12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCând politica ajunge în manuale | Deutsche Welle

Când politica ajunge în manuale | Deutsche Welle

Jurnaliștii Dana Alexandra Scherle și Daniel Heinrich scriu, într-un comentariu pentru Deutsche Welle, că în România continuă dezbaterea despre manualele alternative. Cele mai noi reforme în educație din Ungaria, Polonia și Turcia au o tendință clară: mai mult patriotism, mai multă religie – și mai puțină diversitate.

Copii și adolescenți în marșuri militare, exerciții cu arma în cadrul educației școlare: pentru mulți est-europeni, aceste imagini amintesc de perioada sumbră a dictaturilor comuniste, dar ele ar putea să devină realitate în viitorul apropiat într-o țară a Uniunii Europene. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut Ministerului Apărării și Ministerului pentru Resurse Umane să elaboreze până la sfârșitul anului un "program patriotic" de educație a apărării țării, care să fie preluat apoi în programa națională a școlilor din Ungaria.      

"Planurile de introducere a educației militare nu m-au surprins. Guvernul a preluat complet școlile noastre la nivel politic și administrativ, ele seamănă deja cu niște cazărmi militare", a declarat cercetătorul și consultantul pe probleme de educație Peter Rado din Ungaria, în dialog cu DW. "E îngrijorător că guvernul naționalist-conservator de la Budapesta a schimbat întregul sistem școlar și a eliminat piața liberă a manualelor". 

Citește întregul comentariu aici!

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă