cu familia, așa cum a pretins inițial, ci cu “vreo 10 familii plus vreo 10 desperecheați”. Iar “autocarul a fost închiriat de la Transmixt”. Reprezentanții Transmixt au refuzat să comenteze informația.

 

Istoria unei pârtii mici și scumpe

În februarie 2011, Primăria Bistrița a luat un credit de 20 de milioane de lei de la UniCredit Țiriac Bank. Ulterior, Primăria a alocat 7 milioane de lei de la bugetul local și 14,3 milioane de lei din creditul bancar pentru construirea pârtiei de schi numite Wonderland, care costă în total 26 milioane de lei fără TVA (31,2 milioane de lei cu TVA), adică, per total, cu tot cu TVA, aproximativ 6,9 milioane de euro.

În ianuarie 2017, Primăria a atribuit contractul de prestări servicii de operare/exploatare a instalațiilor aferente pârtiei (instalație de transport pe cablu, instalație de producere a zăpezii artificiale și instalație de iluminat nocturn), în valoare de 297.000 lei, firmei Euroalpin Bistrița SRL Unirea, cu subcontractant COMELF SA. Primarul Ovidiu Crețu deține acțiuni la COMELF și a fost director al acestei firme până în anul 2004. De asemenea, La Euroalpin Bistrița SRL acționar este Dumitru Tănase, prieten bun cu primarul, devenit și el cunoscut presei după ce una din firmele sale a amplasat în oraș zece struți din fibră de sticlă, pentru care Primăria a plătit 42.000 lei.

Pârtia Wonderland pornește de la altitudinea de 676 de metri și are o lungime de 1.335 de metri, cu o diferență de nivel de 257,5 metri.

Primarul Ovidiu Crețu consideră că nivelul domniei sale în ceea ce privește schiatul este mult prea avansat pentru o pârtie atât de mică precum cea din Bistrița.

 

Soția Ligia Crețu, contracte cu instituțiile subordonate soțului

Ligia Carmen Crețu, soția primarului Ovidiu Crețu, este de profesie medic specializat în Medicina Muncii. În 2009, la un an după ce Ovidiu Crețu a ajuns primarul municipiului Bistrița, Ligia Carmen Crețu avea un singur contract de asistență medicală, cu Școala Sf. Maria din localitate. Apoi, în 2012, adică la finalul primului mandat al soțului său și la debutul celui de-al doilea, Ligia Carmen Crețu avea semnate 23 de contracte de asistență medicală cu tot atâtea instituții locale subordonate primăriei. Între timp, numărul contractelor a crescut la 27, la fel și sumele aferente acestor contracte. Toate fiind prin acordare directă.

Printre clienții doamnei Crețu se află majoritatea instituțiilor locale conduse de membri PSD, precum Spitalul Județean, Lucrări Drumuri și Poduri Aquabis, Protecția Copilului, cam toate școlile și grădinițele din oraș.

În 2008, Ligia Carmen Crețu a câștigat 22.400 lei din medicina muncii, iar în 2016 a ajuns la 134.960 lei.

Sumele încasate de soție apar în declarațiile de interese depuse de soțul primar, așa cum prevede legea. Până în 2014, Ovidiu Crețu trecea în declarație valorile totale ale contractelor încheiate de soția sa, de pildă, 22.800 lei/an cu SC Aquabis Bistrița, 24.000 lei cu Spitalul de Urgență Bistrița, 26.734 lei cu DGASPC Bistrița etc. Astfel, oricine dorea să afle cât câștigă soția primarului bistrițean din contracte cu statul făcea o simplă adunare. În ultima declarație, însă, Ovidiu Crețu s-a folosit de un tertip și n-a mai trecut valoarea totală a contractelor, ci sumele încasate pentru fiecare persoană în parte.

Așa se face că, acum, în declarația de interese a primarului nu mai apar sume de zeci de mii de lei, ci contracte de 20 lei/persoană. 

 

Greu cu limba română

Într-un SMS adresat reporterului RL, primarul Ovidiu Crețu a scris (cităm exact): “Vre-o 10 familii plus vre-o 10 desperechiati”. Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Primăriei Bistrița, Ovidiu Crețu este absolvent de studii superioare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar la capitolul “Aptitudini și competențe personale” a menționat limba română. Ovidiu Crețu a fost și senator al României, în perioada 2005-2008. 

Citește ziarul integral în format .pdf aici !

Comentarii

 • USA

  03 mai 2017 23:21

  TARA CONSTRUITA DE TZIGANI

  raspunde comentariului
 • USA

  03 mai 2017 23:21

  TARA CONSTRUITA DE TZIGANI

  raspunde comentariului
 • Constantin

  03 mai 2017 16:45

  Asa,,foarte frumos si la obiect ii "pedepsim "pe consumatori din bani publici!Ii ve ti ave pe constiinta ,astia ,amintiti se vor sinucide cu ceva premii,chefuri si alte deplasari.Comentariile ,ii fac faimosi,ii da exeplu de urmat pentru cei care nu au calatorit pe bani localitati.Cei care i au votat ,posibil sa i si aplaude!Pentru ce se mai acorda sansa de a comenta,daca nimeni ,nu se uimeste nu citeste si aplica Legea?Geaba au murit cei de la lovitura de stat!!!

  raspunde comentariului
 • Ligiaionwscu

  03 mai 2017 16:25

  Acesti "desperecheati" despre care vorbeste acest primar, sunt sefi de fapt, pe la unele directii subordonate acestuia. Astfel de iesiri au loc frrecvent in primaria Bistrita, nu e ceva nou. Rusine!!!! Doar cei care au fost invitati si placuti de catre primar au plecat, oricum. La fel procedeaza si la impartirea premiilor si sporurilor, dar traiasca coruptia!!!

  raspunde comentariului
 • Vine Crețu...

  03 mai 2017 13:29

  Vine Crețu, seamănă panică,Bărbierește lumea botanică,Taie panglici, retează buriceȚaca-țac, parcă joacă popice.Sprinten ca cucu la sânzieneSpurcă și parcuri și arteziene,Pune pârtii pe dealul de tină,Duce ninsoarea peste colină.Copil teribil cu farse ghidușeAmplasează în ringuri țepușe.Meșter de poduri, fără ieșire,Precum purcelul din povestireCrescut cu lapte, coji și tărâțe,Montează singur opt veverițeAplaudat de... preaprefăcuțiiCare plimbă la Bistrița struții.

  raspunde comentariului
 • Adi

  03 mai 2017 9:18

  Primim ce au votat cei 16, proportia din orice popor formata din aparatul de partide si de stat, dependenti de ajutoare, puscariasi, prosti si batrani. Pana vor iesi la vot si ceilalti 60 din pasivi, glorie partidului si incompetentilor infatuati obezi si parveniti!

  raspunde comentariului
 • Munteanu'

  03 mai 2017 7:33

  Ar fi interesant de analizat si situatia partiei si telecabinei din Piatra Neamt, alt credit imens si neperformant pe care il vor plati nemtenii multi ani de acum incolo.

  raspunde comentariului
 • arcasu`

  02 mai 2017 23:05

  Cand ai fost zeci de generatii "sluga proasta", cetatean de categoria a II-a, este "firesc" pentru acesti oameni ca liberi fiind -oare?!- sa se duca in fuga mare la stapan sa-i lingi mana si sa-i bagi banu in buzunar. Va meritati soarta!

  raspunde comentariului
  • Nu-i mai ataca pe romani!

   03 mai 2017 12:13

   Poate apartii si tu generatiilor pe care le insulti! Iar daca esti din tagma stapanilor, cu atat mai mult, rusine tie! Doar 16 procente au votat aceste gunoaie!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design