Studiu. Persoanele anxioase pot ajunge la demență

de Mihai Diac , 04 martie 2016 - stire actualizata la ora 22:00, 04 martie 2016
Studiu. Persoanele anxioase pot ajunge la demență

Persoanele anxioase ar risca mai mult să dezvolte diferite forme de demenţă, cum ar fi boala Alzheimer - cel puţin aşa sugerează un studiu realizat de cercetători americani şi preluat vineri de passionsante.be, informează Agerpres.

Cercetările s-au desfăşurat pe gemeni, observaţi circa 30 de ani. În 1984, o primă echipă a realizat interviuri pentru evaluarea unei serii de parametri psihologici (stres, depresie, anxietate), verificaţi apoi la intervale regulate. După trei decenii, alţi cercetători de la Universitatea California de Sud au analizat datele, punându-le în relaţie cu cazurile de demenţă înregistrate la participanţi. 

Potrivit concluziei lor, anxietatea, independent de depresie, constituie un factor de risc "semnificativ" pentru dezvoltarea unei forme de demenţă, riscul putând creşte cu până la 48% la persoanele cu o puternică anxietate cronică faţă de cele care nu sunt anxioase sau sunt foarte puţin. O ipoteză trimite la influenţa anxietăţii asupra producţiei de cortizol, hormonul stresului, ştiind că, odată cu trecerea timpului, nivelul ridicat de cortizol poate altera unele funcţii cerebrale, îndeosebi memoria. 

Cercetătorii arată că legătura dintre anxietate şi demenţă este mai puternică la gemenii dizigoţi ("falşi") decât la cei monozigoţi, ceea ce i-a făcut să se gândească la faptul că factori genetici determină această asociere. În orice caz, persoanele anxioase ar trebui să meargă la un specialist pentru a combate această problemă

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design