DEZVĂLUIRE RL. Rețeta mătușii Tamara. Cum a primit ministrul Justiției, Florin Iordache, 90.000 euro donație de la tatăl și socrul pensionari | DOCUMENTE

de Catalin Prisacariu, Petru Zoltan , 09 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 18:21, 09 ianuarie 2017

Dan Dioșteanu și Pompiliu Iordache au pus deoparte nu mai puțin de 320.000 de lei din pensie. Bani pe care, în generozitatea lor, i-au dat împrumut ginerelui, respectiv fiului, un biet parlamentar care câștigă doar o mie de euro lunar.

Programul PSD de creștere a veniturilor PSD este atât de eficient încât a produs efecte înainte să fie aplicat: pensionarii Dioșteanu și Iordache i-au donat acești bani parlamentarului încă din 2008. Beneficiarul: Florin Iordache, ajuns, între timp, chiar ministru al Justiției.

Tocmai de aceea este foarte relevant să arătăm că în spatele acestei donații stau, de fapt, banii unei firme implicate într-un dosar de corupție. Care a dus la condamnarea definitivă a unui primar și a unui om de afaceri ale cărui rude au fost asociate cu socrul, respectiv tatăl lui Florin Iordache.


Citește și: Ministrul Justiției, doctor la o fabrică de diplome din Republica Moldova. Fostul consultant de nivel înalt al Ministerului Educației din Moldova, Dragoș Ciuparu, explică, într-un interviu pentru RL, de ce și-a luat Florin Iordache doctoratul la Chișinău

DEZVĂLUIRI. Marioneta lui Dragnea de la Justiție apare în interceptările din dosarul lui Mihail Vlasov . Florin Iordache este un adevărat ”geniu din Carpați”: Cinci școli școli și-un doctorat, într-un mandat de deputat


Socrul și tatăl, donații de 320.000 de lei

În declarația de avere din 10 iunie 2009, la capitolul “Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit”, deputatul Florin Iordache menționa două donații. Una de 170.000 de lei și cealaltă de 150.000 de lei. Probabil că e vorba de lei; Iordache nu a precizat moneda. Donația de 170.000 de lei provenea, conform deputatului, de la “DIOȘTEANU DAN – SOCRU”, iar cea de 150.000 de lei de la “IORDACHE POMPILIU – TATĂ”. Cel mai probabil, Florin Iordache avea nevoie de bani (320.000 de lei, în total, aproape 90.000 de euro la cursul din 2008) pentru a termina construcția casei din Bragadiru.

Nimic în neregulă până aici. Cu totul suspecte, însă, sunt sursele de bani ale celor doi pensionari, socrul și tatăl.

Tatăl lui Iordache, afacerist la 70 de ani

Dar, oricât ar părea de surprinzător, pensionarii Dioșteanu și Iordache nu sunt doar doi bătrâni care așteaptă bani de la stat. Încă din 2000, cei doi s-au lansat în afaceri. De fapt, într-o singură afacere. În 2000, în Caracal se înființa firma Damaris Com SRL. Printre acționari se regăsea și Dan Dioșteanu, care mai avea doi asociați.

Un an mai târziu, în 2001, Dioșteanu se retrăgea din firmă. Alți doi ani mai târziu, deci în 2003, cei doi asociați rămași îi cedau acțiunile doamnei Florica Păunescu. Iar Florica Păunescu, în iunie 2003, îl cooptează în firmă pe Pompiliu Iordache, care avea atunci vârsta de 70 de ani. Conform “Monitorului Oficial”, “Iordache Pompiliu, domiciliat în Caracal (...), născut la data de 1.03.1933 (...), devine asociat în Societatea Comercială DAMARIS COM SRL. Noul asociat declară pe propria răspundere că îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege pentru a fi asociat, sub sancțiunile legii”.

Afacerea, mai mult pe pierdere

Timp de nouă ani, până în 2012, tatăl deputatului Florin Iordache a fost acționar cu 50% în Damaris Com SRL din Caracal. În martie 2012, însă, Pompiliu Iordache și-a cedat părțile sociale lui Raul Păunescu (fiul Floricăi Păunescu, cel mai probabil) și, astfel, a ieșit din firmă. Conform “Monitorului Oficial”, “Asociații: PĂUNESCU FLORICA (...), IORDACHE POMPILIU (...) și PĂUNESCU RAUL (...), întruniți în adunarea generală a asociaților (...), în unanimitate de voturi, decid retragerea din cadrul societății a asociatului IORDACHE POMPILIU”. Așa s-a încheiat cariera de om de afaceri a tatălui lui Florin Iordache, la 79 de ani.

A câștigat ceva Pompiliu Iordache din deținerea de părți sociale la Damaris Com SRL? Greu de aflat. Cert este că, în 2010 și 2011, firma a avut pierderi de aproape 300.000 de lei în total. În 2012, an în care tatăl lui Florin Iordache a fost nici măcar trei luni acționar în firmă, Damaris Com SRL a avut un profit de aproape 190.000 de lei. Dacă și-ar fi încasat dividendele pentru 2012, Pompiliu Iordache ar fi obținut sub 25.000 de lei. Nu se poate ști dacă Damaris Com SRL a avut profit între 2003 și 2008, ultimul fiind anul în care Pompiliu Iordache i-a donat fiului 150.000 de lei, întrucât Ministerul de Finanțe nu publică aceste informații decât din 2010. 

Asociații lui Iordache, dosar DNA cu condamnare

Cu totul altă semnificație capătă asocierea lui Dan Dioșteanu și Pompiliu Iordache în Damaris Com SRL  când aflăm cine sunt Florica și Raul Păunescu. Florica Păunescu este soția lui Laurențiu Păunescu, un om de afaceri din Caracal care deține firma Consrep Construct SRL. De ani de zile, Consrep Construct SRL câștigă multe dintre lucrările de reparații și construcții nu doar din Caracal, orașul natal al deputatului Florin Iordache, dar și din județul Olt și din cele dimprejur.

O astfel de lucrare, de altfel, i-a adus lui Laurențiu Păunescu nu numai un dosar la DNA, ci și o condamnare în octombrie 2006. Conform unui comunicat al DNA din 2015, în 2010 “inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al orașului Bechet, în baza contractului de proiectare și execuție lucrări privind realizarea obiectivului «Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E.1», a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro.

În acest context, inculpatul Petroi Marin, în calitate de diriginte de șantier, beneficiind de ajutorul inculpaților Păunescu Laurențiu și S.C. Consrep Construct S.R.L., au confirmat cheltuielile aferente realizării obiectivului «Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E. 1», respectiv achiziționarea unor componente ale stației de epurare, prin acte întocmite în lunile august 2009 și septembrie 2010 și prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deși stația a fost achiziționată în anul 2011“.

Prejudiciu de peste 1 milion de lei

Prin aceasta, inculpații au produs un prejudiciu în sumă de 1.138.440,95 lei în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale (ce a preluat în patrimoniu obiectivul de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice) și în sumă de 200.901,34 lei în dauna Primăriei Bechet, precum și un folos material necuvenit pentru S.C. Consrep Construct S.R.L. în valoare totală de 1.339.342,29 lei”.

În octombrie 2016 au fost pronunțate decizii definitive de condamnare. Tot conform DNA, “Prin decizia penală nr. 1554 din 27.10.2016, Curtea de Apel Craiova a hotărât următoarele: 1. Condamnă pe inculpatul TULITU COSTEL, primar al orașului Bechet, jud. Dolj, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul, cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de primar (...) 3. Condamnă pe inculpatul PĂUNESCU LAURENȚIU, administrator al S.C. Consrep Construct S.R.L., la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni (...) 4. Condamnă pe inculpata S.C. CONSREP CONSTRUCT S.R.L., la pedeapsa principală de 20.000 lei amendă penală și pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziții publice direct sau indirect, pe o durată de 2 ani, precum și afișarea hotărârii de condamnare pe o perioadă de 2 luni, care se va realiza în extras la sediul social al S.C. Consrep Construct S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.” 

Florica Păunescu, soția lui Laurențiu Păunescu și cea care l-a cooptat pe Pompiliu Iordache în Damaris Com SRL, a încercat să explice pentru RL cum a preluat firma: “Domnul Dan Dioșteanu (socrul lui Florin Iordache – n.r.) a fost la început. Când s-a luat firma, ne-a dat niște bani să cumpărăm firma asta de betoane. I-am dat banii înapoi. La Damaris avem stația de betoane. Tot aici am fost asociată și cu domnul Pompiliu Iordache. Nu ne-a dat bani domnul Iordache. Nu am avut nici o treabă cu domnul Florin Iordache. Părțile sociale -le-am preluat gratuit.”.

Florica Păunescu este și inginer la Consrep Construct SRL, firma soțului. „La Bechet am avut o problemă cu o lucrare. S-a judecat și... s-a decis acolo, s-a luat o hotărâre. Am fost învinuiți că am cumpărat o stație de epurare cu un avans de la o lucrare. Soțul meu are o condamnare cu suspendare”, ne-a spus fosta asociată a tatălui lui Florin Iordache.

Florica Păunescu nu a putut explica de ce a decis să se asocieze cu Pompiliu Iordache și nici de ce Dan Dioșteanu, socrul lui Florin Iordache, i-a finanțat achiziția unei stații de betoane.

Mama: „Noi avem stupi, avem pământ“

RL a încercat zile la rând să obțină puncte de vedere atât de la Florin Iordache, cât și de la tatăl acestuia, Pompiliu Iordache. În cele din urmă, însă, doar Elisabeta Iordache, mama actualului ministru, a răspuns la câteva întrebări. Ministrul de Justiție a refuzat să răspundă atât la apelurile  telefonice, cât și la mesajele RL.

“Domnule, bărbatul meu e pensionar de 15 ani. Florin Iordache este fiul meu. Eu ce i-am dat nu i-am dat împrumut. I-am dat băiatului meu. I-am dat de câte ori a avut nevoie și când am avut. I-am dat 170.000 lei (150.000 de lei, conform declarației de avere a lui Florin Iordache – n.r.) când și-a făcut casa. Noi avem stupi, avem pământ. Soțul meu nu a fost acționar la nici o firmă. Noi suntem pensionari. Noi nu am avut firme”, a spus Elisabeta Iordache pentru „România liberă“.

Pentru mama actualului ministru, cariera politică a fiului este un chin. „Sunt bucuroasă pentru fiul meu. Nu trebuia să ajungă ministru. Eu i-am zis să nu accepte, dar nu l-au lăsat ăia de acolo. Domnule, eu mi-am crescut copilul așa de frumos și de cinstit…dar nu vezi ce este în jurul nostru? I-am zis să nu se bage între câini. Îi trebuie liniște și lui, să muncească în mod cinstit, că sunt locuri de muncă. Nu vezi, faci bine și zice că faci rău”, a încheiat mama ministrului Justiției.

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Marcu

  13 ianuarie 2017 18:50

  A Nastase cu matusa Tamara a fost idolul sau , asa ca baiatul a procedat la fel . S-a cocotat in jiltul de ,min al justitiei recomandat tot de un delicvent ,Dragnea. Cum e sacul e si peticul.

  raspunde comentariului
 • Andrei

  13 ianuarie 2017 15:58

  Cataline P,tot esti la capitolul hozului de Iordache i-a vedeti voi cat a dat si pe doctorat la Chisinau,dupa cate vad cred ca a fost coleg cu cel mai longevit Militian comisar sef IPJ C-ta, Adrian Rapotan dr in stinte si drept la Uni Chisinau si verificati voi ce activitate de infractor a desfasurat la C-ta 33,3 ani cred ca a contribuit la dezvoltarea mafiei Constantene in fruntea Infractorilor si cetateanul de rand se plange pentru dreptate ca de obicei ca la noi la C-ta castiga cine are bani multi ca poate si minti ca platesc martori adunati de pe strada si mint in fata insrtantei ca Procurori sunt cumparati ca legatura de patrunjelu la piata.

  raspunde comentariului
 • Elena

  12 ianuarie 2017 13:32

  Banii sunt din hotiile lui Iordache . Cat tupeu are acest individ , care mai nou , vrea sa ingenuncheze si justitia ! Umbla toata ziua cu mapa , chemand procurorii si judecatorii la cheremul lui ! Sper ca procurorii , judecatorii sa ancheteze corect si sa scoata adevarul la suprafata , ptr ca acest , neica nimeni sa plateasca ptr hotiile astea ordinare ! Va multumim ptr informatiile , pe care ni le transmiteti ! Putini jurnalisti ati ramas verticali ! Mult succes !

  raspunde comentariului
 • Eu

  12 ianuarie 2017 12:10

  Ce jaf , nu misca nimic in olt fara acordul lui

  raspunde comentariului
 • Elena

  10 ianuarie 2017 7:25

  Banii sunt din hotiile lui Iordache , care doreste sa ne vanda gogosi !

  raspunde comentariului
 • Groza

  09 ianuarie 2017 19:51

  S.O. Vantu spuneaIntariti-va statu.Eu zicde asa natura sa putem deveni corupti.

  raspunde comentariului
 • suzi

  09 ianuarie 2017 17:53

  un oltenas ,viitor infractor . va fi alergat futin.

  raspunde comentariului
 • Jacques

  09 ianuarie 2017 17:32

  Si cand te gandesti ca acest specimen, este ministrul justitiei!Va dat seama, ce va face acest individ din justitie. Mare nenorocire a lovit Romania cu acest guvern al borfasilor in frunte cu infractorul Liviu Dragnea.

  raspunde comentariului
  • UBAFCA

   10 ianuarie 2017 6:36

   Acelasi lucru spun si io, LA JUSTITIE, loc unde o fi ascuns pisica multe, .. , ., Minister care avea candva un serviciu secret numit SIPA.,,..,.., ,.Toti acei care s-au urcat pe scaunul de la acest minister au fost de obicei, NISTE DOCILI fata de presedinte, ,.., , Iete na, se pare ca acumm lucrurile stau un pix diferit ,.. ,.. Liviu Iordache fiind primul ministru de la justitie numit FARA ACORDUL PRESEDINTELUI ,.. ,.. ,Cui ii tremura ismenele oare ? ,.. ,. Ati vazut cum, Catalin PREDOIU, daca a fost cumintel a rezistat mai multor guvernat la justitie

   raspunde comentariului
 • Petru

  09 ianuarie 2017 17:32

  Doamne ce frumos! Magnific nu altceva "I-am zis să nu se bage între câini.". Mai ales ca sunt cuprinsi de rabie. Doamna Iordache are cu adevarat stofa de politician.

  raspunde comentariului
 • tepes

  09 ianuarie 2017 15:11

  Circ?de ce ar fi un circ.Pt. acuzatiile nefondate ale unui ziarist infierbantat si bolnav de PSD ?

  raspunde comentariului
 • berger schnauzer

  09 ianuarie 2017 13:26

  La Caracal se poate intimpla orice, totul este posibil. Din cucuruz au iesit cele mai mari afaceri ale romanicii, mintera saltareata a oltrenilor da nastere la ni vlastare de Donald Trump. Daca se altoiesc si pe la Videle iese si mai ceva!

  raspunde comentariului
 • ioan

  09 ianuarie 2017 11:33

  toti sunt asa. ei doar asa stiu. asta este competenta lor, in a deturna fonduri publice. acum vedeti diferenta intre noi si restul europei? diferenta de salar, de pensii, de asistenta medicala, invatamant, infrastructura. etc este in buzunarele politicienilor si a celor din administratie. ei nu pot justifica averile si inventeaza tot felul de cadouri sau imprumuturi fictive. cei de la anaf daca ar misca un pic in directia asta sar minuna cati bani exista nejustificati. insa anaf este concentrata pe omul de rand in al purta de la un ghiseu la altul pt 3 lei. nu se vrea sa se faca ceva si apoi nu se poate deoarece sunt incompetenti in pozitii cheie. psd sau fsn a avut 27 de ani sa faca ceva insa a preferat sa isi imbogateasca politicieni si gasca lor de clienti. nimic mai mult.

  raspunde comentariului
 • Gh.Stoian

  09 ianuarie 2017 11:17

  Chiar e buna poanta ! ! In Caracal, unde, conform "legendei", s-a rasturnat care cu prosti ! Si care, lovindu-se zdravan la cap, s-au metamorfozat ! In psd-isti ! Ca doar acolo in Oltenia este "tara tuturor posibilitatilor", nu SUA !

  raspunde comentariului
 • Zăgan Vichente

  09 ianuarie 2017 11:01

  Mă rog acum avem ministru justriiei politic cu criticele respective adresate persoanei sale.Deci cred că era mult mai bine pentru Dragnea să fi nmumit un ministru al justiie unul neutru să nu facă parte din nici un partid i totul era rezolvat i înceteau i criticele la adresa sa.

  raspunde comentariului
 • BOMBONEII

  09 ianuarie 2017 9:51

  Haimanalele din guvernul penalilor vor sa-si camufleze cele peste 100de mld.dolari furati in cursul celor 26 de ani de guvernare dupa metoda TAMARA si BECHTEL.

  raspunde comentariului
 • BOMBONEII

  09 ianuarie 2017 9:51

  Haimanalele din guvernul penalilor vor sa-si camufleze cele peste 100de mld.dolari furati in cursul celor 26 de ani de guvernare dupa metoda TAMARA si BECHTEL.

  raspunde comentariului
 • BOMBONEII

  09 ianuarie 2017 9:51

  Haimanalele din guvernul penalilor vor sa-si camufleze cele peste 100de mld.dolari furati in cursul celor 26 de ani de guvernare dupa metoda TAMARA si BECHTEL.

  raspunde comentariului
 • BOMBONEII

  09 ianuarie 2017 9:51

  Haimanalele din guvernul penalilor vor sa-si camufleze cele peste 100de mld.dolari furati in cursul celor 26 de ani de guvernare dupa metoda TAMARA si BECHTEL.

  raspunde comentariului
 • BOMBONEII

  09 ianuarie 2017 9:51

  Haimanalele din guvernul penalilor vor sa-si camufleze cele peste 100de mld.dolari furati in cursul celor 26 de ani de guvernare dupa metoda TAMARA si BECHTEL.

  raspunde comentariului
 • BOMBONEII

  09 ianuarie 2017 9:51

  Haimanalele din guvernul penalilor vor sa-si camufleze cele peste 100de mld.dolari furati in cursul celor 26 de ani de guvernare dupa metoda TAMARA si BECHTEL.

  raspunde comentariului
 • BOMBONEII

  09 ianuarie 2017 9:51

  Haimanalele din guvernul penalilor vor sa-si camufleze cele peste 100de mld.dolari furati in cursul celor 26 de ani de guvernare dupa metoda TAMARA si BECHTEL.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  09 ianuarie 2017 9:36

  Nu bine a zis toashu Nicolae Ceaushescu, pe cand era sef de cadre la Comitetul Central al PRM, studiind Dosarul de Cadre al toarashului Ion Iliescu, scriind pe coperta cam asa, , . **DESPRE TATAL SAU DOAR ATAT ** ????. ,.. Ce vremuri dom-le, ce vremuri !, . Unde mai este domnul Traian care sa-i scoata Dosarul de Cadre ca lui Norica NICOLAE ?..,..., .., Totusi, nu stiu ce se intampla dar LA TOTI INDIVIZI NUMITI la jJustitie, daca nu sunt de partea cui trebuie LI SE GASESTE cate ceva la dosar. ,..., .., Ori pe la Justitie or fi ascunse niste minacareli si nu-i bine sa vina decat OAMENI BINE CONTROLATI, .., De pilda dom Predoiua avea inainte de a fi numit la justitie niste probleme mari cu SOCRUL sau, justitiabili din presa n-au scos o vorbulita, nici despre socrul nici RELAIA PREDOIU-UDREA, super penabila ca deh, daca n-au primit comanda !..,,..., Ar mai fi ceva, ** DESPRE doamna Pruna NIMIC ** ???????????????????

  raspunde comentariului
 • spartacus

  09 ianuarie 2017 9:15

  toate donatiile si imprumuturile declarate sunt mite. acest caracalean este o gluma sinistra . este un impostor la justitie . procurorul general ar trebui sa se autosesiseze si sa ia la puricat pe socrii de unde au avut banii ? au vandut 3 porci , 2 vaci si 10 oi fir-ar mama lor a ********

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  09 ianuarie 2017 1:30

  Bataie mare pe mostenirea de la justitie, halatul de baie al doamnei Pruna , ,.,, ,..,Te intrebi, a mai ramas in tarisoara asta OM NECORUPT ??

  raspunde comentariului
  • Du-te, invartindu-te

   09 ianuarie 2017 9:33

   Ai misiunea permanenta de a amesteca lucrurile, spre folosul celor corupti . pentru ca tu sugerezi aici ca in viziunea celor exigenti in ce priveste respectarea legii, toti am fi hotzi, Pe cand realitatea e ca doar politicienii si unii din administratie sunt hotzi. Una e una si alta e alta. Iar obraznicia si tupeul tau N-AU LIMITE. Caci corupti or fi mama si tatal tau si tu , nu noi ! Vezi-ti de treaba, postacule platit !

   raspunde comentariului
  • LEX

   09 ianuarie 2017 3:32

   oameni da ! POLITICIENI NU !

   raspunde comentariului
 • frumos articol

  09 ianuarie 2017 1:21

  Cand am auzit stirea cu chemarea la minister a inaltelor fete bisericesti ale statului de drept am crezut ca Iordache asta a inebunit! Cata obraznicie sa nu se duca el la sfintele locasuri de cult! Mai ales ca fost Boboteaza! Eram sigur ca nu va trece 24 ore si acest nemernic va fi declarat corupt! Asa cum merita orice pesedist! Iata ca am avut dreptate. de parca autorul articolului mi-a citit gandurile de sorosist PS O mica critica aurorului frumosului articol-Prea putine zerouri la coada sumei primite de corupt Nu de alta dar compostul facut astfel sa rumege mai cu pofta Si bagati si ceva cu Varanu sau Putin ca ajuta la digerat

  raspunde comentariului
 • Marcu

  08 ianuarie 2017 23:43

  doar nu e mult , Bombonel a primit un milion de la matusa Tamara , pensionara si ea. Derci mai trebuie sa primeasca si el diferenta. Putintica rabdare

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design