30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMS sesizează Parchetul după ancheta de la Maternitatea Ploiești

MS sesizează Parchetul după ancheta de la Maternitatea Ploiești

Ministerul Sănătăţii a sesizat, luni, Parchetul după ce a finalizat ancheta de la Spitalul de Obstetrică- Ginecologie Ploieşti în cazul tinerei care a primit asistenţă medicală în acest spital, dar care a născut într-un taxi în drum spre Bucureşti. 

"Conform procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport. Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului", se arată în raportul MS, finalizat şi făcut public luni, în urma controlului la maternitatea din Ploieşti.

Echipa de control a ministerului a constatat că la maternitatea din Ploieşti protocoalele terapeutice nu sunt elaborate potrivit prevederilor ordinelor MS de aprobare a ghidurilor de practică medicală pentru specialităţile medicale, astfel încât nu există proceduri operaţionale elaborate pentru fiecare manevră terapeutică diferenţiat pentru personalul cu studii superioare şi personalul cu studii medii.

De asemenea, protocoalele/procedurile existente la nivelul unităţii sunt în mare majoritate neimplementate sau se află în curs de implementare. "Aceste protocoale nu sunt avizate de către directorul medical al spitalului, ci sunt doar înregistrate la registratura Sptialului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti. (ex. Protocol de lucru la camera de gardă, Protocol asistenţa naşterii în prezentaţia pelviană)", se mai arată în raport.

Din analiza Fişei de la camera de gardă a femeii care a plecat cu taxiul după ce a fost îndrumată să meargă la un spital din Bucureşti, nu există acceptul în scris al acesteia şi nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Capitală, reiese din acelaşi raport.

Pe de altă parte, arată Comisia de control, echipajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Prahova care a preluat pacienta din cabinetul medicului de familie a procedat corect, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, transportând pacienta la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală de specialitate.

"O pacientă cu o sarcină luată în evidenţă ca fiind cu risc, cu membrane rupte, cu prezentaţie pelviană reprezintă o urgenţă chirurgicală majoră, care putea fi rezolvată în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, având în vedere situaţia liniilor de gardă existente", se arată în acelaşi raport.

În raport se mai arată că, în cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în maternitate, medicul curant "avea posibilitatea şi obligaţia de a solicita un transfer de urgenţă, în conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numărul Unic de Apel de Urgenţă 112".

Comisia de control mai spune, despre plecarea femeii spre Bucureşti cu taxiul, neasistată medical, că nu se poate stabili dacă ea a făcut asta de bună voie. "Având în vedere declaraţiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de gardă şi asistentului de pe ambulanţa SABIF nu se poate stabili cu exactitate dacă pacienta a plecat de bună voie neasistată medical sau dacă acest lucru a fost impus de împrejurări. Cu toate aceastea, din toate declaraţiile reiese că pacienta a fost consiliată să meargă la un spital din Bucureşti, în loc să se insiste pentru rezolvarea locală a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru intervenţia chirurgicală şi ulterior, dacă era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic (NN)", se mai arată în raport.

Potrivit comisiei de control, în acest caz nu au fost respectate OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, procedura operaţională privind transferul interclinic al pacientului critic elaborat de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti şi Protocolul de lucru la camera de gardă.

În aceste condiţii, s-a decis sesizarea procurorilor, dar şi a Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al maternităţii, pentru sancţionarea dr. Vasiloiu Raluca, medic specialist obstetrică-ginecologie, şi a asistentei Radu Ramona Lucia, de la camera de gardă, pentru nerespectarea Ordinului nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.

Raportul realizat în urma controlului va fi transmis şi Colegiul Medicilor Prahova şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, "pentru analiză şi, dacă se impune, sancţionarea medicului de gardă şi a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti cu amendă, în conformitate cu prevederile art.22 alin (1), lit. f) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului".

Comisia de control propune şi "prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti şi demararea unui program de pregătire în urgenţele obstetricale a personalului medical mediu şi superior din cadrul serviciilor de urgenţă prespitalicească, pentru o mai bună gestionare a unor cazuri similare pe viitor".

Managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, Călin Boeru, care deţinea această funcţie din anul 2006, a demisionat în urma scandalului legat de cazul femeii care născut în taxi.

Femeia, în vârstă de 37 de ani, a fost dusă, în 15 octombrie, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti cu o ambulanţă, având o sarcină de 32 de săptămâni. De acolo, ea a fost trimisă cu un taxi la un spital din Bucureşti, femeia spunând că o asistentă a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, în dreptul localităţii Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.

Cele mai citite

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă