Comuna morților vii: TelDrum, „miruită” cu un contract de 18,3 milioane lei în Vinerea Mare: La licitație au participat șapte firme, dar șase au fost descalificate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petru Zoltan , 18 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 19:01, 18 aprilie 2017

În Vinerea Patimilor, Primăria Țigănești din Teleorman a anunțat public că a „miruit” compania Tel Drum cu un contract de 18,3 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local.

S-a întâmplat în urma unei licitații pentru care s-au depus șapte oferte, dar doar una a fost admisă. Cea a Tel Drum, firmă patronată de apropiații lui Liviu Dragnea, liderul PSD și premierul din umbră al României.    

Localitatea Țigănești a devenit celebră pe harta alegerilor, după ce un mort a votat pe listele celor vii la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Alte 46 de voturi au fost fraudate prin falsificarea semnăturilor, spun procurorii care au întocmit rechizitoriul dosarului prin care actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată și condamnat la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.

În fruntea urbei din Țigănești se află primarul Gelu Pisică, cel care a ordonat ca microbuzul școlar primit de la Ministerul Dezvoltării să fie înmatriculat cu un număr personalizat „TR 16 PSD”, ca nu cumva elevii să uite cine decide în județ. 

Participă șapte firme la licitație, se califică numai Tel Drum 

Pentru modernizarea drumurilor de interes local din comuna Țigănești, din județul Teleorman, primarul Gelu Pisică a anunțat în ianuarie 2016 că pune la bătaie 24,6 milioane lei. Din care 23,4 milioane lei, fără TVA, pentru execuția lucrărilor, iar restul de bani pentru lucrări neprevăzute. O asemenea lucrare de anvergură ca valoare financiară a făcut ca agenții economici să se înghesuie cu ofertele. Primăria Țigănești a primit nu mai puțin de șapte oferte. Dar șase au fost descalificate din tot felul de motive. Conform anunțului de atribuire a licitației, făcut public pe SEAP (portalul Sistemului Electronic de Achiziții Publice) în data de 14 aprilie 2017, contractul a fost atribuit firmei Tel Drum SA, din Alexandria, județul teleorman. 

Una dintre firmele -perdante a contestat licitația 

O firmă a cărei ofertă a fost respinsă de primăria lui -Pisică a contestat decizia comisiei de atribuire a licitației la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Societatea a cerut anularea raportului de atribuire a licitației, a deciziei de desemnare a ofertei câștigătoare și a tuturor actelor subsecvente și obligarea Primăriei Țigănești la reevaluarea ofertelor în conformitate cu documentația de atribuire și a prevederilor legale în vigoare. „Motivele descalificării au fost abuzive și nelegale, deoarece metodologia de execuție nu a fost solicitată nici prin fișa de date, nici prin caietul de sarcini, autoritatea contractantă putând oricând solicita clarificări, informații legate de acest aspect”, consideră firma care a contestat licitația. 

CNSC a confirmat -abuzul comisiei de la Țigănești

Reprezentanții CNSC i-au dat dreptate firmei contestatare, reținând că sancționarea cu respingerea ofertei acesteia poate fi rezultatul unui abuz de drept al -comisiei de evaluare și al greșitei interpretări a dispozițiilor legale și a cerințelor fișei de date a achiziției, în contextul în care documentația de atribuire nu a prevăzut obligativitatea prezentării niciunei metodologii. Mai mult, comisia CNSC care a analizat contestația mai menționează că „rezultă (...) faptul că, în evaluarea ofertei depuse de către ofertanta contestatoare, comisia de evaluare a avut în vedere elemente -care nu au fost solicitate prin documentația de atribuire. Evaluarea ofertei contestatorului pe baza unor cerințe care nu au fost cerute prin documentația de atribuire constituie o încălcare a principiilor consacrate de legislația achizițiilor publice”. Într-un final, CNSC a decis ca primăria condusă de Gelu Pisică să reanalizeze și să reevalueze oferta contestatorului. Până la urmă, însă, comisia de atribuire a licitației a găsit alte chichițe pentru a respinge oferta depusă de firma care a contestat licitația.    

CONEXIUNI. Tel Drum SA, privatizată de Dragnea

Compania Tel Drum este patronată în acte de prietenii lui Liviu Dragnea, liderul PSD. Conform informațiilor publice, Tel Drum a obținut în perioada 2007-2016 peste 180 de contracte publice a căror valoare se ridică la peste 430 milioane euro. Cele mai multe contracte au fost primite de la Consiliul Județean Teleorman, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Compania Națională de Investiții și primării din județul Constanța.

Compania Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea avea să devină președinte CJ. În 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare ale firmei Tel Drum, însă, în paralel, contractează un credit de 3,7 milioane euro pentru achiziționarea unui tren reciclator, necesar pentru refacerea drumurilor din județ. Licitația de privatizare a fost câștigată de Marian Fișcuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care a plătit atunci aproximativ 400.000 lei, adică în jur de 90.000 euro.

În 2006, la Registrul Comerțului figurau ca acționari ai Tel Drum Marian Fișcuci, Liviu Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghieș. Toți trei au fost colegi de-ai lui Liviu Dragnea. De atunci, acționariatul firmei s-a ascuns în spatele unor acțiuni la purtător. În schimb, Petre Pitiș a fost numit președintele Consiliului de Administrație al Tel Drum, în iunie 2008. 

PENAL. Cum s-a fraudat referendumul în Țigănești

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani cu închisoare cu suspendare în dosarul pentru fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012. Procurorii au constatat că alegerile au fost fraudate prin cinci metode: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele căpşunarilor, voturi pe numele morţilor, fraude cu urna mobilă şi mituirea pedeliştilor din secţiile de votare. În comuna Țigănești din Teleorman, la Secția de Votare 314, au fost identificate 47 de voturi fraudate.

Procurorii spun că au identificat 31 de semnături ale alegătorilor falsificate pe lista permanentă şi 16 semnături ale alegătorilor falsificate pe lista suplimentară pentru urnă mobilă. Procurorii au arătat şi că pe lista cu alegătorii care au votat se regăseşte o persoană decedată. Este vorba despre Dumitru Călugăreanu, care decedase la data de 16.07.2012. Cu toate acestea, el figura pe lista electorală permanentă a Secției de Votare nr. 314, pagina 19, poziţia 130, ca persoană care a votat. 

Comentarii

 • VIORICA

  20 aprilie 2017 18:04

  Trebuie facuta o comisie pentru a se stabili adevarul in legatura cu NEEXECUTAREA PROIECTULUI DE TRECERE A DUNARII Turnu-Magurele Ruse la bulgari. Banii vreo 2 milioane de euro au trecut in averea fiului lui Dragneasi de la UE alocati au fost fraudati de SEFUL CONSILIULUI JUDETEAN TELEORMAN Dragnea Liviu , bulgarii sunt foarte nemultumiti in acest caz atat pe autoritatile romane, care au stopat ancheta cat si pe cele europene.

  raspunde comentariului
 • EMIL

  19 aprilie 2017 19:50

  IN SPATELE COMISIEI DE LICITATIE RINJESTE HIRCA INFIORATOARE A CORUPTIEI . ATACATI IN JUSTITIE , CU PERSEVERENTA , ACESTE LICITATII , SI IN SOLIDAR CU ALTE FIRME VICTIME . ACEASTA ESTE CALEA , ACUM !

  raspunde comentariului
 • spartacus

  18 aprilie 2017 18:50

  ******,******,****** hoti,hoti,hotipsdpsdpsd

  raspunde comentariului
 • gancea

  18 aprilie 2017 17:38

  Eu cred mai degraba ca cei destepti au plecat si pleaca incontinuare iar in tara ramin doar aia de care au nevoie hotii,adica cum ai spus tu..... Madame Elene Felicia Mantoiu.

  raspunde comentariului
 • gancea

  18 aprilie 2017 17:31

  Eu cred mai degraba ca cei destepti au plecat si pleaca incontinuare iar in tara ramin doar aia de care au nevoie hotii,adica cum ai spus tu.........

  raspunde comentariului
 • Tagitis Mikela

  18 aprilie 2017 16:52

  Ce dezvaluire!!! Parca ati descoperit abia acum apa calda si mersul pe jos! Nu e nicio dezvaluire! Aeste practici sunt la ordinea zilei in Teleorman. Pe noi, teleormanenii, fie ei si morti, nu ne mai surprinde nimic vis-a-vis de Dragnea si de firma TelDrum. Marea dezvaluire pentru noi ar fi sa auzim cat mai curand ca Dragnea a fost arestat si trimis multi ani dupa gratii.

  raspunde comentariului
 • node

  18 aprilie 2017 14:52

  OARE SERVICIILE ROMANESTI NU AU NICI UN CUVANT DE SPUS IN ACEASTA DIRECTIE PARE CA MAI MODERN SPUS ESTE ,, IN ACEASTA SPETA" SE PARE CA ACESTE SERVICII SUNT LA FEL CA DE PE VREMEA ODIOSILLOR,MULTE LUCRURI NU SUNT MODIFICATE = merge dictonul = ERORI AU FOST ,ERORI SUNT INCA atata timp CAT VA FUNCTIONEAZA ACEST DICTON MIZERABIL SI INFECT NU AVEM LA CE SA NE INTOARCEM IN TARA FARA AUTOSTRAZI,ETC...ETC

  raspunde comentariului
 • node

  18 aprilie 2017 14:25

  me cacum en su muelas

  raspunde comentariului
 • Paul

  18 aprilie 2017 13:29

  Gelu e cel mai mare pupincurist al lui Dragnea, cel mai bine ar fi ca firma care a contestat licitația sa facă o plângere la DNA, sa vezi ce mai găsește la Primăria lui Pisica!

  raspunde comentariului
 • nick

  18 aprilie 2017 9:59

  Ar trebui schimbat numele judetului Teleorman in Teldragnea iar in viitorul apropiat si numele tarii!

  raspunde comentariului
 • Cucu

  18 aprilie 2017 7:08

  Uh se cumpara palmieri multiMuuuaaaahhhh frati dobitoci

  raspunde comentariului
 • tzepelush

  18 aprilie 2017 7:04

  Alo organele competente ale statului sa se ocupe de acest individ ....... care traieste pe picior mare din banii publici, ca si arestatul din Serbia!!!!

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  18 aprilie 2017 5:54

  Ecce Normal. Și la licitația de la masa tăcerii pentru lucrările la Palatul Cotroceni s-a calificat doar Konchita Wurst... singura prezentă, probabil kurcubeul franjurat era criteriul absolut, zero toleranță...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design