27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Fugarul Sebastian Ghiță ar fi în Iordania, confirmă pentru România liberă...

EXCLUSIV. Fugarul Sebastian Ghiță ar fi în Iordania, confirmă pentru România liberă un interlop urmărit internațional care scapă de ani de zile de Justiție. Ghiță și un interlop celebru ridiculizează instituțiile statului

Romeo Ursu, zis Boenică, interlop și urmărit internațional, susține că Sebastian Ghiță s-ar afla în Iordania. Boenică a dat de înțeles reporterilor RL că ar fi dispus să ofere amănunte suplimentare, dar contra cost. 

Condamnat în 2014 la 10 ani și 3 luni de închisoare pentru implicarea sa într-o rețea de falsificatori de carduri, Romeo Ursu, zis Boenică, spune că Sebastian Ghiță ar fi ajuns în Iordania, o țară cu care România nu are acord de extrădare. Boenică este fugit și el tot în Iordania, de unde postează des pe Facebook mesaje sfidătoare la adresa autorităților române care îl caută încă din 2008. 


Opinia jurnalistului Mălin Bot: Inculpatul Sebastian Ghiță și sindromul borfașului care crede că toți sunt ca el | EDITORIAL



Contactat de “România Liberă”, Boenică a susținut că are informații sigure despre prezența lui Sebastian Ghiță în Amman, capitala Iordaniei, unde a sosit “împreună cu mai mulți membri din staff-ul lui”, dar recunoaște că nu s-au întâlnit încă față-n față.

La insistențele reporterului RL de a afla mai multe amănunte, Boenică l-a întrebat pe acesta dacă are cont escrow (instrument bancar utilizat în tranzacții care implică sume mari de bani – n.r.), sugerând, astfel, că va face dezvăluiri doar contra cost. A dat, însă, înapoi atunci când ziaristul a întrebat ce sumă de bani cere pentru o fotografie recentă cu Ghiță în Iordania.

“Nu știu. Dar nu cred că ar trebui să știe”, a răspuns interlopul. 

Sursele “României libere” au relatat că Sebastian Ghiță ar fi ieșit din România prin zona Galați – Reni și de acolo ar fi plecat în Turcia. Alte surse au susținut, însă, că fostul deputat ar fi ori la Tel-Aviv, ori în Dubai, zonă pe care a frecventat-o cu Victor Ponta.

Cine e Boenică

Romeo Ursu, zis Boenică, a dispărut din țară tot de sub ochii Poliției, ca și Sebastian Ghiță, numai că interlopul nu se întorcea de la o sindrofie a SRI, ci era chiar în clădirea Tribunalului București. 

În octombrie 2008, Boenică aștepta pronunțarea privind arestarea preventivă într-un dosar ce viza înșelăciuni imobiliare. El a dispărut în scurta perioadă dintre expirarea mandatului de reținere și emiterea unui mandat de arestare. 


Citește și: Ultimele ore dinainte de dispariția lui Ghiță. După întâlnirea cu șefii SRI, fostul deputat a fost urmărit de Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției. România Curată: L-au pierdut în ceață



„România Liberă” poate să refacă ultimele ore dinainte ca fostul deputat Sebastian Ghiță să dispară. Fostul deputat Sebastian Ghiță, căutat de poliție după ce, miercuri, nu s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a participat, luni seara, la o întâlnire protocolară la sediul SRI, au confirmat surse din instituție pentru „România Liberă”. Jurnaliștii România Curată precizează că, în seara respectivă, Sebastian Ghiță ar fi fost filat de polițiștii din Departamentul de Operațiuni Speciale, însă, în jurul orei 23.00, aceștia i-ar fi pierdut urma, după ce mașina fostului deputat ar fi „dispărut în ceață”.

În  2011, în primul mandat de urmărire internațională, autoritățile iordaniene au confirmat prezența lui Boenică pe teritoriul acestei țări, spun sursele „României libere“. În 2013, când Boenică era tot în Iordania, iar demersurile de extrădare pe bază de acord de reciprocitate erau în plină derulare, Tribunalul București i-a revocat mandatul de urmărit internațional.

În 2014, după condamnarea definitivă în două dosare penale, Boenică a fost dat din nou în urmărire internațională, dar autoritățile iordaniene nu au mai răspuns solicitărilor omologilor români. Nici măcar nu au confirmat prezența lui Boenică pe teritoriul Iordaniei.

După ce a dispărut, Boenică a început să povestească pe Facebook despre viața sa din Iordania, să-i invite pe cei vizați de Justiție în -această țară, dându-le asigurări că nu vor fi extrădați și chiar să ridiculizeze instituțiile statului din sistemul înfăptuirii actului de Justiție.

Fuga lui Ghiță

Sebastian Ghiță este urmărit penal în două dosare de corupție și judecat în altele două. El a dispărut din vizorul polițiștilor de la Direcția Operațiuni Speciale (DOS) în seara de 19 decembrie, după ce a participat la o festivitate restrânsă a Serviciului Român de Informații, unde a fost invitat. 

Ghiță era filat  permanent de echipajele  DOS, prin mandat emis într-un dosar aflat în ancheta DNA. Echipa de filaj l-a pierdut pe traseu. A două zi, pe 20 decembrie, polițiștii l-au dat dispărut.

În afară de mandatul de monitorizare permanentă,  fostul deputat PSD avea interdicția de a părăsi țara, interdicție impusă prin controlul judiciar și pus în practică de Poliția Română. În urma unei anchete interne, Poliția Română a anunțat că nu există polițiști vinovați de “pierderea” lui Sebastian Ghiță.


Citește și: Contracte consistente cu statul. Sebastian Ghiță, amicul SRI. s-a îmbogățit pe spinarea serviciilor secrete

Firmele asociate lui Sebastian Ghiță, fost membru în Comisia de control al SRI, au avut contracte spectaculoase cu instituțiile din CSAT. În regimul Ponta, el s-a extins peste mai toate ministerele.



În prezent, pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis un mandat de arestare în lipsă, fiind dat în urmărire generală pe teritoriul României. 

DNA a solicitat, vineri, instanței supreme, un mandat european de arestare și a făcut cerere de urmărire intenațională. Înalta Curte de Casație și Justiție încă nu a programat judecarea cererii DNA. Altfel spus, deocamdată Sebastian Ghiță nu este urmărit internațional.  

Parchetul dezamorsează o primă „petardă“ marca Ghiță

După seria de emisiuni TV în care Sebastian Ghiță a relatat despre presupuse abuzuri săvârșite de adjunctul SRI, Florian Coldea, și șefa DNA, Laura Codruța Kövesi,  Secția de Urmărire Penală din Parchetul General a deschis un dosar penal, începând urmărirea penală in rem (pentru presupuse fapte de abuz în seviciu). 


Citește și: VIDEO. Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu cântă în noaptea alegerilor, după ce au aflat că PRU nu a intrat în Parlament. Cei doi politicieni par beți

O înregistrare video postată pe Internet îi prezintă pe doi dintre liderii PRU, Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu, cântând melodii patriotice.



Până acum, în acest dosar procurorii au ajuns la concluzia că nu este adevărată dezvăluirea lui Ghiță  potrivit căreia la ordinul Codruței Kövesi, Ghiță ar fi plătit 200.000 de euro pentru a-l aduce în țară pe fugarul Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI. “Aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție”, susține Parchetul. 

“Nu comentez declarațiile unui inculpat”

Pe de altă parte, Kövesi a anunțat că făcut o nouă sesizare la Inspecția Judiciară din cadrul CSM. 

Legat de dezvălurile lui Ghiță, șefa DNA a declarat ieri: „Nu comentez declarațiile unui inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte la DNA, o parte trimise în judecată. Nu doresc să intru în dialog cu acesta (…) Să lăsăm lucrurile ridicule gen cucuvele mov, șefi CIA”, a declarat, ieri, Laura Codruța Kövesi.

Șefa DNA considera că aceste atacuri apar deoarece „DNA și-a permis să-i deranjeze pe inculpați” și a precizat că a depus „peste 14 sesizări la CSM cu afirmații tendențioase, denigratoare, ridicole” și a sesizat CNA pentru 12 emisiuni în care s-au făcut „afirmații neadevărate” la adresa DNA. 

VARIANTE. Unde s-ar putea ascunde mogulul de Ploiești

După ce a dispărut în ceață Sebastian Ghiță, au apărut câteva posibile locuri în care s-ar ascunde. Turcia a fost prima variantă aruncată pe piață chiar de către postul de televiziune controlat de fugar. „România liberă“ a avut informații că Sebastian Ghiță este căutat de poliție în Bucovina. 

Boenică spune că l-ar fi văzut pe mogul în Iordania. S-a mai speculat că Sebastian Ghiță s-ar ascunde la un spital de psihiatrie din Moldova și chiar că se află încă undeva în Prahova.


Citește continuarea aici: EXCLUSIV. Ultima întâlnire oficială la care a participat Ghiță înainte să dispară a fost într-un sediu SRI. Reprezentanții SRI au confirmat oficial, pentru România liberă, întâlnirea protocolară. Cine e responsabil pentru fuga suspectului

Fostul deputat Sebastian Ghiță este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor.



Citește și: Sebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE

Toată conducerea Serviciului Român de Informații a ajuns într-o situație penibilă când Sebastian Ghiță a dispărut, fugind de Poliție după ce a dat mâna cu șefii serviciului secret. Dacă dispariția inculpatului Ghiță nu a fost aranjată chiar de grupul din SRI care l-a creeat și susținut, modul cum a ales să fugă incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informații.


Citește și: Informații explozive ale jurnaliștilor din Gorj pun într-o nouă lumină dispariția lui Sebastian Ghiță. Șeful Direcției Operațiuni Speciale – surprins la o petrecere

Dosarul dispariției lui Sebastian Ghiță, imediat după ce a participat la o reuniune SRI și se afla sub monitorizarea Poliției, capătă o nouă întorsătură pe baza unor  informații oferite de jurnaliștii de la Gorj News. Aceștia relatează că, în anul 2013, chestorul Liviu Vasilescu, șeful Direcției Operațiuni Speciale din IGPR, ar fi participat la o petrecere într-un local de lux din Târgu Jiu, împreună cu anumiți șefi locali din Ministerul de Interne și cu fostul șef al SRI Gorj, colonelul Peptan.


Citește și: Ghiță, Trofeul Anticorupție al lui Dragnea | OPINIE

Fugarul Sebastian Ghiță va fi Trofeul Anticorupție pentru Liviu Dragnea, așa cum a fost Adrian Năstase Trofeul Calității pentru Victor Ponta.



Dosarele lui Sebastian Ghiță

În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea deputatului Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59 milioane de lei, după ce parlamentarul a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86 milioane de lei.

În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.

În acest dosar, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „Fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ. 



Cele mai citite

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă