18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRCum influenţează hormonii sexuali sănătatea inimii

Cum influenţează hormonii sexuali sănătatea inimii

În urma unui amplu studiu, oamenii de ştiinţă americani au descoperit o serie de influenţe ale hormonilor sexuali (gonadotrofinele) asupra funcţionării aparatului cardiovascular. Mai exact, este vorba de modul în care acest tip de hormoni afectează structura şi funcţionalitatea ventriculului drept (VD) al inimii. În mod normal, o insuficienţă ventriculară dreaptă poate fi cauzată de un defect septal ventricular, o embolie pulmonară, o hipertensiune arterială pulmonară sau o insuficienţă respiratorie cronică.

Cercetătorii au descoperit că femeile care fac terapie hormonală ce ridică nivelul de estrogen (hormon specific feminin, secretat de ovare) prezintă riscuri foarte mari de scădere a volumului sistolic din ventriculul drept (cu rolul de a primi din auricul sângele dezoxigenat pe care îl retransmite în artera pulmonară spre plămâni). În mod contrar, o terapie hormonală care mareşte nivelul testosteronului (principalul hormon masculin, produs de celulele Leydig din testicule) are ca efect o creştere a volumului sângelui pompat prin ventriculul drept în cazul bărbaţilor. Potrivit specialiştilor, testosteronul creşte conductibilitatea inimii, mărind conţinutul muşchiului cardiac în glucide şi minerale. De asemenea, un nivel crescut de dehidroepiandrosteron (DHEA) duce la creşterea activităţii cardiace în RV în rândul femeilor. DHEA este un hormon produs din colesterol de către glandele suprarenale şi are ca efecte principale întărirea imunităţii organismului, asigurarea elasticităţii epidermei şi a robusteţii muşchilor.

“Acest studiu pune accentul pe importanţa cunoaşterii efectelor hormonilor sexuali asupra funcţionării inimii şi în special a funcţiei ventriculului drept. Este crucial ca, atât din punct de vedere clinic, dar şi al explorărilor funcţionale, să avem cât mai multe informaţii de susţinere a măsurilor terapeutice, pentru a preveni apariţia unor malpraxis-uri cu efecte uneori dramatice şi ireversibile pentru un pacient” – a declarat dr Steven Kawut, coordonatorul studiului, doctor în ştiinţe medicale şi profesor de epidemiologie la Catedra de Medicină din cadrul Universităţii Pennsylvania.

Publicat în ediţia online a revistei “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, studiul, intitulat “MESA-RV”, a fost efectuat pe un lot de 7.000 de voluntari originari din diverse zone geografice (caucazieni, afro-americani, hispanici şi chinezi), cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani, rezidenţi la momentul cercetării în Statele Unite. La realizarea studiului, cercetătorii au folosit şase tipuri de dozări hormonale prin analize de sânge periodice, dar şi scanarea prin rezonanţă magnetică a activităţii cardiace. Specialiştii au inclus în grupul de studiu atât subiecţi sănătoşi clinic, cât şi persoane cu disfuncţii ventriculare şi femei aflate la menopauză. “Marele câştig al acestui studiu este acela că a deschis posibilitatea lansării unor markeri care pot ajuta la identificarea persoanelor cu risc pe sistemul cardiovascular şi diagnosticarea din timp a disfuncţiilor cardiace cauzate de afectarea ventriculară, permiţând corectarea acestora, cu şanse maxime de normalizare a situaţiei pacientului” – a precizat dr Kawut.

“Până acum se ştia că bărbaţii sunt mai predispuşi la boli de inimă decât femeile, cauza fiind reprezentată de hormonii sexuali. Efectul? Risc major de tromboză cardiovasculară sau de atac cerebral. Dar, MESA-RV este, la ora actuală, primul şi deocamdată singurul studiu realizat pe baze ştiinţifice moderne care pune în evidenţă relaţia concretă dintre hormonii sexuali şi activitatea ventriculului drept, cu implicaţii majore în terapia sistemului cardiovascular” – a declarat dr. Corey E. Ventetuolo, şeful Colegiului de Medicină şi Chirurgie de la Universitatea Columbia. El a adăugat că, în multe cazuri, acţiunea complexă a hormonilor sexuali asupra întregului organism uman poate explica diverse paradoxuri medicale precum cel al hipertensiunii arteriale pulmonare, în care răspunsul ventriculului drept are un rol determinant în supravieţuire. “Chiar daca, potrivit statisticilor, femeile sunt mult mai predispune la acest tip de maladie din cauza dezechilibrelor hormonale, ele au totuşi avantajul de a beneficia mai bine decât bărbaţii de pe urma protecţiei cardiovasculare oferite de funcţionarea mai bună a ventriculului drept” – a mai spus dr Kawut, autorul studiului, care a explicat că participanţii la teste vor efectua un nou set de analize specifice hormonale şi cardiace peste 10 ani.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă