10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăGDPRToxiinfecţiile alimentare - prevenţie şi tratare

Toxiinfecţiile alimentare – prevenţie şi tratare

Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni ale aparatului digestiv provocate de contaminarea cu bacterii, paraziti sau virusi a preparatelor alimentare. Majoritatea persoanelor, explica Dr. Cosmina Vladut, se infecteaza consumand alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, peste, fructe de mare, oua, lactate), nu au fost refrigerate la temperatura potrivita sau nu au fost spalate bine.

Toxiinfectiile alimentare pot fi recunoscute usor pentru ca se manifesta prin dureri de cap, migrene, stari de voma, dureri stomacale, febra, diaree, deshidratare.

Pentru a evita aceste stari de disconfort cauzate de o toxiinfecie alimentara, dna dr. Cosmina Vladut recomanda o atentie crescuta la prepararea alimentelor de origine animala si respectarea regulilor de igiena.

Ce trebuie sa ai in vedere pentru a evita o toxiinfectie alimentara:

• spala bine fructele si legumele inainte de a le consuma
• spala-te pe maini inainte de a manca sau prepara ceva de mancare
• pastreaza carnea cruda si pestele crud separat de alte alimente deoarece acestea pot fi infectate usor cu diversi germeni si pot contamina celelalte alimente
• evita consumul de lapte crud nepasteurizat
• prepara termic fructele de mare, precum si alimentele de origine animala pana la o temperatura sigura – carnea de vita si porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouale pana cand galbenusul este tare
• nu lasa mancarea gatita la temperatura camerei, mai mult de doua ore
• alimentele care pot duce la toxiinfecţie sunt cele care se altereaza repede: laptele şi derivatele lui (branza, smantana, iaurt, frisca, creme si inghetata), preparatele din carne, ouale (consumate ca atare ori sub forma de maioneza)

“Cele mai frecvente microorganisme care produc toxiinfectii alimentare sunt Salmonella, Escherichia coli, virusul hepatic A, Listeria etc. Intotdeauna trebuie sa acorzi o mare atentie produselor pe care le cumperi, dar si modului in care le prepari. In perioada de recuperare este important sa se evite alimentele greu de digerat şi condimentele, precum şi laptele dulce” spune dna dr. Cosmina Vladut, Gastroenterologie, Endoscopie Digestivă Diagnostică şi Terapeutică, DELTA HOSPITAL.

In cazul unei toxiinfectii usoare, este recomandat consumul de lichide (apa, compot, supa sarata, ceai) pentru a evita deshidratarea, consumul de alimente usor de digerat, evitarea alcoolului, cafelei, sosurilor, grasimilor si alimentelor prajite. In perioada de recuperare, pot fi alese alimente fierte si sarate precum orez, carne, legume, cartofi, paste, banane chiar şi biscuiti.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă