Afacere imobiliară de 1,3 milioane de euro cu o moştenire-fantomă. Soţul comisarului european Corina Creţu a facut o jonglerie cu un teren din Băneasa în timp ce moștenitorul de drept se zbate prin instanțe

de Adrian Bărbulescu , 03 noiembrie 2016 - stire actualizata la ora 11:12, 04 noiembrie 2016
Afacere imobiliară de 1,3 milioane de euro cu o moştenire-fantomă. Soţul comisarului european Corina Creţu a facut o jonglerie cu un teren din Băneasa în timp ce moștenitorul de drept se zbate prin instanțe

Într-un an şi jumătate, o suprafață de peste 4.000 mp din nordul Bucureştiului şi-a schimbat proprietarul de patru ori. Printre deţinători au fost soţul comisarului european şi mama acestuia. 

Tranzacţiile realizate de-a lungul anilor de Ovidiu Rogoz, actualul soţ al comisarului european pentru Politici regionale Corina Creţu, par să fie cel puţin bizare, dacă nu chiar penale. 

Despre „omul  de afaceri“ Ovidiu Rogoz, aşa cum îi place să i se spună, nu se ştie mai nimic: nici în ce domenii activează business-urile lui şi nici ce cifră de afaceri şi ce profit au companiile sale. A intrat în atenţia presei abia acum patru ani, când s-a căsătorit cu mult mai vizibila Corina Creţu, pe atunci eurodeputat PSD, acum comisar european. 

Însă oricât de low-profile a încercat să fie, „România liberă“ a intrat în posesia unor documente care scot la iveală modul de a face afaceri al lui Ovidiu Rogoz. Chiar dacă povestea a avut loc în urmă cu 12 ani, produce efecte şi acum. 

Traseu-fulger cu premeditare

În vreme ce urmaşii moştenitorilor de drept ai unui teren din Băneasa, situat pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, se luptă şi acum în justiţie să-şi recupereze bunul, o parte din proprietate a fost tran­zacţionată în beneficiul lui Ovidiu Rogoz. Este vorba de un teren de 4.359 mp restituit de către RA-APPS unui anume Origen Trancă. Trebuie menţionat faptul că încă de la bun început Ovidiu Rogoz a ştiut că terenul va ajunge la el, din moment ce Origen Trancă a fost reprezentat, cu procură, de Ionela Rogoz, soţia de la acea vreme a actualului consort al Corinei Creţu.

După ce a intrat în posesia terenului, Origen Trancă l-a vândut imediat unei alte persoane. Apoi, într-un interval de numai un an şi jumătate, respectiva persoană i-a donat terenul Ilenei Rogoz, mama lui Ovidiu Rogoz, care, la rândul său, l-a donat mai departe fiului ei, iar într-un final acesta l-a vândut unei firme, cu 1,35 milioane de euro.

Ce spune raportul de expertiză extrajudiciară

Toată această suveică este descrisă într-un raport de expertiză tehnică extrajudiciară rea­lizat, la cererea moştenitorilor de drept, de expertul tehnic judiciar Dorin Bunescu, autorizat de Ministerul Justiţiei.

„Terenul ce s-a restituit de RA-APPS lui Trancă Origen a fost vândut ulterior, în baza actului de vânzare-cumpărare 3916/30.11.2004 autentificat de BNP Georgeta Enciu ş.a., unor persoane care, la rândul lor, au donat numitei Rogoz Ileana, iar aceasta a donat fiului său Rogoz Ovidiu terenul cu suprafaţa de 4.359 mp situat la nr. poştal 113B pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, sector 1, Bucureşti, dobândit ca bun propriu, conform contractului de donaţie nr. 1437/22.06.2006, care era poziţionat peste terenul – proprietatea revendicată în mod legal – pe legile proprietăţii de către Voica Ilie. Rogoz Ovidiu, invocând un drept de pro­prietate dubios asupra terenului dobândit în regim de supremă urgenţă, în baza unor acte translative de proprietate succesive, a vândut terenul societăţii comerciale SC Orora Investments SRL în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 1549/2006 şi este susceptibil de date tehnice false (amplasamente, dimensiuni, proprietari)“.

Expertul judiciar îşi pune mari semne de întrebare asupra legalităţii acestor transferuri de pro­prietate succesive:

„Analizarea cu atenţie a acestui circuit-fulger al unui teren reconstituit la data de 11.06.2004 prin decizia RA-APPS nr. 222 şi transmis succesiv la mai multe persoane devenite ulterior donatoare imobiliare – la data de 30.11.2004, într-un interval extrem de scurt de către Trancă Origen şi, respectiv, Rogoz Ovidiu, dobândirea în proprietate de către aceştia este susceptibilă de fapte de natură penală, aşa cum rezultă din actele translative de falsă proprietate asupra terenului (…)“.

Adevărații proprietari mai au de așteptat

În tot acest timp, moştenitorii de drept ai terenului se luptă de 25 de ani să intre în posesia lui. Suprafaţa totală a parcelei este de 1,5 hectare, iar moştenitori sunt Ileana Stignei, în proporţie de 80%, şi Maria Răileanu (restul de 20%), conform succesiunii dezbătute în instanţă. Terenul cu pricina a suscitat în mod evident interesul investitorilor imobiliari, de vreme ce este situat într-o zonă de elită a Capitalei şi a fost evaluat în 2014 la 3,65 milioane de euro.

Aşa se face că, deşi Ilie Voica, tatăl celor două femei, a obţinut în 1991 o adeverinţă de proprietate de la Primăria Otopeni, în extravilanul căreia se afla terenul arabil, nici până în ziua de azi nu a fost înmânat un titlu de pro­prietate pentru parcela respectivă, care s-a „mutat“ apoi în sectorul 1 din Bucureşti.     

Sarabanda acţiunilor de la Chitila

Ileana Stignei a aflat că tatăl său ar fi primit în 1993, în contul unei suprafeţe de un hectar, acţiuni la societatea comercială Agroindustrial Chitila.

„Tatăl meu nu a intrat niciodată în posesia acestor acţiuni şi nu a încasat niciodată dividende. Societatea comercială Agroindustrial Chitila s-a privatizat între timp, iar în ceea ce priveşte aceste acţiuni nu ştiu ce s-a întâmplat. Dacă totuşi aceste acţiuni ar fi intrat în posesia tatălui meu, atunci societatea nu se putea privatiza 100% fără acordul tatălui meu, care era acţionar la aceasta“, se arată într-un memoriu al Ilenei Stignei.

RA-APPS dă un răspuns halucinant, prin care se spală pe mâini.

„Vă informăm că regia nu a administrat niciodată societatea comercială Agroindcom SA. În acest context, vă comunicăm următoarele: în baza HG nr. 1217/1990 a fost înfiinţată Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, regia care a preluat Întreprinderea Agroindustrială Chitila. Prin 645/1992 se reorganizează ca societate comercială «Societatea Comercială Agroindustrială Chitila». Prin HG nr. 639/1995 se reglementează comasarea prin absorbţie a societăţii comerciale Agroindcom cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat. Prin HG nr. 603/1997 se înfiinţează societatea comercială Agroindcom Chitila SA, prin reorganizarea sucursalei agroindustriale Chitila din cadrul RA-APPS“.

Cu alte cuvinte, oficialii de la acea vreme (2013) ai regiei, sub semnătura directorului general Gabriel Surdu, susţin că tatăl reclamantei a avut acţiuni la altă societate, cu toate că, aşa cum reiese chiar din răspunsul lor, aceasta s-a desprins din RA-APPS în 1997, iar acţiunile ar fi fost emise în 1993.

Finalul epistolei trimise de regie este de un cinism maxim: „Pentru informaţii suplimentare, cum regia nu are nicio legătură cu acţiunile emise la SC Agroindustrial Chitila SA, vă rugăm să vă adresaţi fie Comisiei de Fond Funciar, fie societăţii în cauză, dacă aceasta mai există“.

Între timp, Ilie Voica, cel căruia i s-a înmânat adeverinţa de pro­­prietate acum 25 de ani, a decedat şi n-a mai apucat să fie pus în posesie. Nici moştenitoarele lui.

Cu toate că am făcut toate eforturile posibile pentru a avea o declaraţie de la Ovidiu Rogoz sau de la soţia sa, comisarul european Corina Creţu, nu am avut niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Comentarii

 • de ce aLa se cruceste ca rusnacii, nu-i crestin?

  08 noiembrie 2016 0:53

  sa te casatoresti dupa menopauza, iata ultimul racnet! parca avea niste copii din flori - am auzit odata cu vreo 15 ani in urma la radio ceva cu asa-ceva, insa n-am gasit nimic pe internet. De ce nu gasesti info despre mamica si taticu lor, a celor ca Victor Ponta, cretzu, PL mea. Par example ce era taticu lui ponta victor de la VICTORIA, ori a lui cioloshi, chioveshi, cretzu? Cretzule matai acasa? Am cunoscut de la distantza o avortoana cretzu, una fatata de o prostituata munora la 17 pusa sa se uta de mica cu viitorul organ corcitura de germanoid primitiv - si aia a ajun Comandanta de Unitate la 19! assta Comisar EUROPEAN, bagamish.

  raspunde comentariului
  • Andreea Cretzu Dana

   08 noiembrie 2016 1:03

   Asa isi dau mai nou rominiii nume la fete, cu Multe E-uri - Andros inseamna brabat pe greceste, daca nu stiati -, e colega voastra absolventa jurnalism - stiti cine intra la Drept prin 1990-1992 si jurnalism pana in 2000, cand nu existau nici fac particulare si nici locuri cu taxa? - si azi va monitorizeaza daca nu mai rau. Taticul ei a fost un om de nimic, drept pentru care a ajuns ceva mai putin decat firea in viatza, doar pentru ca puteai sa-l pierzi prin tzarile germanoide - probabil un neamtz venit calare pe batoza ca cripner, or lucrator la drumul de fier, daca nu mai rau. Apropo, cum credeti ca a intrat ponta DIN PRIMA la Drept, cand concurenta era de cel putin 12 pe un singur loc si dupa ce a facut a doishpea in juma de an?

   raspunde comentariului
 • Nistor

  06 noiembrie 2016 16:53

  Cristian Petricu Alexe, mai pervers ca IUDA. Alexe, Locotenentul Mafiei ?Avem soluția pentru tine.Alexe,facea pe modestul si intelegatorul cu buzunarele pline. Kg de aur si 10 case. a la cfr httpswww.google.rosearch?q=petricucristianalexeespv=2biw=888bih=522source=lnmstbm=ischsa=Xved=0ahUKEwjQ3IDfrpTQAhVMVRQKHRnhC8YQ_AUIBigBdpr=0.9imgrc=nI_ipbp9JAvhXM3A-httpwww.topexperti.roarticleviewArticlearticle_titleEvitati-oamenii-cu-caracter-toxic.-Cine-sunt-acestiaid1294

  raspunde comentariului
 • Martinescu

  05 noiembrie 2016 17:24
 • mauro

  04 noiembrie 2016 10:17

  Parca si Corina Cretu a avut o atitudine criticata de membri ai Comisiei Europene,atitudine privitoare la colaboratorii romani pe care ii folosea. Este o "buna" reprezentanta a PSD-ului

  raspunde comentariului
 • Misu

  04 noiembrie 2016 0:18

  Cred ca tatal Corinei Cretu mi-a fost lector la Facultatea de Fizica. Pacat ca s-a casatorit cu in excroc.

  raspunde comentariului
 • hmm

  03 noiembrie 2016 19:35

  Intermediari fantoma si tranzactii obscure ce ar trebui intr-un final sa duca la ani grei de puscarie pentru banditi. Asteptam urmarea actiunilor in justitie pentru acesti mafioti.

  raspunde comentariului
  • Stignei. Ileana

   04 noiembrie 2016 11:08

   Culmea este ca eu ca si proprietar al terenului am fost actionar la ferma fratilor Awdi cei care au falimentat CFR marfa si care aveau sere pe terenul meu...probabil asociatii lui ROGOZ. In tara asta e posibil orice si mai ales tot ce vrea APPS RA care e creerul acestor actiuni mafiote

   raspunde comentariului
 • Eleonora

  03 noiembrie 2016 19:04

  Sistem automat de castiguri online! Tu poti sa castigi! Vrei o cariera sigura si stabila? Proiect B este pentru tine! Fenomenul care a cuprins toata planeta! Proiect B original si revolutionar! Proiect B seriozitate si profesionalism! Bani si succes la Hollywood! Bani online, cu un subiect de Hollywood! Seriozitate maxima! Cel mai bun film produs la Hollywood!Cere acum detalii mai multe la adresa de email matu.eleonorayahoo.com

  raspunde comentariului
 • shokotanu

  03 noiembrie 2016 16:59

  Ai ***** scenaristi, demni autori de SF! Papura asta sau Rogoz cum l-o fi chemind stia cu 8 ani inainte ca se va desparti de sotie si se va casatori cu Corina Cretu. Nu? Domule, te doare bila!

  raspunde comentariului
 • ioana

  03 noiembrie 2016 13:33

  in fine se spune pe sleau ce se intâmpla in justitie ! Cei care au furat sunt protejati - nu sunt pedepsiti decât cei cu nume "sonore" - dar majoritatea mostenitorilor de drept nu au ajuns nici pâna acum sa-si recupereze proprietatile furate de statul comunist, traind deci o adoua expropriere. Sau, daca unele proprietati le-au fost retrocedate, ANRP le face acum proces, dupa 10 ani, proces pentru a le relua. Va stau la dispozitie cu probe si informatii detailate.

  raspunde comentariului
 • Gh.Stoian

  03 noiembrie 2016 10:12

  Ce-mi "place" mie, la aceastat "emanata" PSD "comisar" Cretu, este ca, pa langa "fratia" rosie cu firicel de trandafir, este si "mare" patrioata costum popular ! ! Cat despre furtul din aricol, nimic nou sub soare ! Asta-i obiceiuil, in "familia mare" psd !

  raspunde comentariului
 • un roman

  03 noiembrie 2016 5:57

  altaTradatoare, de neam si Tara, alta agenta globalista, de-a asa zoseo noi ordini momdiale de=a dictocratiei mondiale. Alta mataharita, de-a prganizatilor, nu stiu servicile cei de la esterne ce au pe afara,prin banci si ofshoruri,. ca, cica ei nu se ocupa de cetatenii romanioi de afara, cica ,nu de aia mari prietenii stapinilor lor, de aia nu au voie, e conflict de interese ,lucrteaza ptr aceiasi stapini globalisti, dar de restul de indzorabili, aia care deranjeaza si latra la regimul fanariot-mafiot,sistemul mafiocratic, DA,cu siguranta.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  03 noiembrie 2016 4:56

  Unde s-a mai pomenit asa ceva? Bine ca presa poate informa liber....Ce consecinte urmeaza?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design